Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΗΡΕΥΤΩΝ
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΗΡΕΥΤΩΝ

Η μείωση του πληθυσμού των μεγάλων θηρευτών στη στεριά και τη θάλασσα έχει διαταράξει τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», «η απώλεια των θηρευτών είναι αποτέλεσμα της διάχυτης επίδρασης του ανθρώπου στο φυσικό κόσμο».

Κατά τον Τζέιμς Έστες, που είναι εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και επικεφαλής των ειδικών, τα μεγάλα ζώα ήταν κάποτε πανταχού παρόντα σε όλο τον πλανήτη.
Είναι αυτά που διαμόρφωσαν την όψη και τη δυναμική των οικοσυστημάτων.
Η μείωση των πληθυσμών τους, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο, με το κυνήγι και τον κατακερματισμό των εστιών τους, επιφέρει μακροπρόθεσμες και συχνά ανέλπιστες επιπτώσεις.
Ορισμένες από αυτές είναι οι δραματικές αλλαγές στη χλωρίδα, η συχνότητα εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, η εισβολή ξενικών ειδών, η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.
Η σοβαρή μείωση του αριθμού των μεγάλων ζώων αφορά θηρευτές, όπως οι καρχαρίες στη θάλασσα, οι λύκοι στην ξηρά και τα μεγάλα ψάρια στα οικοσυστήματα γλυκού νερού.
«Η εξάλειψη θηρευτών, όπως οι καρχαρίες, οι θαλάσσιες ενυδρίδες, οι λύκοι, επιφέρει συνέπειες όχι μόνο για τα συγκεκριμένα είδη, αλλά για όλους
μας», αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκάρισον, που είναι διευθυντής του Προγράμματος Βιολογικής Ωκεανογραφίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Ο Τζέιμς Έστες έχει μελετήσει τα παράκτια οικοσυστήματα στο Βόρειο Ειρηνικό για πολλές δεκαετίες και εκπόνησε έρευνες για τον οικολογικό ρόλο που διαδραμάτιζαν οι θαλάσσιες ενυδρίδες και οι όρκες.
Το 2008, μαζί με τον Τζον Τέρμποργκ από το Πανεπιστήμιο του Duke διοργάνωσαν συνέδριο, σχετικά με τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα από την κατάρρευση πληθυσμών μεγάλων ζώων.
Τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσίασαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν, ήταν η αφορμή για την έρευνα μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε στο «Science».
Οι ειδικοί λένε ότι οι επιπτώσεις από την εξόντωση των θηρευτών δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά γίνονται αντιληπτές μακροπρόθεσμα.
Επίσης τονίζουν πως αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για την επιβίωση της χλωρίδας και της πανίδας η αποκατάσταση των πληθυσμών των θηρευτών και η δημιουργία χώρων διαβίωσής τους.

Πηγή
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.