Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: "Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη- Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα"- Ημερίδα Δήμου Κορυδαλλού & ΕΜΠ
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

"Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη- Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα"- Ημερίδα Δήμου Κορυδαλλού & ΕΜΠ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η Μεγάλη Πρόκληση του 21ου Αιώνα», διοργανώνεται στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Δημαρχείο Κορυδαλλού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, την Ομάδα Gr-RAC και τον Δήμο Κορυδαλλού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας «2016 lnternational Year of Global Understanding – IYGU» (http://www.global-understanding.info).
Η ημερίδα αποσκοπεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες προκλήσεις των αστικών περιοχών, να αναδείξει Καλές Πρακτικές σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και να αποτελέσει μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων κεντρικών φορέων άσκησης πολιτικής.
Η Ημερίδα διαρθρώνεται σε τρείς ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα εστιάζει στην παρουσίαση των σύγχρονων προκλήσεων των αστικών περιοχών στον αιώνα που διανύουμε, με εισηγήσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης κινητικότητας, συμμετοχής του κοινού, κ.λπ.
  • Η δεύτερη ενότητα επιχειρεί τη διάδοση γνώσης σχετικής με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από Δήμους της χώρας και τις εμπειρίες από την εφαρμογή τους, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν σχετικές παρουσιάσεις από εκπροσώπους Δήμων της χώρας.
  • Η τρίτη ενότητα επιχειρεί να δώσει το στίγμα των τρεχουσών χρηματοδοτικών εργαλείων και πολιτικών στήριξης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με εισηγήσεις εκπρο-σώπων φορέων της κεντρικής διοίκησης.
Η αστικοποίηση αποτελεί σήμερα ένα φαινόμενο που παίρνει σημαντικές διαστάσεις παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μέχρι το 2050, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στα πρότυπα κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης και στα ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των αστικών περιοχών κατά τον 21ο αιώνα.
Οι πόλεις σήμερα αποτελούν την πηγή αλλά και τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων. Γι αυτό και οι επιπτώσεις του φαινομένου της αστικοποίησης, μπορούν να έχουν διπλή ανάγνωση:
Η πρώτη αφορά στις θετικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των πόλεων, μέσα από τη συμβολή τους στην οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη της καινοτομίας (το 75% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται στις αστικές της περιοχές).
H δεύτερη αναδεικνύει τον ρόλο των αστικών περιοχών στη δημιουργία σειράς προβλημάτων που αποτελούν σήμερα παγκόσμιες προκλήσεις προς αντιμετώπιση στα αστικά περιβάλλοντα, όπως η υπερκατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων, η συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, κ.λ.π.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, Αναστασία Στρατηγέα – email: stratige@central.ntua.gr, Ανδρέας Αλεξόπουλος – email: alexopandr@gmail.com.

Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.