Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Μ.Κ.Ο. ΝηφΑλιοι-Κίνηση για τον Αλκοολικό και το Περιβάλλον του - Έρευνα για την κακή χρήση του Αλκοόλ, στον ελληνικό πληθυσμό
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μ.Κ.Ο. ΝηφΑλιοι-Κίνηση για τον Αλκοολικό και το Περιβάλλον του - Έρευνα για την κακή χρήση του Αλκοόλ, στον ελληνικό πληθυσμό

Πρώτη πανελλήνια έρευνα στοιχειώδους παιδείας υγείας αναφορικά με το αλκοόλ και την κακή χρήση του, στον ελληνικό πληθυσμό: Ενδεικτικά αποτελέσματα για περαιτέρω ενημερωτικές εκστρατείες. Υπεύθυνη ενημέρωση . Υπεύθυνη κατανάλωση;
Ξέρατε ότι οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν αρκετά πράγματα για το αλκοόλ αλλά παρά ταύτα εκτιμάται ότι περίπου 700.000 πίνουν αλκοολικά;
Ξέρατε επίσης, ότι οι περισσότεροι από αυτούς, δεν (ανα)γνωρίζουν τη δυσδιάκριτη γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό; (κατεβάστε από εδώ την προσκλησή σας)
Προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση μας με το αλκοόλ –και οι πιθανές συνέπειές της- η «ΝΗΦΑΛΙΟΙ - στην υγειά μας» Μ.Κ.Ο, πραγματοποίησε την  Πανελλήνια Έρευνα Γνώσης για το Αλκοόλ, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα πορίσματα, όπως τα παραπάνω που οδηγούν σε περαιτέρω ενημέρωση και διερεύνηση.
Τα πορίσματα αυτά, μαζί με τις αξιολογήσεις για την εκστρατεία του Νηφάλιου Οδηγού, αλλά και τις προτάσεις των Νηφάλιων για το «από εδώ και πέρα», θα παρουσιάστηκαν χθες Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι σε μια ειδική εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση την, στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ

Ορισμένα Στατιστικά στοιχεία για την Ευρωπαική Ένωση       
  • H Ευρώπη που αντιπροσωπεύει το 1/8 του πληθυσμού της γης καταναλώνει τη μισή ποσότητα     αλκοόλ από αυτή που καταναλώνει ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη.
  • Η Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, καθώς και στα ποσοστά που αφορούν σε προβλήματα υγείας που προέρχονται από την χρήση αλκοόλ:
- περίπου 84 εκατομμύρια υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κατάχρησης
- ενώ 40 εκατομμύρια από αυτούς είναι αλκοολικοί/εξαρτημένοι από το αλκοόλ
  • Ο αντίστοιχος αριθμός εθισμένων στην Ευρώπη από ηρωίνη για το 1999 είναι 3 – 5 εκατομμύρια (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά – 1999).
  • Στην περίπτωση των ανδρών, προβληματική θεωρείται η χρήση αλκοόλ όταν πίνουν καθημερινά 3 ποτήρια ή αλλιώς 30 μλ αλκοόλης ενώ στις γυναίκες, όταν καταναλώνουν 2 ποτήρια ή 20 μλ καθαρής αλκοόλης.
  • Σύμφωνα με το ΝΙΑΑΑ και το Medicine-net η μέτρια κατανάλωση για τον άντρα είναι 2 ποτήρια την ήμερα, για τη γυναίκα 1 ποτήρι ημερησίως και για τις εγκύους και ανηλίκους ΚΑΝΕΝΑ.
Ο αλκοολισμός στην Ελλάδα
ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
περίοδος έρευνας: 2000 – 2005
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ 50 χωρών.
  • Η Ελλάδα κρατά τη 10η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών.(Σ.« Ν.» ίσως και στα προβλήματα κατάχρησης και εξάρτισης;)
  • Η κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνεται με την ηλικία.
  • Τα ποσοστά εβδομαδιαίας κατανάλωσης ποικίλλουν.
  • Ανησυχητικά είναι τα υψηλά ποσοστά εβδομαδιαίας κατανάλωσης στην Ουαλία 50%, στη Δανία 43%, στην Ελλάδα 42% και στην Αγγλία 40%. πηγή: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) Ευρωπαϊκής Περιφέρειας,
  • Τα τελευταία 30 χρόνια (1970 – 2002) η κατανάλωση αλκοόλ (σε λίτρα καθαρής αλκοόλης)  έχει αυξηθεί κατά +51% στη χώρα μας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά - 14% στην Ισπανία, - 35% στη Γαλλία και - 45% στην Ιταλία. (πηγή: Ι.Στ. Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας).
  • Το 2000, το 35% των αλκοολικών στη χώρα μας ήταν γυναίκες, ενώ το 1966 ήταν μόλις το 8%. Ένα ποσοστό 10-15% των αλκοολικών είναι ανήλικοι. (πηγή: Πανελλήνια Έρευνα στο Μαθητικό Πληθυσμό ESPAD – 2003)
  • Το 44% των νεκρών στην Ελλάδα είναι από τροχαία δυστυχήματα. Στην Κρήτη το ποσοστό φτάνει το 60%.
  • Έχουμε περίπου 10.000 πυρκαγιές σπιτιών τον χρόνο εξαιτίας αναμμένου τσιγάρου όπου φαίνεται να έχει πέσει από μεθυσμένο (πηγή: Ι.Στ. Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας στην πρώτη συγκέντρωση των «ΝΗΦΑΛΙΩΝ» στην Αθήνα την 05.0305).

Πηγή άρθρου
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.