Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Αγροτικά προϊόντα : Στο -2,9% η διαφορά τιμών-κόστους
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αγροτικά προϊόντα : Στο -2,9% η διαφορά τιμών-κόστους


Κατά 1% αυξήθηκαν το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2009 – Αυγούστου 2010 οι τιμές που απόλαυσαν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την πώληση των προϊόντων τους, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε κατά 3,9%, διαμορφώνοντας έτσι τη διαφορά μεταξύ τιμών και κόστους στο -2,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά (δείκτης εκροών) το προαναφερθέν διάστημα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε τομάτες (+54,5%), καρότα (+31,4%), αγγούρια (+22,6%) και μαλακό στάρι (+13,3%). Αντιθέτως, αισθητές μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στα ξερά κρεμμύδια (-27,9%), τα καπνά (-19,8%), τα ροδάκινα (-18,1%), στο σκληρό στάρι (-13,7%) και τις όψιμες πατάτες (-11,2%).

Στην αντίπερα όχθη, το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα (δείκτης εισροών) αυξήθηκε κατά 3,9% κατά μέσο όρο κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου κίνησης (+26,8%), των γεωργικών φαρμάκων (+16,8%), των ζωοτροφών (+6,4%) και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές δραστηριότητες (+6,4%). Στον αντίποδα μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στα λιπάσματα (από -22,7% έως – 31,6%, ανάλογα με τον τύπο) και στους σπόρους σποράς (-2,4%).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.