Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών: Εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικού έτους 2016-2017
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών: Εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικού έτους 2016-2017

Το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών από το 2000 δραστηριοποιείται σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών, την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την  προστασία των μνημείων και του φυσικού τους περιβάλλοντος, τη γνώση της ιστορίας του τόπου όπου κατοικούν και μαθητεύουν. Σκοπός η προβολή της τοπικής ιστορίας και του συνόλου των υλικών στοιχείων που συνθέτουν το διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο των Αχαρνών από τους αρχαίους μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Με την πρόκληση της αυτενέργειας, τη βιωματική προσέγγιση, τη χρήση του θεατρικού παιχνιδιού, το παραμύθι, τη σωματική έκφραση και την εικαστική δημιουργία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος έχουν σκοπό να μεταβάλλουν την επίσκεψη στους χώρους πολιτισμικής αναφοράς των Αχαρνών σε ευχάριστη εμπειρία, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την παρατήρηση και την κατανόηση τους.
Η ανάθεση ρόλων σε όλο το δυναμικό της τάξης εξασφαλίζει μια ενεργή και ενδιαφέρουσα διαδικασία τόσο για τους μικρότερους μαθητές όσο και για τους εφήβους, που συμμετέχουν με ενθουσιασμό.
Όλα τα προγράμματα του Τμήματος συνδέονται με την αντίστοιχη σχολική ύλη, κυρίως της ιστορίας και απευθύνονται σε συγκεκριμένες τάξεις. Στους εκπαιδευτικούς προτείνεται στην τάξη, πριν και μετά την επίσκεψη, η διαθεματική προσέγγιση του εκάστοτε αντικειμένου και η εμπλοκή όλων των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών (μέθοδος της αράχνης).
 Σημείωση : Τα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο του Θολωτού Τάφου και την Αρχαιολογική Συλλογή διεξάγονται με την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Στα σχολεία πριν και μετά από κάθε επίσκεψη προτείνεται το ακόλουθο σχήμα:
Δραστηριότητες Προετοιμασίας
Επίσκεψη
Δραστηριότητες Επεξεργασίας
Για όλα τα σχολεία των Αχαρνών υπάρχει δυνατότητα δανεισμού βιβλιογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού της βιβλιοθήκης του Τμήματος (διαθέτει έως σήμερα 12.700 βιβλία), που λειτουργεί ως εργαλείο μάθησης και περαιτέρω διερεύνησης στο γνωστικό πεδίο που έχει επιλεγεί. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές επίσης μπορούν να αναζητήσουν σχετικό πληροφοριακό υλικό στο site του Δήμου:   www.acharnes.gr και στη διεύθυνση www.arxaiologikoacharnes.wordpress.com (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής έρευνας).
Για κάθε πρόγραμμα τα σχολεία οφείλουν να δηλώσουν τηλεφωνικά στο 2102322878 την επιθυμία συμμετοχής και να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής η οποία και πρωτοκολλείται.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές  μετά το πέρας του προγράμματος συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο κλειστού και ανοιχτού τύπου για την αξιολόγηση του προγράμματος για τη συνεχή βελτίωσή του.

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016-2017 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
1.ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ : «Ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του αρχαίου θεάτρου».
Ημέρα Λειτουργίας: Πέμπτη.
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 25-30.
Προτεινόμενες τάξεις : Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α’, Β΄, Γ΄ Γυμνάσιου.
Χρονική διάρκεια : Δυο ώρες και τριάντα λεπτά με ένα διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών.
Χώρος διεξαγωγής: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών-Βιβλιοθήκη (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Λεωφορειακή  Γραμμή Γ 9.

 2.Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ.
Ημέρα Λειτουργίας: Τρίτη.
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 25-30.
Προτεινόμενες τάξεις: Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου.
Χρονική διάρκεια : Δυο ώρες και τριάντα λεπτά με ένα διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών.
Χώρος διεξαγωγής: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών-Βιβλιοθήκη (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Λεωφορειακή Γραμμή Γ 9).

3.ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ & ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται στα εξής μέρη:
•Εργαστήρι αφής: τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα υλικά και σύνεργα γραφής όπως αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού, πινακίδες γραμμικής Β, φύλλα παπύρου, κομμάτια περγαμηνής, γραφίδες από καλάμι, κυρωμένες πλάκες, πινέλα, κα.
•«Μικρός γραφέας»: τα παιδιά κατασκευάζουν αρχαίες πήλινες πινακίδες και γράφουν σε όστρακα εξοστρακισμούς.
•«Μικρός βιβλιοθηκονόμος»: τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας (αποδελτίωση, καταλογογράφηση, ηλεκτρονική αναζήτηση, εξυπηρέτηση αναγνωστών.
Ημέρα Λειτουργίας: Δευτέρα.
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 30.
Προτεινόμενες τάξεις: Ε΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου.
Χρονική διάρκεια: Δυο ώρες.
Χώρος διεξαγωγής: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών-Βιβλιοθήκη (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Λεωφορειακή Γραμμή Γ 9.

4.ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
Ημέρα Λειτουργίας: Δευτέρα.
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 30.
Προτεινόμενες τάξεις: Δημοτικό –Γυμνάσιο (το πρόγραμμα προσαρμόζεται στην ηλικία των παιδιών).
Χρονική διάρκεια: Δυο ώρες.
Χώρος διεξαγωγής: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών-Βιβλιοθήκη (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Λεωφορειακή Γραμμή Γ 9.

5.ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ. Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ.
Α) Στο πρώτο μέρος με τη βοήθεια εποπτικού υλικού –πλαστικοποιημένες κάρτες με παραστάσεις των θεών του Ολύμπου από αγγεία, γλυπτά, νεότερα έργα τέχνης, κάρτες Α3 από τον εκπαιδευτικό φάκελο 9 του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ με τίτλο : «ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ» και μικρά μαρμάρινα ολόγλυφα γλυπτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου -τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την λατρεία στην αρχαιότητα, τους μύθους γύρω από τους θεούς και την επίδραση που άσκησαν στην τέχνη εμπνέοντας καλλιτέχνες από την  αρχαιότητα έως σήμερα.
Β) Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι μαθητές με αφορμή τη λατρεία του Ηρακλή από τους Αχαρνείς και τη μύηση του ήρωα στα Ελευσίνια Μυστήρια πριν την κάθοδο του στον Άδη, που θα του επιτρέψει την άνοδό του στον κόσμο των ζωντανών, δραματοποιούν το θεατρικό : «Η  αρπαγή της Περσεφόνης».
Ημέρα Λειτουργίας: Τετάρτη.
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 25-30.
Προτεινόμενες τάξεις: Γ΄, Δ΄ Δημοτικού.
Χρονική διάρκεια: Δυο ώρες.
Χώρος διεξαγωγής: Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, Φιλαδελφείας 76, (10η στάση Κόκκινου Μύλου), Μενίδι, έναντι Δημαρχείου Αχαρνών, Λεωφορειακή Γραμμή Γ 9.

6.ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΒΑΛΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Προτεινόμενη τάξη δανεισμού : Α΄, Β΄ Γ΄ Δημοτικού.
Ημέρες Δανεισμού : Δεκαπέντε μέρες.
Χώρος παραλαβής και επιστροφής του υλικού: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας των Αχαρνών- Βιβλιοθήκη (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Λεωφορειακή  Γραμμή Γ 9.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ 


Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.