Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Γεια σου κύριε Φόβε!»
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Γεια σου κύριε Φόβε!»

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο; Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε; Υπάρχει αντίδοτο στο φόβο;

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» είναι η δημιουργική προσέγγιση του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.
Η φιλοσοφία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι ή να τους δούνε μέσα από ένα παραμύθι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα για να μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να μπορούν να βρίσκουν κάθε φορά τους δικούς τους δημιουργικούς τρόπους να τους αντιμετωπίζουν. Επιπλέον καθώς τα παιδιά αποκτάνε τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τους φόβους τους ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.

«Γεια σου κύριε Φόβε! I»
«Γεια σου κύριε Φόβε! II» αφορά μόνο τις σχολικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα I
Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα η ομάδα των παιδιών ακολουθεί μια διαδρομή με συγκεκριμένους σταθμούς και οδηγό την/τον εμψυχώτρια/τή του μουσείου που ζωντανεύει την έκθεση, αφουγκράζεται την ανάγκη της ομάδας και ενθαρρύνει τα παιδιά στη διάδρασή τους με τα εκθέματα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:

  • νηπιαγωγείο,  Α’ και Β’  δημοτικού
  • Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού
  • Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου
  • φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια
  • τα προγράμματα στην έκθεση  πραγματοποιούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους/νες εμψυχωτές/τριες του μουσείου
  • είναι διάρκειας 60’ έως 90’ ανάλογα την ηλικία των μαθητών
  • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • με ώρες έναρξης που μπορείτε να επιλέξετε 9π.μ., 11π.μ. ή 1μ.μ.
  • ελάχιστος αριθμός 15 παιδιά και μέγιστος αριθμός 48 παιδιά (τα οποία χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες) σε κάθε επίσκεψη
  • εισιτήριο: 7 ευρώ Κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά.  Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στα Σχολεία
Το Μουσείο Συναισθημάτων ταξιδεύει με μουσειοσκευές που περιλαμβάνουν κινητά διαδραστικά εκθέματα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Αττικής και όλης της Ελλάδας:
« Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»
Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων.
Τα αντικείμενα του εκθέματος αποτελούν τα ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν, να ονοματίσουν και να ξεχωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα, να αντιληφθούν την αξία όλων των συναισθημάτων (ευχάριστων και δυσάρεστων), να αναγνωρίσουν τη σωματική τους έκφραση και να σκεφτούν πιθανές αιτίες που τα προκαλούν και αντιδράσεις που βοηθούν.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τα κινητά εκθέματα της μουσειοσκευής «Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

«Τα Συναισθήματα μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»
Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την  αξία του εσωτερικού κόσμου των συναισθημάτων  μέσα από το μαγικό κόσμο των παραμυθιών.  Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του παραμυθιού που καλούνται να ολοκληρώσουν,μέσα από τη δύναμη των συμβόλων και της ζωγραφικής,ανακαλύπτουν πως όλα τα συναισθήματα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για τη ζωή μας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Ο Φόβος μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»
Γνωρίζοντας πως κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα παραμύθι επεξεργαζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο το Μουσείο Συναισθημάτων δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να  δώσει την ευκαιρία στα παιδιά, καθώς θα χαρίζουν τις δικές τους ιδέες στον ήρωα του παραμυθιού, να επεξεργαστούν με ασφάλεια το συναίσθημα του φόβου μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού και τη ζωγραφική. Στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ότι θελήσουν μπορεί να συμβεί και ο ήρωας τους πάντα βρίσκει τρόπο να τα καταφέρνει!
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Ο Θυμός μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»
Για άλλη μια φορά έρχεται το παραμύθι, πολύτιμος βοηθός, για να μας εισάγει στον κόσμο των συναισθημάτων και συγκεκριμένα στο βασίλειο του Θυμού. Τα παιδιά μέσα από τη διάδραση με το παραμύθι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να εκφραστεί το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν τη δημιουργική δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».
  • τα προγράμματα στα σχολεία πραγματοποιούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους/νες  εμψυχωτές/τριες του μουσείου
  • είναι διάρκειας 60’ έως 90’ ανάλογα την ηλικία των μαθητών
  • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • για να μπορέσει το μουσείο να επισκεφτεί το σχολείο είναι απαραίτητη η ελάχιστη συμμετοχή 30 παιδιών τα οποία χωρίζονται σε δυο ομάδες των 15 και πραγματοποιούνται δυο προγράμματα διαδοχικά ενώ η μέγιστη συμμετοχή είναι 50 παιδιά τα οποία δημιουργούν δυο ομάδες των 25 για κάθε πρόγραμμα
  • εισιτήριο για τα προγράμματα στα σχολεία της Αττικής: 6 ευρώ Κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. 
  • Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.
  • Για τα προγράμματα στα σχολεία εκτός Αττικής δίνεται προσφορά κατόπιν συνεννόησης με το ενδιαφερόμενο σχολείο, στην οποία συνυπολογίζονται έξοδα μετακίνησης, μεταφοράς, διατροφής και διαμονής του εμψυχωτή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 40 παιδιών, στην περίπτωση που δεν απαιτείται διαμονή του εμψυχωτή στην περιοχή και 80 παιδιών στην περίπτωση που απαιτείται διαμονή του εμψυχωτή στην περιοχή.

Διαδικασία κράτησης σχολικών επισκέψεων
Η διαδικασία της κράτησης για εκπαιδευτική επίσκεψη γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του μουσείου στο τηλ. 210 92 18 329.
Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει την ευθύνη για την κράτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή ημερομηνιών για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής/ων επίσκεψης/ων θα πρέπει να παρέχει τις εξής πληροφορίες:
Τα στοιχεία σχολείου, φαξ ή e-mail και τηλέφωνο
Το όνομά του και κινητό τηλέφωνο
Αριθμό και τάξη παιδιών που θέλει να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη
Την ώρα που έχει επιλέξει για την επίσκεψη (9π.μ. ή 11π.μ. ή 1μ.μ.)
Στη συνέχεια το μουσείο στέλνει στο φαξ ή το e-mail του σχολείου αίτηση επιβεβαίωσης και οδηγίες για την επίσκεψη και ο δάσκαλος θα πρέπει να στείλει την αίτηση συμπληρωμένη 10 ημέρες πριν την επίσκεψη. Ακυρώσεις δεν γίνονται εύκολα δεκτές κατόπιν του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου καθότι δεν αφήνουν δυνατότητα σε άλλα σχολεία να προλάβουν να οργανώσουν επίσκεψη στο άνοιγμα της ημερομηνίας.

περισσότερα στο website του Μουσείου  


Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.