Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Αναδρομική Έκθεση εικαστικών του Σταύρου Παπασάββα από τοo Ίδρυμα Ευγενίδου
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αναδρομική Έκθεση εικαστικών του Σταύρου Παπασάββα από τοo Ίδρυμα Ευγενίδου

phto ΙΔρ. Ευγενίδου
Tην αναδρομική έκθεση εικαστικών του - “Stavros” (κ. Σταύρου Παπασάββα), ενός σημαντικότατου Έλληνα καλλιτέχνη, έχει την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Ευγενίδου τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.
Η έκθεση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, περιλαμβάνει γλυπτά δουλεμένα σε χαλκό ή ψημένο πηλό, κεραμικά,  υδατογραφίες, σχέδια σε χαρτί και μουσαμά με μολύβι ή κάρβουνο, αλλά και έργα δουλεμένα με μεικτές τεχνικές από όλες τις δημιουργικές φάσεις του καλλιτέχνη.
Τα έργα, γεμάτα ένταση και συναίσθημα, αποπνέουν ταυτόχρονα το άρωμα της χώρας στην οποία δουλεύτηκαν, αφού ο Stavros είχε την τύχη να δημιουργήσει σε πολλές χώρες, όπως την Ελβετία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ενώ για περισσότερα από 30 χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Γαλλία. Πολιτογραφημένος ο ίδιος Γάλλος υπήκοος μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στις Κάννες, τη Νίκαια και το Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια αυτή συμμετείχε σε πολλές ομαδικές  εκθέσεις εικαστικών, ενώ η μεγάλη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Fondation Sophia Antipolis στην Antibes. Πρόκειται για έναν άνθρωπο αυθεντικό και δημιουργικό, μα πάνω απ’ όλα για έναν πιστό «σύντροφο» της τέχνης, την οποία εδώ και δεκαετίες υπηρετεί.
Τα έργα του σε ταξιδεύουν στον κόσμο του ονειρικού. Είναι οι σκέψεις και τα αισθήματα, ενός ιδιαίτερα χαρισματικού ανθρώπου, που τους έδωσε μορφή μέσα από τα γλυπτά και τα αποτύπωσε με χρώμα στον καμβά. Μα πάνω απ’ όλα είναι η αληθινή ψυχή ενός καλλιτέχνη που σε οδηγεί σε αυτό το ταξίδι των «εικόνων» που διακατέχονται από ζωή, πάθος, και ένταση.
Αναλύοντας το έργο του ο κύριος Τάσος Κουτσουρής, Κριτικός Τέχνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Η φύση και ο αστικός πολιτισμός αποτελούν τη βασική πηγή έμπνευσης από την οποία ο Σταύρος Παπασάββας αντλεί επιλεκτικά στοιχεία και αποσπάσματα, συνθέτοντας ένα ιδιότυπο λεξιλόγιο σχημάτων και υλικών, που μέσω της τεχνικής μεταμορφώνονται σε οπτική ή πλαστική εικόνα, σε μια σύνθετη πνευματική δημιουργία, πλούσια σε εννοιολογικές προεκτάσεις και ερμηνείες. Παραστατικά, γεωμετρικά και αφαιρετικά συμπλέγματα υπό μορφή συνδέσμων, τοπία και νεκρές φύσεις συνιστούν τις βασικές θεματικές ενότητες, ενώ το καλλιτεχνικό έργο του περιλαμβάνει μια διευρυμένη κλίμακα εκφραστικών μέσων, υλικών και τεχνικών, που εκτείνεται από τη ζωγραφική στα τρισδιάστατα έργα.”…
To Ίδρυμα Ευγενίδου και το Γαλλικό Ινστιτούτο θέλοντας να τιμήσουν το πολυδιάστατο έργο του κ. Σταύρου Παπασάββα, προσφέρουν την ευκαιρία στο Ελληνικό κοινό να θαυμάσει το έργο του, συγκεντρωμένο σε έναν χώρο, κάτω από τον Ιστορικό Θόλο του παλαιού Πλανηταρίου, από τις 14 Μαρτίου έως και τις 27 Απριλίου 2011, ενώ ταυτόχρονα και με αφορμή την έκθεση εκδίδουν ειδικό λεύκωμα – αφιέρωμα στον Σταύρο Παπασάββα, το οποίο διατίθεται στους χώρους της έκθεσης.  
                                                     
Ωρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά: 10:00-20:30
(Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα η έκθεση θα παραμείνει κλειστή)              

Γραφείο Τύπου – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λία Πανταζοπούλου: liap@eugenfound.edu.gr               
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.