Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013-
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013-

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013- www.aisxylia.grΠαλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΔΥΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΔΥΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ»
Ερμηνεύουν
ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ Μουσική
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ
Συναυλία κάτω απ' το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας Τέσσερις μοναδικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν παρέα στην καλοκαιρινή Ελλάδα.
Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Γιώργος Καζαντζής παρουσιάζουν ένα κύκλο από γνωστά τραγούδια τους, επιτυχίες με τις εξαίσιες φωνές της Μελίνας Κανά, του Βασίλη Λέκκα και με την μαγική συνοδεία των πιάνων τους. Οι δύο συνθέτες, άλλοτε ο καθένας μόνος του και άλλοτε οι δύο μαζί παίζουν τα τραγούδια τους απέριττα και ατμοσφαιρικά οσμώνοντας μουσικά τις ιδέες τους σε ένα αποτέλεσμα δημιουργικής φαντασίας και εξέλιξης.

Οι υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιστών ολοκληρώνουν τον γόνιμο διάλογο των δύο συνθετών στέλνοντας ένα κρεσέντο συγκίνησης στους ακροατές.
Μία λυρική βραδιά όπου η δύση συναντάει την ανατολή...
Μεταξύ άλλων θ’ ακουστούν τα τραγούδια : ...«Μικρή πατρίδα» ..«Ήταν αέρας».. «Άγιος ο έρωτας» ...«Σαν καταιγίδα»...«Εγώ με την αγάπη μάλωσα» ...«Σεντόνια δίχτυα» ...«Τις θάλασσες σταμάτα»... «Χειμωνανθός» ...«Γράμμα στον κο Νίκο Γκάτσο».. «Φωτιά κι’ αρμύρα» «Να μ’ αγαπάς» ...
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΘΕΑΤΡΟ
ΘΙΑΣΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη
Με κεντρικό άξονα την μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάζεται ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο από έναν θίασο 60 ηθοποιών και μουσικών και πιστών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, Μουσική, σκηνικός χώρος: Βασίλης Μαντζούκης, Σχεδιασμός φωτισμού: FeliceRoss,Χορογραφία: Rootlessroot - Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek, Κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη, Φωνητική διδασκαλία: Άντζελα Μπρούσκου,Επιστημονικός συνεργάτης: Ιωσήφ Βιβιλάκης.
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΔΙΟΝΥΣΟΣ Γιώργος Φριντζήλας, ΠΕΝΘΕΑΣ Γιώργος Βουρδαμής, ΑΓΑΥΗ Άντζελα Μπρούσκου,,ΚΑΔΜΟΣ Αργύρης Μπακιρτζής, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Παρθενόπη Μπουζούρη ΘΕΡΑΠΩΝ /ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΙ Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Πανάδης, Τάσος Δημητρόπουλος.
ΧΟΡΟΣ
Σταυρούλα Παυλίκου, Κατερίνα Πατσιάνη, Νάνσυ Σιδέρη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Αλεξάνδρα Χασάνι, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Σμαράγδα Κάκκινου Ντόρα Αθανασίου, Χρυσή Αυγουστίδου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Ντούνια Γρατσία, Μυρτώ Ζαμανάκου, Γιάννα Καλαφατάκη, Ελίνα Κιουπάκη, Μαρία Κοντογούρη, Μαρία Κουθούρη, Έλενα Καντούνη, Μάνια Μαράτου, Μαριάννα Μασμανίδου, Βάσια Μπάλλα, Ιωάννα Μπογδάνου, Ντούνια Μπότιτς, Ιωάννα Νασιοπούλου, Χρύσα Παριανού, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Χρυσάνθη Πίκουλα, Βίκυ Πολυχρόνη, Ελένη Σακκούλη, Βιβή Σμέτη, Ελεάννα Σταυριανουδάκη, Γλυκερία Στούπα, Δέσποινα Τσαφίτσα, Ρουμπίνη Φεφέ, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Γιώργος Λιάκος, Ιωάννης Κοτίδης, Παναγιώτης Ίσαρης, Λεωνίδας Μαριδάκης, Δημήτρης Ψύλλος.
ΟΔΗΓΟΙ
Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Βαλάσογλου.
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Μάρθα Φριντζήλα – φωνή / Βασίλης Μαντζούκης – ηλ. κιθάρα, tapes, φωνή / Αντώνης Μαράτος – μπάσσο, Νίκος Παπαβρανούσης –τύμπανα / Kώστας Νικολόπουλος – ηλ. Κιθάρα / Πανού Μανού – ηλ. κιθάρα, πλήκτρα, φωνή / Βαγγέλης Παρασκευαΐδης –κρουστά / Κοσμάς Λαμπίδης – νέι / Σταύρος Ρουμελιώτης – κρουστά, ιδιόφωνα /Γιάννης Παξεβάνης – ηχοληψία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΘΕΑΤΡΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΥΚΛΩΠΑΣ» του Ευριπίδη
Το μοναδικό αρχαίο ελληνικό σατυρικό δράμα που έχει διασωθεί ολοκληρωμένο πραγματεύεται τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Μια ιστορία όπου η ανθρώπινη ευφυΐα νικά την κτηνώδη δύναμη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου.
Ρόλοι:
Νίκος Καραθάνος: Οδυσσέας
Δημήτρης Πιατάς: Αντικύκλωπας
Νίκος Χατζόπουλος: Σιληνός.
Χορός:
Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Συμεωνίδης, Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΜΟΥΣΙΚΗ
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
«Το Πέρασμα των Μάγων»
Μια παράσταση των
Θέμη Καραμουρατίδη – Γεράσιμου Ευαγγελάτου
Μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους από την Αθήνα αλλά και το Λονδίνο, οι τρεις «Μάγοι» της ελληνικής δισκογραφίας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος συνεχίζουν το μαγικό τους ταξίδι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με μια περιορισμένη σειρά παραστάσεων που αποδεικνύουν ότι η γενιά των τριαντάρηδων μπορεί να ελπίζει και να δημιουργεί ακόμα.
Σε μια αναδρομή από την πρώτη γνωριμία τους το 2003 μέχρι τη «Δεύτερη Ακρόαση» και την «Ασπιρίνη» κι από το «Μέχρι το Τέλος» μέχρι τις πρόσφατες «Ημέρες του Φωτός», η πιο δυναμική τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζει μια παράσταση γεμάτη Φως, συγκίνηση, δύναμη, εκρηκτικές διασκευές και σημαντικές στιγμές από το ρεπερτόριο που καθόρισε την πορεία της έως σήμερα.
Με το “Πέρασμα των Μάγων” – που έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές και αγαπήθηκε από το κοινό - οι τρεις δημιουργοί, όντας «κιόλας τριάντα», συγκεφαλαιώνουν μια δεκαετία, ολοκληρώνουν έναν μεγάλο κύκλο, αποχαιρετούν προσωρινά το κοινό των live τους και προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο φιλόδοξο βήμα τους το Φθινόπωρο του 2013.
Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης
Ήχος: Γιάννης Παξεβάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Προδρόμου
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς.
Παίζουν οι Μουσικοί:
Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης, Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης, Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης, Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής, Τσέλο: Άρης Ζέρβας, Βιολί-Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛ
«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη
Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.
Σε αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει.
Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία, θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και όπως σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος «πραγματοποιεί επιτέλους την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό, ίσως κρύβει πλευρές που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά εν τέλει».
Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο.
Αυτή τη φορά προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά, εκείνη του σκηνοθέτη!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Σκηνικά - Kοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου,
και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» του Σοφοκλή
Μια συγκλονιστική τραγωδία, Σοφοκλή, με θέμα το ερωτικό πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τον θάνατο του μυθικού ήρωα. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί έναν 26μελη θίασο.
Σκηνοθεσία - Απόδοση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή.
Ρόλοι:
Άννα Καλαϊτζίδου: Κορυφαία
Φιλαρέτη Κομνηνού: Τροφός
Άννα Μάσχα: Διηάνειρα
Κώστας Μπερικόπουλος: Άγγελος, Γέρων
Ελένη Μπούκλη: Ιόλη
Αργύρης Ξάφης: Ηρακλής
Θάνος Τοκάκης: Ύλλος
Γιώργος Χρυσοστόμου: Λίχας.
Χορός:
Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα,Ηρώ Μπέζου, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Σεβίλη Παντελίδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Καλλιόπη Σίμου, Μαρίνα Σάττι, Αγγελική Τρομπούκη.
Σαξόφωνα: Guido de Flaviis
Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας
Φλάουτα: Γιώργος Σκριβάνος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
Με καινούργια τραγούδια, αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας της στις αποσκευές της, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ξεκίνησε εδώ κι ένα χρόνο την περιοδεία της. Στις παραστάσεις της παρουσιάζει τα τραγούδια που έγραψε η ίδια στο cd «Tα-ρι-ρα», πλαισιώνοντάς τα με δυνατές στιγμές από το προσωπικό της ρεπερτόριο σε νέες, διαφορετικές, ανανεωτικές εκτελέσεις που δημιουργούν μια σπουδαία παράσταση

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013- www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου
Ο πορθητής της Τροίας Αγαμέμνονας επιστρέφει στο Άργος πάνω στο άρμα του με λάφυρο τη μάντισσα Κασσάνδρα. Τα βήματά του στην κόκκινη πορφύρα τον οδηγούν τελετουργικά στην Κλυταιμνήστρα και το θάνατο. Ο κόσμος της εκδίκησης, του σφετερισμού της εξουσίας και της τιμωρίας κυριαρχεί στο πρώτο μέρος της πολυσήμαντης τριλογίας.
Συντελεστές :
Μετάφραση: Νικολέττα Φριτζήλα, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνικα- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, Μουσική : Σοφία Καμαγιάννη, Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερια Ντεκώ.
Διανομή:
Κλυταιμνήστρα : Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αγαμέμνων : Μηνάς Χατζησάββας
Κασσάνδρα : Θεοδώρα Τζήμου
Aίγισθος : Βασίλης Μπισμπίκης
Κήρυκας :Θέμης Πάνου
Φύλακας : Βασίλης Χαλακατεβάκης
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ : Μενέλαος Χαζαράκης, Βασιλης Πουλάκος, Κώστας Φαλελάκης, Θύμιος Κούκιος, Κρις Ραντάνοφ
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ : Χρήστος Καλκάνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΜΟΥΣΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
μαζί του η Νανά Μπινοπούλου
Με τραγούδια που ζητάει η εποχή και η καρδιά μας
με… «10 τραγούδια της Ελπίδας» !
Έτσι ξεκινάει την περιοδεία του
ο Παντελής Θαλασσινός, παρουσιάζοντας τραγούδια από τον νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Μια μουσική παράσταση με καινούρια τραγούδια, διάσπαρτα, ανάμεσα σε κείνα που ξέρουμε ήδη και που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ερμηνευτή.
Η μουσική του συνδέεται με το παρελθόν μ’ ένα, όχι και τόσο αδιόρατο νήμα, που εκτός των άλλων, συνδέει και τις διαφορετικές γενιές των ακροατών του, κι αυτό… παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Εκείνο που χαρακτηρίζει περισσότερο την παρουσία τού Παντελή Θαλασσινού είναι η αυτόδηλη πιστοποίηση πως τα τραγούδια του έχουν καταγωγή. Αν και στα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία φάνηκε να είναι επηρεασμένος από τη δυτική νεανική μουσική με τις κιθάρες και τα γκρουπάκια -εποχή των «Λαθρεπιβατών»,- αναθεώρησε αρκετά από τα στοιχεία εκείνα και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέτρεψε συνειδητά τα έως τότε δεδομένα, χαράζοντας μια πορεία διαφορετική με σημείο αιχμής το Αιγαίο πέλαγος και τα Ανατολικά παράλια που έγιναν η κινητήριος δύναμη του τραγουδιού του.
Μελωδική και χρωματική επιλογή, που εν πολλοίς στηρίχτηκε στα λησμονημένα από τη σύγχρονη τραγουδιστική βιομηχανία όργανα της ευρύτερης περιοχής, που πλέον δεν τα παίζουν οι γέροντες στα χωριά, αλλά τα νέα καταρτισμένα παιδιά στην Αθήνα ή και αλλού. Σε συνδυασμό με την ανάλογη θεματογραφία των τραγουδιών του (στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα η πένα του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, όπως και του Άκου Δασκαλόπουλου) θα μπορούσε να θεωρηθεί, εκτός των άλλων, συνθέτης που γράφει εύθυμους αλλά και μελαγχολικούς σκοπούς όπως αρμόζει στην «Άσπρη θάλασσα» με τα πανηγύρια του Αυγούστου, το θαλασσινό αγέρι και την «ερωτική αλμύρα».
Διατηρώντας το πνεύμα της φυγής και της αλλαγής, μετακινούμενος από τη Χίο (καταγωγή από πατέρα) στην Πάρο (όπως στην Αθήνα και στη Χίο έτσι και στην Πάρο διατήρησε μαγαζί με την ονομασία «Μυροβόλος»), τη Σέριφο (καταγωγή από μητέρα) και τον Πειραιά (όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε), κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της παράδοσης χωρίς να γίνει παραδοσιακός και να το εντάξει στη σύγχρονη μουσική κατάσταση, μαζί με τις μελωδικές μπαλάντες και τα λαϊκά.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013- www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΘΕΑΤΡΟ
«ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»
ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου, που χρονικά καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια.
Οι αφηγήσεις αυτές έχουν ως κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων, που συναρμολογεί σωστά την εποχή τους, το πάθος και το κλίμα της.
Στην παράστασή μας αναζητούμε τα θεατρικά μέσα για να ζωντανέψουμε μια πραγματικότητα που, όσο κι αν είναι κοινή, διέπεται από κανόνες τέχνης – τόσο πιο αυστηρούς όσο καλύτερα κρυμμένους.
Από τα κείμενα που δημοσίευσε η Έλλη Παπαδημητρίου στους τρεις τόμους του Κοινού Λόγου, εμείς επιλέξαμε μόνο γυναικείες μαρτυρίες, εστιάζοντας την προσοχή μας στην παρουσία και στο ρόλο της γυναίκας –όχι πάντα σε πρώτο πλάνο– στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα. Αλλά και χρωματίζοντας την ιστορία μας με τόνους γυναικείας ευαισθησίας. Είναι περιττό να τονίσουμε τη συνταρακτική επικαιρότητα αυτών των κειμένων: άγριοι πόλεμοι, εμφύλιοι, προσφυγιά, μετανάστευση, φτώχεια και ανασφάλεια είναι το τοπίο και στον 21ο αιώνα. Ο ανθρώπινος πόνος και ο αγώνας για επιβίωση δεν αφήνουν τον Κοινό Λόγο να παλιώσει.
Ένα σημαντικό στοιχείο που μεσολάβησε εμπλουτίζοντας τη ματιά μας απέναντι στα κείμενα του Κοινού Λόγου, είναι το ανέβασμα των Τρωάδων από το θίασό μας,. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στις αφηγήσεις των γυναικών της Τροίας και τις σύγχρονες γυναικείες αφηγήσεις, ανάμεσα στο λόγο των Τραγικών και το λόγο των Ανωνύμων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης
Επιλογή & διδασκαλία τραγουδιών Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί :Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου,
Τάνια Παλαιολόγου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ
«ΑΙΣΩΠΟΣ! ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ….»
Φέτος αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα με τους μύθους του Αισώπου. 584 είναι οι σωζόμενοι μύθοι από τους οποίους διαλέξαμε εκείνους που πιστεύουμε ότι έχουν να πουν τα περισσότερα στα παιδιά.
Γι αυτό άλλωστε και ο τίτλος «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…». Μια ομάδα ηθοποιών, αφού μιλήσει στα παιδιά για τον Αίσωπο και τη ζωή του, θα ζωντανέψει τους μύθους που διαλέξαμε. Αναφέρουμε κάποιους από αυτούς: Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, ο λαγός και η χελώνα, η κότα και το χρυσό αυγό, το λιοντάρι και το ποντίκι, η Μαριγώ και το σταμνί της, ο ψεύτης βοσκός, και άλλοι.
Κάρμεν Ρουγγέρη
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικό-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική: Στέφανος Βαρελάς
Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Κίνηση-Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Κουλουμπή, Κοραλία Τσόγκα.
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χριστίνα Κουλουμπή, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας,
Θοδωρής Ευστρατιάδης, Γιώργος Γερωνυμάκης,
Κοραλία Τσόγκα, Μαριαλένα Ροζάκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ
«ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πρόκειται μία μαραθώνια ανάγνωση των Ομηρικών Ύμνων με την συμμετοχή 50-100 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, που θα απαγγείλουν, ο ένας μετά τον άλλον και ο καθένας με τον τρόπο του και στην γλώσσα προτίμησής του τα διαχρονικά αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε ένα διάστημα περίπου πέντε ωρών.
Αφορά μια συμμετοχική προσέγγιση στην τεράστιας σημασίας πνευματική και καλλιτεχνική συνεισφορά των Ομηρικών Ύμνων στον παγκόσμιο πολιτισμό με μια έντονη εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση.
Η μαραθώνια ανάγνωση των Ομηρικών Ύμνων παρουσιάζεται στην Ελλάδα από την πολιτιστική οργάνωση “Διεθνές Ελληνικό Θέατρο” (Elliniko Theatro www.ellinikotheatro.org ) που εδρεύει στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρυτής και Πρόεδρος είναι ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης. Οι αναγνώστες του προγράμματος “ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ” χρησιμοποιούν μια μοναδική μέθοδο προφορικής ανάγνωσης ή μελοποιημένης απόδοσης της εποποιίας των Ομηρικών Ύμνων, με τη συνεχή και αδιάκοπη συμμετοχή του κοινού. 50-100 άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων διαβάζουν αποσπάσματα καθορισμένα από πριν, ενώ εκατοντάδες ακροατές, πέρα από την ανάγνωση, απολαμβάνουν την προβολή του ανάλογου κειμένου και σχετικών εικόνων σε γιγαντοοθόνες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μαζί του ο Γιώργος Καλούδης
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ανανεωμένος από έναν πλούσιο καλλιτεχνικά χειμώνα παρουσιάζει για αυτό το καλοκαίρι μία διαφορετική και φρέσκια παράσταση.
Παρέα με τον σταθερά μουσικό συνοδοιπόρο του, εξαίρετο τσελίστα και πολυμουσικό Γιώργο Καλούδη ετοιμάζουν ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην εσωτερική ένταση, στην ερμηνευτική λεπτομέρεια και στην ευρυχωρία της ησυχίας.
Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών μετρά αρκετά χρόνια. Έχοντας περάσει μέσα από διαφορετικούς ηχητικούς κόσμους, οι δύο μουσικοί συναντήθηκαν και διαμόρφωσαν μια κοινή αισθητική, με βάση την αυτοσχεδιαστική ελευθερία, τη χαρά της συνύπαρξης, την προσήλωση στην ουσία και τον σεβασμό στην απλότητα και την ευθύτητα του τραγουδιού.
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού και με μεγάλη επιτυχία στο μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2012, όπου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το φετινό καλοκαίρι θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε επιλεγμένους σταθμούς και χώρους της Ελλάδας και είναι διαθέσιμη για συγκεκριμένα χρονικά διάστημα τα οποία θα συζητηθούν κατόπιν ενδιαφέροντος.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013- www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

 
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ
M.O.T.He
Music of the heart modern jazz trio
"...ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ατμοσφαιρικής σύγχρονης jazz, μια ιδιαίτερη μύηση στο συναίσθημα, μια βιωματική εμπειρία μυσταγωγίας..."
"... Στην παράσταση ζωντανεύουν εικόνες, και συναισθήματα διατρέχουν τον ακροατή μέσα σε ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων. Από τη χαρά στη συγκίνηση, κι από το γνώριμο στο άγνωστο, από την πολυρυθμικότητα στη διρυθμία μέσα σε συνεχείς εναλλαγές. Στην ηχητική δυναμική και τον πλούτο όσο και τη σαφήνεια του classic jazz trio με μια πιο σύγχρονη τεχνολογική electronic προσέγγιση, κυριαρχεί ο δημιουργικός αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας και ωστόσο εύκολα ο καθένας θα αφομοιώσει έννοιες και ρυθμούς άγνωστους στους περισσότερους . Μέσα από θέματα των Brubec, Coltraine, Evans κα, ακόμη και σε παραλλαγές αλλά και εντελώς προσωπικά θέματα κι επεξεργασίες του trio, ο ακροατής γίνεται συμμέτοχος και συνοδοιπόρος σε ένα ηχητικό υλικό που συχνά καθηλώνει και άλλοτε ενθουσιάζει με τις κορυφώσεις και τις εκκωφαντικές σιωπές του ..."
Βαγγελης Τσινας (drums).
Μανολης Παπαδακης (piano)
Ηλιας Πανταζης (electric bass) .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ
MONSIEUR MINIMAL
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΦΑΦΟΥΤΗ and BAND
MONSIEUR MINIMAL
O Monsieur Minimal γραφεί και συνθέτει τα τελευταία 5 χρόνια. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρονικής Μουσικής και Τεχνολογίας του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δημήτριο Αδαμ. H μουσική του, που χαρακτηρίζεται από έντονα indie pop στοιχεία χωρίς να λείπουν από αυτήν, electronica πινελιές, ακούγεται από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, trailer και airplays.
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΦΑΦΟΥΤΗ
Ύστερα από τις ξέφρενες Kookoobadi Nights, η Μαριέττα Φαφούτη και η 8μελής μπάντα της έρχονται να σκορπίσουν το φως με τη φρέσκια, καλοκαιρινή σειρά συναυλιών η οποία παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο single… Become the sun!
Έχοντας στα χέρια της ένα album, το Homemade Joy, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή των Top5 με τους καλύτερους δίσκους για το 2012, και ένα single, το Kookoobadi, το οποίο αναδείχθηκε τραγούδι της χρονιάς και κατέκλυσε όλα τα ραδιόφωνα, η Μαριέττα έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει το 3ο της album το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη του 2013.
Στα live που έχουν τη μορφή ενός μεγάλου party, οι «καλεσμένοι» θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια από τα 2 πρώτα albums, από το επερχόμενο ακυκλοφόρητο αλλά και αγαπημένες διασκευές που θα φέρουν το χαμόγελο στα χείλη και θα κάνουν το κοινό να χορεύει ασταμάτητα. Με επιρροές από disco και soul μέχρι μιούζικαλ και από μουσικές των 60s και 70s μέχρι τραγούδια που θα μπορούσαν να ντύνουν μουσικά τα κλασικά spaghetti western, η μουσική της Μαριέττα Φαφούτη και οι μουσικοί της, θα φωτίσουν τις καρδιές όσων θα βρεθούν στα «Become the sun» lives.
Παίζουν: Ευαγγελία Ξυνοπούλου, Εύη Κουρτίδου, Παναγιώτης Ζούγρος: Φωνητικά-Κρουστά | Κώστας Χαλιώτης-Ντραμς | Θοδωρής Ζευκιλής-Μπάσο, Φωνητικά | Δημήτρης Σιάμπος-Κιθάρες | Γιώργος Ζαρέας- Τρομπόνι | Ρένος Παπασταύρος-πλήκτρα, sampling .

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ«ΜΗΔΕΙΑ» του Μπόστ
Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας συμπληρώνει εφτά χρόνια θεατρικής δράσης με έργα του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, με παραστάσεις στην Ελευσίνα, σε πολλούς Δήμους της Αττικής, στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, την Κρήτη, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει 20.000 θεατές.
Το φετινό καλοκαίρι, σε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο πολύπλευρο καλλιτέχνη Μέντη Μποσταντζόγλου παρουσιάζουμε τη ΜΗΔΕΙΑ.
Η σκηνοθεσία, οι χορογραφίες και τα κουστούμια είναι του Δημήτρη Θεοδώρου,η μουσική του Δημήτρη Ανδρώνη, και η ζωγραφική του σκηνικού της Χριστίνας Χατζηνεοφύτου.
Παίζουν:
Έλενα Κακαρή, Δέσποινα Ζουμή, Τασία Μπρέμπου, Σταύρος Χανάς,Ελένη Πέππα, Βαγγέλης Καλαντζής, Άννα Φιλιμέγγα, Βάσω Σπανούδη, Μαρία Αντωνίου, Ναυσικά Ελευθερίου, Μαρία Αντωνίου-Πανά, Γεωργία Μανώλη, Κωνσταντίνα Δημητρίου, Αθηνά Αντωνίου, Νατάσσα Μενή,Νάντια Μπαρμπούτη.
Ο Μποστ,με αφορμή την τραγωδία του Ευριπίδη, με οξύτατο σαρκασμό και Αριστοφανικό πνεύμα γράφει ένα ανατρεπτικό πολιτικοκοινωνικό θεατρικό έργο παρωδία,σάτιρα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας.
Ο Μπόστειος θεατρικός λόγος με τον υπονομευτικό και βαθιά σαρκαστικό δεκαπεντασύλλαβο, τη λαϊκή ρητορική του δεινότητα, την ηθελημένη ασυνταξία,τη στρέβλωση του λόγου, τη σάτιρα της παθογένειάς μας, αιφνιδιάζει και αποκαλύπτει στο θεατή τα συμπτώματα που προκαλεί ο βιασμός και ευτελισμός που έχει δεχτεί η νεοελληνική μας γλώσσα,τη στρέβλωση των αξιών, την έκπτωση των ανθρώπινων ανιδιοτελών σχέσεων, τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό, την κενότητα του πνεύματος κι εν τέλει την ιδεολογική μας σύγχυση.

ΔΕΥΤΕΡΑ23/9/2013
ΔΕΥΤΕΡΑ30/9/2013

Εβδομάδα Ελληνικού
Κινηματογράφου
23/9 «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου
24/9 «Κόρη» του Θάνου Αναστασόπουλου
25/9 «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη.
26/9 «Το Πλοίο» του Νίκου Κούνδουρου
27/9 «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου
28/9 «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας
Βούλγαρη
29/9 «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου
30/9 «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη
Θερινός Κινηματογράφος - Παραλία Ελευσίνας

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ -13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ
…..Try again. Fail agail. Fail better
(...Προσπάθησε πάλι, απότυχε πάλι, απότυχε καλύτερα)
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30.
Ένα έργο, μιά διαδρομή νοητική και αισθητηριακή με αφορμή το παρελθόν και πως αυτό συχνά προδιαγράφει το παρόν.
Γιατί η Ελευσίνα υπήρξε ένας τόπος που πάντα έκρυβε μέσα της κάτι το απειλητικό, αφού οι επισκέπτες της ζητούσαν να υπερβούν το ανθρώπινο μέτρο, την ανθρώπινη μοίρα. Ένας “Κοινός Τόπος” γεμάτος προσδοκίες και οράματα.
Γι' αυτό και εντελώς γεμάτη από ανάσες, δηλαδή εντελώς άδεια.
Κι όμως η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα.
Ελευσίνα2013.
Ένας τόπος για να συλλογιστείς “τα ανθρώπινα”.
Νίκος Ναυρίδης

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ -13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ1994 – 2013 ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΝΕΡΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30.
Πολιτιστικό Κέντρο «Λ.Κανελλόπουλος»
Το υλικό αυτής της έκθεσης – φωτογραφίες, χαρακτικά - ξεπήδησε στην πρώτη επαφή της Λίζης Καλλιγά με τον Ελευσίνιο χώρο και κατά την διάρκεια της δημιουργίας του έργου, “Ιερά Οδός”, το 1994.
Οι “Κολυμβητές”, ένα έργο που διατρέχει την Λίζη Καλλιγά στην καλλιτεχνική της πορεία μέχρι σήμερα, ξεκίνησαν από το μικρό λιμανάκι της Ελευσίνας εκείνη την περίοδο και η σύνδεσή του με το σήμερα δηλώνει, για την ίδια και όχι μόνο, ότι ο Ελευσίνιος Τόπος παραμένει ένας τόπος έμπνευσης στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.


Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις του ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013 (pdf)


ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013- www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας







Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.