Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Αρθρο από το ΒΗΜΑ της Κυριακής για ένοχα συστατικά αποσμητικών και σαμπουάν
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αρθρο από το ΒΗΜΑ της Κυριακής για ένοχα συστατικά αποσμητικών και σαμπουάν

Ενας δολοφόνος κάτω από το κρεβάτι μας

* Πρόσφατη μελέτη ενοχοποιεί συστατικά αποσμητικών και σαμπουάν με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Αρθρο απο την εφημερίδα Το Βήμα 1-2-2004

Υπάρχουν μικρές δόσεις πολών τοξικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε προίόντα καθημερινής χρήσης και θεωρούνται εντελώς αθώα

Οδοντόπαστες, καλλυντικά, κόλλες, εντομοκτόνα, παιδικές πιτζάμες και παιχνίδια, βαφές μαλλιών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έπιπλα «φιλοξενούν» επικίνδυνα χημικά, τα οποία, όπως αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα, απειλούν την ανθρώπινη υγεία, αν και κυκλοφορούν νόμιμα.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, συνδέει τις χημικές ουσίες parabens - που αποτελούν συστατικά σε αποσμητικά, σαμπουάν κτλ. - με πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ιχνη των ουσιών αυτών ανιχνεύθηκαν σε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από 20 γυναίκες οι οποίες έπασχαν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Πριν από μία εβδομάδα, άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι η παραγωγή του ανθρώπινου σπέρματος, εξαιτίας των parabens, έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο, στο διάστημα από το 1989 ως σήμερα.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Greenpeace είχε δημοσιεύσει μια λίστα με τα προϊόντα και τις χημικές ουσίες που απειλούν τη δημόσια υγεία. «H εντύπωση ότι αυτά αφορούν άλλες χώρες και όχι τη δική μας αποτελεί κλασική περίπτωση στρουθοκαμηλισμού» λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης κ. N. Χαραλαμπίδης και προσθέτει: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα περισσότερα από τα προϊόντα των πολυεθνικών έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου προτού φθάσουν στα χέρια μας, δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από το να προσποιείσαι ότι ζεις σε μια αποστειρωμένη κάψουλα. Αν η κινδυνολογία ενοχλεί κάποιους, ο αδικαιολόγητος εφησυχασμός σκοτώνει!».

Οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες

Φθαλικές ενώσεις: Είναι γνωστές και ως ενδοκρινικοί αποδιοργανωτές. Χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα, κυρίως στα πλαστικά. Ως σήμερα απαγορεύεται η χρήση τους σε παιχνίδια και σε πιπίλες που προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών. Επηρεάζουν ενήλικους στην αναπαραγωγική ηλικία.

Φαινόλες: Είναι μικροβιοκτόνα και χρησιμοποιούνται σε ξύλινα έπιπλα, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά κ.ά. Προκαλούν βλάβες στο ήπαρ και στους νεφρούς.

Διαλύτες: Περιέχονται σε βερνίκια, διαλυτικά, χαλιά, δάπεδα κτλ. και γίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι στους κλειστούς χώρους. Συνδέονται με καρκινογενέσεις σε ανθρώπους που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις διαλυτών και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόλυβδος: Περιέχεται κυρίως σε παλιές μπογιές. Ο μόλυβδος ενοχοποιείται για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παραδιχλωροβενζόλιο: Είναι εντομοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται ως φυτοπροστατευτικό προϊόν αλλά περιέχεται και σε αρωματικά τουαλέτας, σκοροκτόνα, κτλ. και συνδέεται με βλάβες στο ήπαρ.

Φορμαλδεΰδη: Βρίσκεται σε έπιπλα (φορμάικες) και στις συνθετικές μοκέτες. Είναι συντηρητικό και προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Triclosan: Είναι αντιμικροβιακό και χρησιμοποιείται εκτός από τα φυτοφάρμακα και στις οδοντόκρεμες. Συνδέεται κυρίως με βλάβες στο ήπαρ.

Paraben: Είναι μικροβιοκτόνο και περιέχεται σε αποσμητικά, σαμπουάν, κτλ. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η χρήση αυτών των προϊόντων συνδέεται με πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και με τη μείωση της παραγωγής ανθρώπινου σπέρματος.

Πώς θα προστατευθείτε

Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη εκτίθενται περισσότερο στα χημικά καθώς περνούν σχεδόν το σύνολο της ημέρας σε κλειστούς χώρους. Για να αντιμετωπιστεί το χημικό οπλοστάσιο του σπιτιού πρέπει:

* Να ανανεώνεται συχνά ο αέρας στο δωμάτιο των παιδιών και στους υπόλοιπους χώρους.

* Τα ρούχα να πλένονται με τα ειδικά αγνά σαπούνια πλυντηρίου.

* Να μη χρησιμοποιείται ναφθαλίνη για τη φύλαξη των ρούχων.

* Να καταργηθεί η χρήση εντομοκτόνων ή, αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν, να αερίζεται αργότερα καλά ο χώρος.

* Να μη χρησιμοποιείται ποτέ χλωρίνη.

* Να προτιμώνται έπιπλα από ατόφιο ξύλο χωρίς τοξικά βερνίκια (και όχι συνθετικά έπιπλα από MDF) ιδιαίτερα για τα βρέφη που συνηθίζουν να τα δαγκώνουν ή να τα γλείφουν.

* Να αποφεύγονται συνθετικά ρούχα ή ταπετσαρίες από βινύλιο και δερματίνη.

διαβάστε όλο το άρθρο από το ΒΗΜΑ της Κυριακής 1-2-2004
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.