Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Παρουσίαση Εργασιών των Σπουδαστών του Ε.Μ.Π.(Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Παρουσίαση Εργασιών των Σπουδαστών του Ε.Μ.Π.(Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)


Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Αχαρνών στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των Εργασιών των Σπουδαστών του Εαρινού Εξαμήνου 2011-2012  στο Μεταπτυχιακό Μάθημα
«Προσεγγίσεις του εφαρμοσμένου αστικού σχεδιασμού στην Ελλάδα»Μελέτη Περίπτωσης : Δήμος Αχαρνών
Διδάσκοντες: Ε. Κλαμπατσέα, Κ. Σερράος
Σύμβουλοι:
Α. Αραβαντινός (χρήσεις γης – κέντρα),
Θ. Βλαστός – Ε. Μπακογιάννης (βιώσιμη κινητικότητα),
Β. Καρβουντζή (σχεδιασμός δημόσιου χώρου),
A. Κουδούνη (διοίκηση, θεσμικά εργαλεία),
Ν. Μπελαβίλας (ιστορικότητα στο αστικό περιβάλλον),
Ν. Πάγκας (περιβάλλον),
Ι. Ψυχάρης (οικονομική του χώρου)
Γ. Τσεκούρας – Τ. Τσούτσου.
Συμμετέχοντες: Ν. Γεωργακόπουλος, υπ. δρ. ΕΜΠ
Σκοπός του μαθήματος είναι η κατά το δυνατόν σφαιρική και συστηματική προσέγγιση ζητημάτων πρακτικής εφαρμογής του σχεδιασμού στην Ελλάδα, στην κλίμακα του αστικού χώρου.
Το μάθημα:
  • εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ένα πραγματικό πρόβλημα πολεοδομικού / αστικού σχεδιασμού, για το οποίο οι σπουδαστές καλούνται ενεργώντας ως «μελετητές» / «σχεδιαστές» του χώρου, στη βάση της διεπιστημονικής προσέγγισης των ζητημάτων του χώρου, να διατυπώσουν και να υποστηρίξουν κατάλληλες προτάσεις
  • παρέχει επιλεγμένα βασικά στοιχεία μεθοδολογίας και τεχνικών πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού
  • επιχειρεί να εμπλουτίσει το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων σπουδαστών, κυρίως όσον αφορά κατευθύνσεις για το σχεδιασμό και υλοποιημένα παραδείγματα / καλές πρακτικές για τους τομείς εκείνους στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.
  • οργανώνεται γύρω από μια άσκηση σχεδιασμού με βάση συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης πολεοδομικής κλίμακας.
Μελέτη περίπτωσης για την άσκηση του εφαρμοσμένου πολεοδομικού – αστικού σχεδιασμού αποτελεί Δήμος Αχαρνών.
Η διδακτική ομάδα παρέχει τον κύριο όγκο των βασικών αναλυτικών δεδομένων και στοιχείων που αφορούν αυτή την περιοχή μελέτης και είναι απαραίτητα για την πορεία της άσκησης.
Η άσκηση αυτή, επιδιώκει, συνεκτιμώντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη του αστικού χώρου, να δώσει έμφαση κυρίως σε έξι επιλεγμένες πτυχές του χωρικού αστικού σχεδιασμού.
Αυτές είναι α) ο σχεδιασμός των χρήσεων γης - αλληλένδετων με την κοινωνική και οικονομική δομή της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης- και ιδιαιτέρως των πολεοδομικών κέντρων,
  • β) ο σχεδιασμός του χώρου μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας του τόπου,
  • γ) ο σχεδιασμός των αστικών μετακινήσεων με βάση τις αρχές τις βιώσιμης κινητικότητας,
  • δ) η ανάδειξη των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ως προϋπόθεσης για έναν επιτυχή χωρικό σχεδιασμό με όρους αειφορίας
  • ε) η σημασία των οικονομικών των πόλεων και του αστικού χώρου στη διαδικασία του χωρικού σχεδιασμού και
  • στ) το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, ως ενός καθοριστικού στοιχείου για την εξασφάλιση αστικής ποιότητας.
Για την αξιολόγηση της άσκησης λαμβάνεται υπόψη, η πληρότητα και η επάρκεια τεκμηρίωσης των στόχων, η επιτυχής έκφρασή τους μέσω των προτάσεων σχεδιασμού, η πληρότητα και σαφήνεια των σχεδιαστικών προτάσεων για τα κάθε φορά αντικείμενα, καθώς επίσης και η επάρκεια της έντυπης και προφορικής παρουσίασης.



Αφήστε τα σχόλια σας…. τις απόψεις σας …
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια:

  1. Μπράβο σας για το είδος των σκέψεων και ενασχόλησης που επιλέξατε.
    Πολλοί νέοι, μου λένε, μα εμείς τι να κάνουμε οι προηγούμενες γενιές τα κάλυψαν όλα ... όλα ; ( απαντώ ) πια όλα ..; Η επιστημονική κοινότητα δέχεται πως ο άνθρωπος πλησίασε το 5% της δεξαμενής της συμπατικής γνώσης... περίπου.
    Αντιλαμβάνεσθε τι έχετε μπροστά σας για να καταλάβετε - γνωρίσετε - λειτουργήσετε..; είναι η απάντηση μου. Καλή πορεία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας για το είδος των σκέψεων και ενασχόλησης που επιλέξατε.
    Πολλοί νέοι, μου λένε, μα εμείς τι να κάνουμε οι προηγούμενες γενιές τα κάλυψαν όλα ... όλα ; ( απαντώ ) πια όλα ..; Η επιστημονική κοινότητα δέχεται πως ο άνθρωπος πλησίασε το 5% της δεξαμενής της συμπατικής γνώσης... περίπου.
    Αντιλαμβάνεσθε τι έχετε μπροστά σας για να καταλάβετε - γνωρίσετε - λειτουργήσετε..; είναι η απάντηση μου. Καλή πορεία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.