Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Ζητούν ούζο μόνο από αλκοόλη ελληνικών σταφυλιών
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ζητούν ούζο μόνο από αλκοόλη ελληνικών σταφυλιών

Την παρασκευή ούζου αποκλειστικά και μόνο από αλκοόλη προερχόμενη από ελληνικά σταφύλια και όχι από εισαγόμενη αλκοόλη γεωργικής προέλευσης από Πακιστάν, Τουρκία, Ουκρανία ή Βουλγαρία, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι κ.κ. Έκτορας Νασιώκας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Σπηλιόπουλος).

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι η κατοχύρωση του ούζου, το 1989, ως προς το δικαίωμα χρήσης της παραδοσιακής ένδειξης «Ούζο» για την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν συνδυάστηκε μέχρι σήμερα με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, που ίσχυσαν μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετία του 1980.
Έτσι, ενώ μέχρι τότε για την παραγωγή του ούζου χρησιμοποιούνταν ως πρώτες ύλες ποικιλίες σταφυλιών σταφιδοποιίας, μελάσα κ.ά. εγχωρίως παραγόμενες, σήμερα πραγματοποιείται από αλκοόλη, που στο μεγαλύτερο όγκο της εισάγεται από ευρωπαϊκές (Βουλγαρία) και τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες (Ουκρανία, Τουρκία, Πακιστάν).
Η χώρα μας κατέθεσε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον «τεχνικό φάκελο» για το ούζο. Παρότι υπήρχε η δυνατότητα ρύθμισης του θέματος της χρήσης εγχωρίως παραγομένων πρώτων υλών, για την παραγωγή αλκοόλης, ο φάκελος, σύμφωνα με τους βουλευτές, δεν περιέχει σχετική πρόβλεψη, παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εισαγόμενης ή ενδοκοινοτικά αποκτούμενης αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
Οι επιπτώσεις, κατά τους ερωτώντες βουλευτές, της ισχύουσας παραγωγικής διαδικασίας του ούζου είναι σημαντικές, καθώς η εισαγόμενη ή ενδοκοινοτικά αποκτούμενη αλκοόλη νέμεται το μειωμένο κατά 50% Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο ούζο και έτσι επιδεινώνεται το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όταν υπάρχουν άφθονες γεωργικές πρώτες ύλες ελληνικής προέλευσης, από τις οποίες θα μπορούσε να παραχθεί αλκοόλη. Παράλληλα, αποδυναμώνεται η παραγωγική διάρθρωση της χώρας και δεν παράγεται προστιθέμενη αξία για τις περιοχές που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρους παραγωγής πρώτων υλών, για το ούζο, με συνέπεια τον αφελληνισμό παραγωγής «ελληνικών προϊόντων».
Ταυτόχρονα, με αυτή τη διαδικασία παραπλανάται ο καταναλωτής, ο οποίος θεωρεί ότι καταναλώνει ένα ελληνικό προϊόν, που μάλιστα έχει γεωγραφική ένδειξη.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.