Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Κομποστοποίηση στο Δήμο Πετρούπολης
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κομποστοποίηση στο Δήμο Πετρούπολης

Τι είναι το κομπόστ;

Φυσικό «λίπασμα» που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας: φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κ.λ.π.). Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Ποια υλικά κομποστοποιούμε;

  • Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, φρούτα ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα, μήλα, μπανανόφλουδες κ.λπ.)
  • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά (αν γίνεται χωρίς καθόλου λάδι)
  • Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
  • Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
  • Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
  • Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
  • Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία του μίγματος
  • Πριονίδι, το οποίο παρέχει άνθρακα, κάλυψη, κενά για αερισμό του σωρού
  • Υπολείμματα από τσάγια και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ

ΔΕΝ κομποστοποιούμε:

  • Ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά κάθε είδους, γυαλιά, χαρτιά ιδίως χρωματιστά.
  • Βαμμένα ξύλα ή νοβοπάν.
  • Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά και έντομα.
  • Μαγειρεμένα φαγητά και λάδια ή σάλτσες (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, και μυρωδιές.
  • Άλλες τροφές, όπως ζυμαρικά ή ψωμί: Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις και προσελκύουν τρωκτικά.

Γιατί κάνουμε κομποστοποίηση;

  • Μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ. Αν σκεφτούμε ότι το 35-50% των σκουπιδιών μας, είτε προέρχονται από την κουζίνα μας είτε είναι φυτικής προέλευσης, και μπορεί το περίπου 75% από αυτά να γίνουν λίπασμα, καταλαβαίνουμε πως κάνοντας κομποστοποίηση, μειώνουμε τα συνολικά απορρίμματά μας κατά 26-38% και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον.
  • Αυξάνουμε ανάλογα το χρόνο ζωής των ΧΥΤΑ και μειώνουμε το συνολικό κόστος δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ.
  • Μειώνουμε ανάλογα το κόστος συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο δήμο μας και ως δημότες συμβάλλουμε έμπρακτα για μικρότερες αυξήσεις των δημοτικών τελών.
  • Μας συμφέρει και οικονομικά. Παράγοντας κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνουμε την ποιότητα του χώματος του κήπου μας ή των φυτών μας και παράλληλα αποφεύγουμε το κόστος αγοράς αντίστοιχης ποσότητας φυτοχώματος.
  • Δείχνουμε έμπρακτα όλοι μας ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και ταυτόχρονα να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους.

Όποιος κάτοικος της Πετρούπολης επιθυμεί να συμμετέχει στο Πρόγραμμα, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 213 2024475 (Αγγελινάς) ή στο email: g_typou@petroupoli.gov.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.