Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ

Εσπερίδα του ECOCITY την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στην ΕEΔΕ.
Η Θερμική νησίδα είναι το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα στο εσωτερικό των πόλεων, σε σχέση με τα περίχωρα, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής περιόδου, που οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος που προκαλεί η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας στις αστικές επιφάνειες, όπως είναι τα κτίρια και οι δρόμοι στη διάρκεια της ημέρας.
Στη διαμόρφωση της θερμικής νησίδας συμβάλλουν τα σκούρα και θερμά υλικά αστικών επιφανειών που έχουν χαμηλή αντανακλαστικότητα (χαμηλό albedo), που παρακρατούν τη θερμότητα την ημέρα και την αποδίδουν τη νύχτα, εμποδίζοντας τη φυσική ψύχρανση της ατμόσφαιρας.
Συντελούν επίσης ι πρόσθετες ανθρωπογενείς πηγές ενέργειας, που προέρχονται από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον κλιματισμό των κτιρίων, καθώς και το ύψος και η διάταξη των κτιρίων, γύρω από στενούς δρόμους, που εμποδίζουν τη διαφυγή της ηλιακής ενέργειας και την κυκλοφορία του αέρα.
Ένα κορυφαίο πρόβλημα που είναι χαρακτηριστικό των Ελληνικών πόλεων, είναι η απουσία πρασίνου στους δημόσιου χώρους, που μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα τη νύχτα, μέσω της διαδικασίας της διαπνοής.
Τα φυτά απορροφούν την ημέρα μεγάλο μέρος της ηλιακής ενέργειας και αντλούν νερό από τη γη, το οποίο αποδίδουν τη νύχτα από τα φύλλα στην ατμόσφαιρα ως υγρασία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης της θερμικής νησίδας μειώνοντας την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που αποθηκεύουν και, ψυχραίνοντας την ατμόσφαιρα τη νύχτα με την υγρασία που αποδίδουν.
Οι επιπτώσεις της Θερμικής Νησίδας επικεντρώνονται κυρίως στην υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων και στις επιδράσεις πάνω στην υγεία τους.
Είναι γνωστή η συνέργια των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι πάνω στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα ηλικιωμένων κυρίως ατόμων. Έτσι με την αύξηση των θερμοκρασιών την ημέρα και τη διατήρησή της τη νύχτα, η θερμική νησίδα γίνεται πρόσθετος παράγοντας επικινδυνότητας.
Παράλληλα η εντατική χρήση κλιματιστικών, πέρα από την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, και πέρα από τη σπατάλη ενέργειας που προκαλεί, συμβάλλει και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το φαινόμενο είναι σοβαρό και το ECOCITY κρίνει ότι πρέπει να οργανωθεί συστηματικά η πληροφόρηση των Δήμων, των αρχιτεκτόνων, των κατασκευαστών και των πολιτών σχετικά με την ανάγκη φυτεύσεων και την ανάγκη χρησιμοποίησης ψυχρών υλικών στα κτίρια και τους δρόμους.
Με σκοπό την διάχυση της πληροφορίας και την ενημέρωση το ECOCITY σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια της Εβδομάδας Ποιότητας μια σημαντική εσπερίδα, με θέμα «Το φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας»., την Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου το απόγευμα από 19.00 έως 21.00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Γ. Κοντογεώργης» της ΕΕΔΕ, στην Αθήνα (Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 61).
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα είναι ομιλητές οι :
  • Γκάρτζος Κωστής, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, ο οποίος θα παρουσιάσει το φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας.
  • Σανταμούρης Μάνθος, Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα αναφερθεί στις συνθήκες και το πρόβλημα στην Αττική.
  • Κουλίδης Αλέξανδρος, Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, υπ. δόκτωρ Χημικός Μηχανικός, που θα τοποθετηθεί στην ανάγκη εξέτασης του προβλήματος από την Πολιτεία.
  • Καρτάλης Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, που θα προσεγγίσει το ζήτημα της ανασυγκρότησης των πόλεων και τις εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες
Συντονίστρια της Εσπερίδας είναι η Κα Κατσουγιάννη Κλεά Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY, η οποία θα κλείσει τη συνάντηση με αναφορά στις επιπτώσεις της Θερμικής Νησίδας στη Δημόσια Υγεία.
Η εκδήλωση «Το φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας» εντάσσεται στο Κύκλο Διαλόγου που ετοιμάζει το ECOCITY για τη νέα περίοδο του έτους 2011.

Πληροφορίες :
Κανταρτζή Ιλιαλένα
Τηλ. 210 6196757 - Κιν. 6974476855
E-mail: ekavvatha@ecocity
www.ecocity.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.