Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Τάκης Ζερδεβάς-Κυριάκος Μορταράκος στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τάκης Ζερδεβάς-Κυριάκος Μορταράκος στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων

Οι Τάκης Ζερδεβάς με την έκθεση εγκαταστάσεων The Limit και Κυριάκος Μορταράκος με την έκθεση ζωγραφικής & εγκαταστάσεων ORA EMPROS, συνδιαλέγονται στην έβδομη συνέκθεση  του προγράμματος eXploding, που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων,στο Κέντρο Τεχνών, από τις 5 έως και τις 28 Δεκεμβρίου 2014.
Ο Τάκης Ζερδεβάς, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1945. Σπούδασε Οικονομικά στην πρώην Α.Β.Σ.Π., Γραφικές Τέχνες στις Σχολές Δοξιάδη και Φωτογραφία στο Παρίσι. Είναι ιδρυτής της Σχολής Φωτογραφία FOCUS. Έχει πραγματοποιήσει 11 ατομικές και συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, κλπ).
Σύμφωνα με την επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη:
«… εκκινεί αντίθετα από τους κλασσικούς αφηγητές, μπολιάζοντας a priori το αναμενόμενο με το ανατρεπτικό ως προϋπόθεση, ώστε να αναγκάση το κοινό του να βρεθή άμεσα στην θέση του ξεβολεμένου παρατηρητή, πριν καν ο τελευταίος να έχη την ευκαιρία της εμπεριστατωμένης παρατήρησης. Όταν τούτη επέρχεται, ακόμα και στο έμπειρο μάτι, η ανοιχτή δίοδος για την εγκατάσταση απειλής, ανησυχίας ή έστω αναμονής, είναι ήδη εγκατεστημένη, ώστε να οδηγηθούμε από την επίγνωση μιας μη κανονικότητας στην αιφνίδια συνειδητοποίηση του αισθητικού. Δηλαδή του παρατηρούντος εαυτού μας ως μέρους του περιεχομένου του έργου.», και, «…μας υποδεικνύει την αμφισβήτηση όχι μόνον της σιγουριάς που μας προσφέρει το εκάστοτε οικείο μας Zeitgeist, αλλά και των ίδιων μας των αισθητηριακών δεδομένων. Συνδιαλλαγόμενος με τον Κυριάκο Μορταράκο, ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι «του εαυτού μας φυγείν αδύνατον», συντελεί με τον πλέον δυναμικό τρόπο στον κατεξοχήν υπαρξιακό από τους δύο διαλόγους του Προγράμματος eXploding.»
Ο Κυριάκος Μορταράκος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη, νωπογραφία με τον Κ. Ξυνόπουλο και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη, αποφοιτώντας το 1976. Από το 2005 είναι τακτικός Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Εικαστικών και  Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 15 ατομικές και συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Γερμανία, Κύπρος κλπ).
Σύμφωνα με την επιμελήτρια:
«… μπορεί να γίνη κατά περίπτωσιν ειρωνικός, εύθυμος, θλιμμένος έως αναστοχασμού της απώλειας ή του θανάτου, αισιόδοξος ή και ιεροποιημένος, όμως ποτέ εξωστρεφής. Και όλοι οι δείκτες-αντικείμενα γίνονται τόσο αυστηρά αναδρομικοί, ώστε αν παρατηρήσουμε το εκάστοτε έργο του καλλιτέχνη ad hominem, ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων με την δικαιωματικά σολιψιστική του ο καθένας αντίδραση και χρονικά μετά την αρχική αισθητική αντιμετώπιση, ότι ο απών ενδιαιτούμενος μέσα στους χώρους αυτούς, βαρυνόμενος από το σύνολο φορτίο του παρελθόντος του, δεν είναι παρά εμείς∙ ο θεατής που προσπαθεί μάλλον επιτυχώς να ξεχνά κάθε μέρα πως ποτέ δεν μπορεί να διαφύγη από τον εαυτό του, μέχρι που κάποιος σαν τον Μορταράκο να του το θυμίση με τον πιο τελεσίδικο και αδυσώπητο τρόπο.»
Στο πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα  συμμετείχαν  οι καλλιτέχνες: Γιάννης Φωκάς (28/2-23-3), Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Ξενοφών Σαχίνης (30/5-22/6), Σπυριδούλα Πολίτη (27/6-20/7), Άγγελος Αντωνόπουλος (29/8 – 21/9), Γιώργος Χαρβαλιάς & Δημήτρης Ζουρούδης & (26/9-19/10).
Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Βασίλης Γκοιμήσης, Τζίνη Γεννηματά,  Άννα Ντινοπούλου, Δρ Ηλίας Κορομηλάς.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028
Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής                                          
 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  – Σάββατο:  10.00 –20.00, Κυριακή  10.00 – 14.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη



Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.