Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου-Τιμώμενο μουσείο για το 2015 από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου-Τιμώμενο μουσείο για το 2015 από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM

Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις,μουσική,εκθέσεις,ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα,διοργανώνει από τις 15 έως τις 24 Μαΐου,το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου,στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων,στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2015, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» και τιμώμενο μουσείο για φέτος από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ένα παλαιό εργοστάσιο που έχει αναδειχτεί στον πιο αντιπροσωπευτικό χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.

Πρόγραμμα δράσεων
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:00 (Παλαιοί Φούρνοι και Νέο Υδαταέριο)
•Χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του ICOM, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και ειδικούς σε θέματα μουσείων και βιομηχανικής κληρονομιάς
•Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα
•Μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.)

Περιοδικές εκθέσεις
Δευτέρα 18-Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-20:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
•Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
•Έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ. Την έκθεση επιμελούνται οι εθελοντές του Μουσείου.
Θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του ΒΦΜ

Τρίτη 19- Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 17:00-20:00
•«Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου»

Τρίτη 19 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από το Γιάννη Στογιαννίδη, Ιστορικό-ερευνητή
Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης μας καλεί σε μια διαδρομή στο Μουσείο για να γνωρίσουμε όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου, τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.
•«ΒΜΦ Backstage!»

Παρασκευή 22 Μαΐου, 17:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Συζήτηση με τους:
- Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρος καθηγήτρια μουσειολογίας (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
- Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος
- Χριστόφορο Μπρέλλη, Σχεδιαστής (Antidot Design Studio)
Πώς ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε μουσείο; Τι σημαίνει φτιάχνω ένα μουσείο; Σχεδιάζω την εταιρική ταυτότητα; Σχεδιάζω μια διαδρομή; Αναζητώ το κοινό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να προσεγγίσω νέα κοινά; Μεταδίδω τις ιδέες μου σε απλή γλώσσα;
Η Ανδρομάχη Γκαζή, η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου και ο Χριστόφορος Μπρέλλης συζητούν με το κοινό και εξηγούν τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά και τη διαδικασία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.
•«Όταν τα αντικείμενα μιλούν»

Σάββατο 23 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από τη Θάλεια Σπυριδάκι, Αρχαιολόγο-μουσειολόγο
Με τη βοήθεια της Θάλειας Σπυριδάκι, ανακαλύπτουμε τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο και μέρος της παρουσίαζεται στο χώρο του Μουσείου.
Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»

Σάββατο 23- Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 12:00-14:30 (Παλαιοί Φούρνοι)
Δραματοποίηση των 6 παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών.
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου/παιδί: 3 ευρώ. Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου.
«Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο»

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 10:00
(Καμινάδα Β)
Ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση. Σε συνεργασία με τους Atenistas.
«Γκάζι: ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-12:00 (Πίσω αυλή)
Υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών, με την Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού (εικαστικός, απόφοιτη των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ). Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα 210 3312621 και 210 3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνουν επίσης, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17:00, ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό» στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου-τηλ: 210 3475535
gasmuseum@athens-technopolis.gr,

Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.