Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά

Ο Δήμος Περιστερίου με αφορμή τη μετονομασία του Κινηματοθέατρου "ΕΦΗ σε Κινηματοθέατρο "Κώστας Γαβράς" διοργανώνει ένα μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στα έργα του, από τις 16 - 26 Ιουνίου 2017, ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο.
Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης στο μήνυμά του, υπογραμμίζει τα εξής:
"Κώστας Γαβράς. Ένας Έλληνας! Ένα πνεύμα ξεχωριστό! Μια έμπνευση που απλώνει το ακριβό στοχαστικό της δίχτυ μέσα και έξω από την Ελλάδα! Και πιστώνεται με το εκτόπισμα που της αναλογεί, στον μεγαλειώδη Ελληνικό Πολιτισμό.
Σενάριο, σκηνοθεσία, φιλμογραφία, υποκριτική τέχνη, παραγωγή ταινιών, αποκτούν με την προσωπικότητα «Κ. Γαβράς» και την σφραγίδα της, τιμή και αξία που απογειώνουν την προβολή της Ελλάδας σε διεθνή και δυσθεώρητα ύψη.
Οι διακρίσεις αλλεπάλληλες. Τα βραβεία πολλά. Τα κέρδη για τον Πολιτισμό της Ελλάδας, της χώρας που τον γέννησε, όπως και τον Κ. Γαβρά, εκπληκτικά περισσότερα.
Με την επιλογή μας να βαφτίσουμε, «Κώστας Γαβράς», ένα κινηματοθέατρο, το οποίο σήμερα το 2017, κοσμεί ιδιαίτερα το Περιστέρι και το έμψυχο δυναμικό του, τους πολίτες του, υποκλινόμαστε έμπρακτα στο βωμό του Πολιτισμού, καθώς και σε όσους δηλώνονται αυθεντικά σε κείνον αφιερωμένοι, μέσα από τα έργα τους, όπως ο Κ. Γαβράς".

 Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Κώστα Γαβρά έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ (Eden à l’ Ouest, 2009)
Eλληνογαλλική δραματική ταινία, Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς, Παίζουν: Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ζυλιέν Κιέλερ, Ούλριχ Τουκούρ, Ερίκ Καραβακά, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Άννυ Λούλου, Αχμέτ Ζιγιρέκ
Με κεντρικό ήρωα ένα λαθρομετανάστη, η εθνικότητα του οποίου δεν καθορίζεται. Η προσπάθειά του να φτάσει από την άλλη άκρη της γης στο Παρίσι με πλοίο, λεωφορείο, τρακτέρ, ιστιοφόρο, φορτηγό, τρένο και κυρίως με τα πόδια, περιγράφεται γλαφυρά, με αρκετά δραματικά, αλλά ακόμα περισσότερα χιουμοριστικά στοιχεία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
Le Capital (2012)      
Γαλλική ταινία, Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς, Παίζουν: Γκαντ Ελμαλέχ, Νατάσα Ρενιέ, Γκάμπριελ Μπερν, Σελίν Σαλέτ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού Phenix αποσύρεται για λόγους υγείας και τη θέση του αναλαμβάνει το νεαρό, άκρως επικοινωνιακό και φιλόδοξο στέλεχος Μαρκ Τουρνέιγ. Προσπαθώντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο ραδιουργιών και αόρατων απειλών, θα αποδεχτεί τους όρους του παιχνιδιού και θα αποδειχτεί… καπιταλιστικότερος των σκληρότερων καπιταλιστών αντιπάλων του.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ζ (1969)        
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς, Παίζουν: Ιβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζακ Περέν
Ζ είναι ο τίτλος ταινίας του Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το σενάριο, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός, υπέγραψε ο Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας. Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά το ρήμα που ακουγόταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής - «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει».
[ Βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών ]

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ (1970)        
Παραγωγή: Γαλλία - Ιταλία, Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Παίζουν: Ιβ Μοντάν, Σίμον Σινιορέ, Μισέλ Βοτόλντ
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Αρθουρ Λόντον, υψηλόβαθμου κυβερνητικού στην Τσεχοσλοβακία, που έπεσε θύμα σε δίκη εκκαθάρισης το 1951.Ενας αξιωματούχος στην Ανατολική Ευρώπη συλλαμβάνεται από το κομμουνιστικό καθεστώς και, ύστερα από βασανισμούς και σκληρές ανακρίσεις, οδηγείται σε μια στημένη δίκη από τους σταλινικούς. Η σύλληψη, η ανάκριση και η δίκη του, αντανακλούν τους σκοτεινούς μηχανισμούς ενός ακραίου απολυταρχικού καθεστώτος.

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ (1973)
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς, Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Franco Solinas, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Παίζουν: Yves Montand, Renato Salvatori, O.E. Hasse, Jacques Weber, Jean-Luc Bideau
Εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ με θέμα την απαγωγή, ανάκριση κι εκτέλεση του Νταν Μιτριόνε, εκπαιδευτή των λατινοαμερικανικών αστυνομιών στις σύγχρονες “τεχνικές ανάκρισης” της CIA, από τους αντάρτες πόλης Τουπαμάρος της Ουρουγουάης (1970). Ενας πράκτορας της CIA εκπαιδεύει τις υπηρεσίες ασφαλείας φιλικών χωρών σε σύγχρονες μεθόδους βασανισμού. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Νταν Μιτριόνε.
[ Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Ηνωμένων Εθνών ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ (1982)
Ο Αγνοούμενος είναι αμερικανική ταινία του 1982 σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά και σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Ντόναλντ Στιούαρτ, Παίζουν: Τζακ Λέμον, Σίσι Σπέισεκ, Τζον Σέι
Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Χάουζερ, που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τσάρλι Χόρμαν, εξαφανισθέντα στη Χιλή του Αουγούστο Πινοσέτ.
[ Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών από κοινού με την ταινία Ο Δρόμος. Ο Κώστας Γαβράς και ο Ντόναλντ Στιούαρτ κέρδισαν το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου]

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ (1989)  
Το μουσικό κουτί είναι πολιτικό κοινωνικό δράμα που σκηνοθέτησε το 1989 ο Κώστας Γαβράς με τους Αν Τάλμποτ, Τζέσικα Λανγκ, Μίσλα Λάζλο, Άρμιν Μίλερ-Σταλ, Τζακ Μπέρκ, Φρέντερικ Φόρεστ, Χάρι Τάλμποτ
Η πρωταγωνίστρια, Τζέσικα Λανγκ (Jessica Lange) ενσαρκώνει το ρόλο της δυναμικής αμερικανίδας δικηγόρου που υπερασπίζεται τον πατέρα της. Ο τελευταίος κατηγορείται ξαφνικά για εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε προ δεκαετιών στην Ουγγαρία, λίγο προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Το έργο περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια της δικηγόρου να αποδείξει την αθωότητα του πατέρα της, την αγωνία της να μάθει την αλήθεια που φοβάται ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις κατηγορίες και, τελικά, την εσωτερική σύγκρουση που πρέπει να επιλύσει.
[ Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Η Τζέσικα Λαγκ ήταν υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, Ο έφηβος Λούκας Χάας προτάθηκε για το Young Artist Award ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΜΗΝ (2002)          
Το Αμήν. (πρωτότυπος τίτλος Amen.) είναι δραματική ταινία του Κώστα Γαβρά. Με τους Ούλριχ Τουκούρ ως Κουρτ Γκερστάιν, Ματιέ Κασσοβίτς ως Ρικάρντο Φοντάνα, Ούλριχ Μούε ως γιατρός και Σεμπάστιαν Κοχ ως Ρούντολφ Ες.
Η ταινία βασίζεται στην ιστορία του χημικού Κουρτ Γκερστάιν (Ούλριχ Τουκούρ), υπαρκτό πρόσωπο και αξιωματικός των Ες-Ες που προσπάθησε αποτυχημένα να ευαισθητοποιήσει την Καθολική Εκκλησία σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Ενώ προμήθευε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zyklon B, ταυτόχρονα κατήγγειλε τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τον Πάπα Πίο ΙΒ΄ ρισκάροντας έτσι την ασφάλειά του και της οικογένειάς του. Στις προσπάθειές του αυτές βρήκε βοήθεια από το νεαρό Ιησουίτη Ρικάρντο Φοντάνα (Ματιέ Κασσοβίτς).
[ Η ταινία κέρδισε το βραβείο Σεζάρ καλύτερου σεναρίου. Ήταν υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου και για Σεζάρ καλύτερης ταινίας ]

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
To Τσεκούρι (2005)

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς με τους: Χοσέ Γκαρσία, Κάρεν Βιαρντ, Ολιβιέ Γκουρμέ
Ο Μπρουνό, άνεργος εδώ και δύο χρόνια, έχει ένα σατανικό σχέδιο για να ξαναβρεί δουλειά: θέλει να σκοτώσει ένα υψηλό διευθυντικό στέλεχος, ώστε να μείνει κενή μια θέση εργασίας. Φυσικά, πρέπει να εξοντώσει και τους τυχόν “ανταγωνιστές” του με μεγαλύτερα προσόντα από αυτόν, ώστε να είναι σίγουρη η δική του πρόσληψη. Μαύρη σάτιρα βασισμένη σε βιβλίο του Ντόναλντ Γουεστλέικ.


Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.