Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Gastronomic Cities: η γαστρονομία μοχλός τοπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης - Ο Κορυδαλλός υποδέχεται 4 ευρωπαϊκούς Δήμους
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Gastronomic Cities: η γαστρονομία μοχλός τοπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης - Ο Κορυδαλλός υποδέχεται 4 ευρωπαϊκούς Δήμους

Την 5η διακρατική συνάντηση των πόλεων που συμμετέχουν στο έργο Gastronomic Cities του προγράμματος URBACT ΙΙ (πόλεις σε δράση) φιλοξενεί ο Δήμος Κορυδαλλού στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Ο Κορυδαλλός είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με το Burgos της Ισπανίας,το Fermo της Ιταλίας, την Alba Julia της Ρουμανίας και τη Hospitalet επίσης από την Ισπανία (Βαρκελώνη). Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση της γαστρονομίας ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχει από τον Δεκέμβριο του 2013 στο πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους του Δήμου, τοπικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες με αντικείμενο την εστίαση, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον συγκεκριμένο τομέα και την εφαρμογή στη συνέχεια ενός σχεδίου δράσης, που θα ενισχύσει κάθε πόλη. Την έναρξη της συνάντησης θα κηρύξει ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 π., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Λαμπράκη 240).
Στη διάρκεια του διημέρου οι ομάδες εργασίας θα συμμετάσχουν σε ημερίδες, γαστρονομικές περιηγήσεις σε τοπικές επιχειρήσεις, ειδικές δράσεις και εκδηλώσεις. Το κεντρικό μαγειρικό γεγονός του διήμερου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού (Καραολή Δημητρίου & Ποταμού) όπου γνωστοί σεφ και από τις 5 πόλεις θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό, προετοιμάζοντας ο καθένας μια εκδοχή της εθνικής του κουζίνας. Συμμετέχουν οι σεφ Antonio Arrabal Burgos-Ισπανία, Beltrán Aldoma L' Hospitalet- Ισπανία, Germano Cappelli- Fermo- Ιταλία, Elena Rodica Esztera, Alba Iulia- Ρουμανία και Βησσαρίων Παρθένης, μέλος της ομάδας εργασίας του Δήμου Κορυδαλλού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις, όπου οι ομάδες εργασίας θα δοκιμάσουν γευστικές δημιουργίες, προσφορά των επιχειρηματιών, καθώς και επίσκεψη στο «Σινέ Παράδεισος», όπου θα απολαύσουν την εμπειρία προβολής ταινίας συνοδεία ελληνικών μεζέδων.
Τέλος, η ομάδα εργασίας του Δήμου Κορυδαλλού τις δυο ημέρες θα παρουσιάσει δράσεις και εμπειρίες σε τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες: 1. Η γαστρονομία ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής σε περίοδο κρίσης 2. Η γαστρονομία και ο τρίτος τομέας της οικονομίας: μια εναλλακτική προσέγγιση για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. 3. Γαστρονομία και Πολιτιστικές Δραστηριότητες. Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014
 9:00- Προσέλευση- Εγγραφή συμμετεχόντων – Διανομή ενημερωτικού υλικού
9:30 Έναρξη Διακρατικής Συνάντησης Κορυδαλλού. Εναρκτήρια Ομιλία και Χαιρετισμός Δημάρχου
1η Ενότητα: Η γαστρονομία ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής σε περίοδο κρίσης.
Συντονιστές: Δρ. Ανδρέας Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Κορυδαλλού
Janez Sirse, Project Expert
 9:45-10:25 Η γαστρονομία στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Κορυδαλλού, Δρ. Ανδρέας Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Κορυδαλλού, Τοπικός Συντονιστής προγράμματος Gastronomic Cities
 10:25-11:00 H γαστρονομία ως εργαλείο προώθησης της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης στις αστικές περιοχές της Ελλάδος Δρ. Αριστείδης Γκούμας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
11:30- 12:10 Δημιουργώντας προϋποθέσεις για την τοπική ανάπτυξη: η σημασία της γαστρονομίας, Άγγελος Σπηλιώτης, Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής
12:10- 13:40 Συνάντηση Τοπικής Ομάδας Στήριξης του Δήμου Κορυδαλλού (Διάλογος -Συζήτηση με τους συμμετέχοντες)
2η Ενότητα : Γαστρονομική Περιήγηση σε τοπικές επιχειρήσεις (καλές πρακτικές) –
(συμμετέχουν μόνο οι αντιπροσωπείες των πόλεων)
16:00-19:00 Γαστρονομική Περιήγηση στο Κορυδαλλό
16:10-17:00 Μια γλυκιά περιήγηση στη βιοτεχνία “Sweet”
17:10-18:00 Περιήγηση στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Παράταιρο”
18:10-19:00 Περιήγηση στο τοπικό εστιατόριο ”Βύρωνος”
19:10-22:00 Επίσκεψη στον Δημοτικό Κινηματογράφο Σινέ-Παράδεισος, Προβολή ταινίας με παράλληλο δείπνο.

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014
 9:00 Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων
3η Ενότητα : Η γαστρονομία και ο τρίτος τομέας της οικονομίας: μια εναλλακτική προσέγγιση για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας
 Συντονιστές : Αλέξανδρος Παπαμιχαλόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Έρευνας και Προγραμματισμού & Rocio Rojo, Project Manager of Gastronomic Cities URBACT Project.
 09:30- 10:10 ΜΚΟ και Γαστρονομία: Παρουσίασης της Μελέτης Περίπτωσης των «Street Chefs» Βησσαρίων Παρθένης, Σεφ- τηλεπαρουσιαστής.
10:10- 10:50 Μια εναλλακτική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της γαστρονομίας. Μελέτη Περίπτωσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παράταιρο.
Γιάννης Λεράκης- Νίκος Γερεντές Επιχειρηματίες-«Παράταιρο»
11:20- 12:00 Πρότυπο Εμπόριο στην αγορά βιολογικών προϊόντων. Η περίπτωση του «Farmers Republic»- Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Farmers Republic
 12:00-12:30 Συνέντευξη Τύπου, αίθουσα εκδηλώσεων ΕΠΑΛ, Καραολή- Δημητρίου και Ποταμού.
12:30-14:00 Επίδειξη Μαγειρικής (Σεφ από τον Κορυδαλλό, Burgos, Alba Iulia, Fermo, L’Hospitallet, μαγειρεύουν με τη συμμετοχή του κοινού). Αίθουσα εκδηλώσεων ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, Καραολή- Δημητρίου & Ποταμού.
14:00-: 15:30 Γεύμα Εργασίας
4η Ενότητα: Γαστρονομία και Πολιτιστικές Δραστηριότητες
 Συντονιστές: Μιμίνα Πατεράκη, Τμήμα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Δήμου Κορυδαλλού & Chiara Rinaldi, Τοπικός Συντονιστής Έργου στο Fermo της Ιταλίας.
15:30-16:00 «Κυριακή χωρίς μεσάζοντες». Ο ρόλος του Δήμου Κορυδαλλού στην άμεση προμήθεια των προϊόντων από τον παραγωγό προς τον πολίτη, Έφη Παγκάλου, Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Κορυδαλλού και Μαρία Τσίγκου Υπεύθυνη Πωλήσεων Ζυμαρικών «Σεραφείμ».
16:00-16:30 Γαστρονομία και παράδοση. Ο ρόλος των παραδοσιακών πιάτων στην προώθηση των γαστρονομικών επιχειρηματικών δράσεων στην πόλη. Δημήτρης Μυζήθρας Επιχειρηματίας –Ταμπακιέρα.
16:30-17:00 Πολιτισμός και Γαστρονομία: Η μελέτη περίπτωση του ανοικτού κινηματογράφου «Παράδεισος» Γιώργος Καζιάνης, Επιχειρηματίας.
17:00-18:00 Απολογισμός – Συνθετικά συμπεράσματα της διακρατικής συνάντησης- Προτάσεις. Συντονιστές : Ανδρέας Αλεξόπουλος , Janez Sirse & Rocio Rojo.



Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.