Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: EXploding -Δυναμιτίζοντας την Εικόνα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

EXploding -Δυναμιτίζοντας την Εικόνα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα. Δέκα εικαστικοί της γενιάς του ΄80, δάσκαλοι και διεθνείς προσωπικότητες παρουσιάζουν την οπτική πολυπλοκότητα των προτάσεών τους.
Η τρίτη έκθεση του Προγράμματος, «Out of the Box» του Χαράκτη Ξενή Σαχίνη, θα πραγματοποιηθεί από 30 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2014.
Ο Ξενής Σαχίνης, αποτελεί τον πλέον «αιρετικό» σύγχρονο Έλληνα Χαράκτη, με σπουδές στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και στο Παρίσι στο Εργαστήριο του  V. Guignebert. Συμμετέχει ανελλιπώς από το 1977 σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις Χαρακτικής πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. καθώς και Πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος της, με έντονη ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Έργα του υπάρχουν σε μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας, καθώς και στις Η.Π.Α.
Ειδικότερα, ο Ξενής Σαχίνης αναφέρει για την άποψη του περί του ρόλου του ως δημιουργού:
«Ο καλλιτέχνης καταγράφει, σημειώνει και εκφράζεται μέσω των κωδίκων που έχει στη διάθεσή του. Η αντίληψη, η ανάγνωση και η ανάλυση του περιβάλλοντος κόσμου κάποιες φορές δεν είναι αρκετή και το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη μετατοπίζεται από την ερμηνεία του κόσμου και του σύμπαντος και εστιάζεται στα ανθρώπινα.
Οφείλει να βρει την πρέπουσα αναλογία του μύθου και των εκφραστικών μέσων, έτσι ώστε το έργο να μην διολισθήσει στη σφαίρα της διήγησης αλλά να παραμείνει στη σφαίρα της εικαστικής δημιουργίας η οποία κρατά όλες τις πλαστικές αξίες που χαρακτηρίζουν το είδος αυτό της τέχνης.
Έτσι το έργο ξεφεύγει από τη δημοσιογραφική υπόσταση και βρίσκει την πραγματική του, ως δημιούργημα-έργο εικαστικής σκέψης, που αναφέρεται στο παρόν της ελληνικής κοινωνίας.»

Για το έργο του καλλιτέχνη, παρατηρεί η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη:
« To opus του Ξενή Σαχίνη κινείται γύρω από τρείς ισχυρούς άξονες, περί τους οποίους εξυφαίνει τις εκάστοτε αισθητικές του προτάσεις. Ο πρώτος άξονας απαγορεύει την διακύβευση της οπτικής του Χαράκτη - το κάθε έργο δουλεύεται ενώ ο καλλιτέχνης το κοιτάζει από πάνω, οριζόντια αναπτυσσόμενο, ακόμα και αν κατόπιν αναρτάται καθέτως σε έναν τοίχο. Ο δεύτερος άξονας επιτάσσει την συνομιλία ενός σειραϊκού αποτυπώματος – που συνήθως είναι και ο κύριος φορέας χρωμάτων και αφήγησης – με ένα μοναδικά χαραγμένο διαφανές δομικό κομμάτι που εγκιβωτίζει και χαρακτηρίζει το αποτύπωμα, έτσι, ώστε να εγκαθίσταται μια αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία εφήμερου (κινητού) και σταθερού (ακίνητου). Στην πραγματικότητα παρέχει στον θεατή το κλειδί ανίχνευσης του οπτικού αναπτύγματος που ελλοχεύει στο πρώτο και του σχεδίου που το συντάσσει στο δεύτερο. Τέλος ο τρίτος άξονας αιτείται από τις θεματικές αφετηρίες του καλλιτέχνη να επιστρατεύουν ένα πλήθος υποδηλώσεων (subnotations) και παραδηλώσεων (connotations) οι οποίες υπαγορεύουν και εξαιρετικά μεγάλο εύρος συνειρμών, άμεσα αναφερόμενων στο τρέχον Zeitgeist υπό την πλέον οξεία και ειρωνική εκδοχή του».

Στο πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα, εκθέτουν οι καλλιτέχνες:
Γιάννης Φωκάς (28/2-23/3) Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Ξενοφών Σαχίνης (30/5-22/6), Γιώργος Τσάρας (27/6-20/7), Άγγελος Αντωνόπουλος (29/8-21/9), Δημήτρης Ζουρούδης & Γιώργος Χαρβαλιάς (26/9-19/10), Τάκης Ζερδεβάς & Κυριάκος Μορταράκος (5/12-28/12).
Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Βασίλης Γκοιμήσης, Άννα Ντινοπούλου, Δρ Ηλίας Κορομηλάς

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 30 Μαΐου, ώρα 20.00
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028
Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής                                          
 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  – Σάββατο:  10.00 –20.00, Κυριακή  10.00 – 14.00

Νέο 12-6-2013
Συζήτηση: Η ειρωνεία ως κρυφό όπλο της τέχνης στο πλαίσιο της έκθεση του Ξενή Σαχίνη
Συζήτηση με θέμα «Η ειρωνεία ως κρυφό όπλο της τέχνης», πραγματοποιείται την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στις 20.00, στο  πλαίσιο του εικαστικού Προγράμματος «eXploding – Δυναμιτίζοντας την εικόνα», έκθεση χαρακτικής «Out of the box» του Ξενή Σαχίνη, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Τεχνών.
Τοποθετούνται οι: Μάνος Στεφανίδης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Χαρά Μπακονικόλα και Παναγιώτης Δαφιώτης.
Την συζήτηση διευθύνει η Βασιλική Σοφρά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η έκθεση του Ξενή Σαχίνη θα διαρκέσει έως 22 Ιουνίου.
Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Βασίλης Γκοιμήσης, Άννα Ντινοπούλου, Δρ Ηλίας Κορομηλάς
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028
Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  – Σάββατο:  10.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.