Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Φτιάξε το παραμύθι της Γιάλοβας
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Φτιάξε το παραμύθι της Γιάλοβας

Τα υλικά του μικρού συγγραφέα

ΙΔΕΑ
Το θέμα της ιστορίας σου θα αφορά σίγουρα τη Γιάλοβα και τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που ζουν εκεί. Δε φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεσαι και μια πρωτότυπη ιδέα. Πού θα τη βρεις;
Παντού! Οι συγγραφείς αντλούν την έμπνευσή τους από την καθημερινότητα, από κάτι που άκουσαν ή διάβασαν και τους άρεσε, από άλλες ιστορίες, από την επικαιρότητα, από την παρατήρηση των ανθρώπων γύρω τους, από όσα τους απασχολούν ή όσα έχουν ζήσει.
Μία ιστορία μπορεί να ξεκινήσει από μια λέξη, μια φράση, μια εικόνα, ένα όνειρο, έναν ήρωα, ένα αντικείμενο, μια σκέψη… Κοίτα τώρα γύρω σου. Ό,τι βλέπεις είναι και μια ιδέα για να διαλέξεις, μην αργείς!
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Έχεις χιλιάδες πρωταγωνιστές για να διαλέξεις. Μπορεί οι ήρωες και οι ηρωίδες του παραμυθιού σου να είναι ζώα και πουλιά της Γιάλοβας.
Μπορεί όμως να είναι και άνθρωποι ή δέντρα ή μια ολόκληρη λιμνοθάλασσα ή εξωγήινοι ή άψυχα αντικείμενα που θα τα ζωντανέψεις εσύ με την ιστορία σου.
Θυμήσου όμως: όσο πιο ενδιαφέροντες είναι οι χαρακτήρες, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα γίνει και η ιστορία σου. Μάθε τα πάντα για αυτούς.
Τι θα απαντούσαν αν τους ρωτούσες διάφορα πράγματα, ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, τι χρειάζονται, τι τους λείπει, τι ικανότητες έχουν, τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται…
Όλα αυτά που θα σκεφθείς και θα μάθεις γι’ αυτούς δε χρειάζεται να τα συμπεριλάβεις στο κείμενο, θα σε βοηθήσουν όμως να ξέρεις καλά πώς αντιδρούν και συμπεριφέρονται οι ήρωες μέσα στην ιστορία σου!

O σκοπός του Διαγωνισμού
Αφορμή για τον Παιδικό Διαγωνισμό Παραμυθιού αποτελεί το γενικότερο ενδιαφέρον για θέματα φυσικού περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η γενικότερη απαίτηση για ευαισθητοποίηση των παιδιών ανεξαρτήτως εθνικότητας, για μια ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας περιοχή με τουριστική ανάπτυξη.
Ο Διαγωνισμός συνδέεται με τη γενικότερη διαπίστωση πως η ευαισθητοποίηση στα προηγούμενα θέματα αποτελεί σημαντική, κεντρική, κοινωνική και πολιτική απαίτηση της εποχής.
Τα παιδιά, ως αυριανοί πολίτες του κόσμου και φορείς αποφάσεων, ενημερώνονται, μελετούν, μαθαίνουν και καλούνται να μετέχουν με τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό αυτό, στη διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων της αυριανής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα και στην ανάπτυξη ενδιαφέροντος για την περιοχή με στόχο την ευαιασθητοποίηση των παιδιών και την ενεργοποίηση όλων, κατοίκων και επισκεπτών.
Αναλυτική περιγραφή των βασικότερων στοιχείων που χαρακτηρίζουν τη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα βρίσκονται στο:
http://www.navarinotale.com/

 Η περιγραφή του Διαγωνισμού
Ο Διαγωνισμός επιχειρεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει κατά το δυνατόν το ενδιαφέρον όλων για την περιοχή και να ευνοήσει δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και έρευνας.
Τα παραμύθια των συμμετεχόντων, πρέπει:
(1) να αναφέρονται στην περιοχή και στα είδη που τη χρησιμοποιούν ως βιότοπο ή/και
(2) να επιμένουν σε προβλήματα που έχουν προκληθεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις και να προτείνουν λύσεις.
Είναι προφανές πως και στις δύο περιπτώσεις οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να παρουσιάσουν με σχετική λεπτομέρεια, χαρακτηριστικά που αφορούν την περιοχή ή τα είδη που θα επιλέξουν για να πρωταγωνιστήσουν στο παραμύθι τους.
Η θεματολογία των παραμυθιών θα στηριχτεί σε αναλυτικό ενημερωτικό υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού και αναφέρεται στα περιβαλλοντικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως τα είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε εκεί, τους τύπους οικοσυστημάτων, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κτλ.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να περιγράψουμε το Διαγωνισμό ως ένα διαγωνισμό ιδεών ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει παραδειγματικά ως ένα εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Προδιαγραφές παραμυθιού – κειμένου
Μέγεθος Σελίδας: Β5 – Α3
Αριθμός λέξεων: 700 – 1500
Αριθμός σελίδων καθαρού κειμένου: 10 – 20
Αριθμός σελίδων ολοκληρωμένου παραμυθιού (περιλαμβάνει εξώφυλλο, οπισθόφυλλο και εσωτερικές σελίδας με άλλες πληροφορίες): 12 – 22
Γραμματοσειρά: χειρόγραφη

Το Χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού
Α’ Φάση
Δημοσιοποίηση Προκήρυξης Διαγωνισμού 2 Μαρτίου 2011
Αποστολή ηλεκτρονικών αντιτύπων (λήξη Α’ Φάσης) Έως 31 Μαΐου 2011 Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Α’ φάσης 3 Ιουνίου 2011
Β’ Φάση
Αποστολή έντυπων αντιτύπων (λήξη Β’ Φάσης) 16 Ιουνίου 2011 Ολοκλήρωση τελικής αξιολόγησης 30 Ιουνίου 2011
Απονομή βραβείων Μεταξύ 01 – 09 Σεπτεμβρίου 2011
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.