Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 2013
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 2013

Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Θεσσαλονίκη είναι ένα εγχείρημα που επαναφέρει αξίες και στόχους του παρελθόντος και τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.
Αξίες της Γιορτής:
Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι τελείως αυτοοργανωμένη, δεν συνδιοργανώνεται με τον δήμο, αλλά απλά του ζητείται η άδεια χώρου, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον θεσμό της οικογιορτής καθαρό.
Δεν θέλουμε επιχορηγήσεις, δεν θέλουμε να έχει ο δήμος τον λόγο για το ποιος θα συμμετέχει, ούτε καμία αρμοδιότητα και εξουσία πάνω στην οικογιορτή.
-Παράλληλα με την αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον και την οικολογική παραγωγή και δράση τοποθετούμε την αξία της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη στη γιορτή εκφράζεται με το ανιδιοτελές και απλόχερο μοίρασμα των γνώσεων για την οικολογική καλλιέργεια και μεταποίηση, το μοίρασμα των εργασιών κατά τη διάρκεια της γιορτής, την αλληλοστήριξη των παραγωγών και των χειροτεχνών της γιορτής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
-Το αλληλέγγυο εμπόριο είναι μια βασική αξία στη γιορτή μας σύμφωνα με το οποίο δίνεται η ευκαιρία σε καλλιεργητές και χειροτέχνες να διαθέτουν τα προιόντα τους άμεσα,χωρίς μεσάζοντες,όχι με στόχο τη κερδοσκοπία και χωρίς να υπάρχει το ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά.
-Στη τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης στηρίζουμε τόσο στη συνέλευση της διοργάνωσης όσο και στην ίδια τη γιορτή μια οριζόντια δομή όπου αμεσοδημοκρατικά παίρνουμε όλοι μαζί αποφάσεις.
-Στη γιορτή συμμετέχουμε όλοι με βάση σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και δημιουργούμε τέτοιες σχέσεις με τους επισκέπτες της γιορτής.
-Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για μια κοινωνία με αυτάρκεια προιόντων στηρίζοντας τη γνώση των ντόπιων σπόρων, την τοπική παραγωγή και τις μεθόδους της οικολογικης γεωργίας για να λειτουργούμε σε αρμονία με το άμεσο φυσικό μας περιβάλλον.
- Ο σεβασμός στις αξίες τις γιορτής και η διαρκής προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τον οικολογικό τρόπο ζωής στους επισκέπτες της γιορτής.
Στόχοι της γιορτής:
-Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ παλαιότερων και νεώτερων καλλιεργητών και χειροτεχνών τόσο μέσα από τα σεμινάρια όσο και μέσα από την προσωπική επαφή είναι από τους πιο βασικούς στόχους της γιορτής μας.
-Άλλος σημαντικός στόχος της γιορτής είναι η διακίνηση των ιδεών της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας ώστε συμβατικοί παραγωγοί της περιοχής μας να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και παράγουν. Με τα σεμινάρια κατά τη διάρκεια της γιορτής μεταδίδουμε τις συνταγές μας και στους επισκέπτες για έναν οικολογικό τρόπο ζωής. Η οικολογική παραγωγή και καθημερινότητα δεν είναι ουτοπία.
-Άλλος στόχος της γιορτής είναι η προώθηση της συνεργασίας των καλλιεργητών της γιορτής μεταξύ τους,των χειροτεχνών μεταξύ τους και η δημιουργία έτσι συνεργατικών δομών που θα λειτουργούν και πέρα από τη διάρκεια της γιορτής.
-Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης,Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στηρίζει τις ανταλλαγές προιόντων τόσο κατά τη διάρκεια της γιορτής όσο και τον υπόλοιπο χρόνο,ενισχύοντας την συμμετοχή των παραγωγών και των χειροτεχνών στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής προιόντων που έχουν ήδη δημιουργήθει σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας.
Είναι σημαντικός για μας ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της γιορτής, σε μια εποχή που πολλοί νέοι άνθρωποι λόγω της εκτεταμένης ανεργίας και των απολύσεων κάνουν στροφή προς την καλλιέργεια ή τη χειροτεχνία.
Στη γιορτή αυτή βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από το κέρδος, την κοινωνική απεύθυνση πάνω από τη θεσμική καταξίωση, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πάνω από τις εξουσιαστικές μεθοδεύσεις, την οικολογική παραγωγή και την οικολογική χειροτεχνία πάνω από τις νομοθεσίες σε σχέση με τις πιστοποιήσεις, τα μεταλλαγμένα και τους ντόπιους σπόρους.
Πάνω σε αυτές τις βάσεις σας καλούμε στην Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης,Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με τη γραπτή άδεια του δήμου Παύλου Μελά στις 17 με 20 Οκτώβρη. Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές ως την 15η Σεπτεμβρίου.
Νέοι παραγωγοί οικολογικής γεωργίας και οικολογικής χειροτεχνίας, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στη Γιορτή καλούνται να επισκεφθούν τη Γιορτή, να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους και της αξίες της και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην γενική συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη.
Συνέλευση παραγωγών και χειροτεχνών Τοπικής Γιορτής Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης.

Αίτηση συμμετοχής

Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.