Ο Δήμος Περιστερίου μετά το μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των δημοτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης απορριμμάτων ενημερώσει με επιπλέον πληροφορίες, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της κομποστοποίησης.
Τι απορρίμματα επιτρέπεται να ρίχνονται στον κάδο ;;;
Θεωρητικά όλα τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μας (δηλαδή ότι δεν είναι πλαστικό, μέταλλο και αλουμίνιο) είναι κατάλληλα για να μπουν στον κάδο. Όμως το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τον σωρό μας να μετασχηματιστεί σε κομπόστ (δηλαδή σε λίπασμα), όσο το δυνατό συντομότερα, ούτως ώστε να μπορούμε να το αδειάσουμε από τον κάδο μας, να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες μας και να έχουμε διαθέσιμο χώρο για νέα σκουπίδια στον κάδο μας.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για την διαχείριση των απορριμμάτων
Ο σωρός μας λοιπόν χρειάζεται καταρχήν να είναι υγρός. Αν δεν βάζουμε σκουπίδια που να του παρέχουν την κατάλληλη υγρασία, καλό είναι να τον βρέχουμε μερικές φορές (μια φορά τη βδομάδα αρκεί).
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι μικροοργανισμοί που θέλουμε να αναπτυχθούν μέσα στον σωρό, αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν υπάρχει η σωστή αναλογία από 2 στοιχεία που τα χρησιμοποιούν για τροφή και που υπάρχουν στα σκουπίδια μας: Τον άνθρακα (C) και το άζωτο (Ν). Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 3 μέρη υλικών πλούσιων σε άνθρακα προς 1 μέρος πλούσιο σε άζωτο. Υλικά πλούσια σε άνθρακα είναι τα ξερά φύλλα, τα άχυρα και τα κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο είναι το κομμένο χορτάρι και τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα μας όπως οι φλούδες φρούτων. Αλλάζοντας τις αναλογίες μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο μίγμα είναι περισσότερο θέμα εμπειρίας που θα αποκτήσετε με τον καιρό, παρατηρώντας τον σωρό σας. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Παρακάτω φαίνεται αναλυτικά μια λίστα με τα είδη απορριμμάτων που υπάρχουν στα νοικοκυριά , τα στοιχεία που προσφέρουν στον σωρό , καθώς και ποια σκουπίδια πρέπει να αποφεύγουμε να ρίχνουμε στον κάδο.
Αφήστε τα σχόλια σας…. τις απόψεις σας …
Τι απορρίμματα επιτρέπεται να ρίχνονται στον κάδο ;;;
Θεωρητικά όλα τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μας (δηλαδή ότι δεν είναι πλαστικό, μέταλλο και αλουμίνιο) είναι κατάλληλα για να μπουν στον κάδο. Όμως το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τον σωρό μας να μετασχηματιστεί σε κομπόστ (δηλαδή σε λίπασμα), όσο το δυνατό συντομότερα, ούτως ώστε να μπορούμε να το αδειάσουμε από τον κάδο μας, να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες μας και να έχουμε διαθέσιμο χώρο για νέα σκουπίδια στον κάδο μας.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για την διαχείριση των απορριμμάτων
Ο σωρός μας λοιπόν χρειάζεται καταρχήν να είναι υγρός. Αν δεν βάζουμε σκουπίδια που να του παρέχουν την κατάλληλη υγρασία, καλό είναι να τον βρέχουμε μερικές φορές (μια φορά τη βδομάδα αρκεί).
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι μικροοργανισμοί που θέλουμε να αναπτυχθούν μέσα στον σωρό, αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν υπάρχει η σωστή αναλογία από 2 στοιχεία που τα χρησιμοποιούν για τροφή και που υπάρχουν στα σκουπίδια μας: Τον άνθρακα (C) και το άζωτο (Ν). Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 3 μέρη υλικών πλούσιων σε άνθρακα προς 1 μέρος πλούσιο σε άζωτο. Υλικά πλούσια σε άνθρακα είναι τα ξερά φύλλα, τα άχυρα και τα κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο είναι το κομμένο χορτάρι και τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα μας όπως οι φλούδες φρούτων. Αλλάζοντας τις αναλογίες μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο μίγμα είναι περισσότερο θέμα εμπειρίας που θα αποκτήσετε με τον καιρό, παρατηρώντας τον σωρό σας. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Παρακάτω φαίνεται αναλυτικά μια λίστα με τα είδη απορριμμάτων που υπάρχουν στα νοικοκυριά , τα στοιχεία που προσφέρουν στον σωρό , καθώς και ποια σκουπίδια πρέπει να αποφεύγουμε να ρίχνουμε στον κάδο.
Τύπος Υλικού
|
Χρήση
|
Άνθρακας C
ή Άζωτο Ν
|
Επεξηγήσεις
|
Φλούδες από φρούτα ή ολόκληρα χαλασμένα φρούτα
|
ΝΑΙ
|
Ν
|
Κομματιάστε τα σε μικρά κομμάτια για να επιταχύνετε τη διαδικασία
|
Πατατόφλουδες ή χαλασμένα λαχανικά
|
ΝΑΙ
|
Ν
|
Κομματιάστε τα σε μικρά κομμάτια για να επιταχύνετε τη διαδικασία
|
Νερά και ξεπλύματα του νεροχύτη της κουζίνας
|
ΝΑΙ
|
Χρήσιμα για την διατήρηση της υγρασίας του σωρού. Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία.
| |
Ψωμί
|
ΝΑΙ
|
Ν
|
Κόψτε το σε κομματάκια
|
Κρέας, λίπη, λάδια, κόκαλα
|
ΟΧΙ
|
Να αποφεύγονται.
| |
Γάλατα, τυριά, γιαούρτες
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
N
|
Να τοποθετούνται στο βάθος του σωρού για να μην προσελκύσουν ζώα.
|
Ξερά φύλα, κλαδέματα από δένδρα
|
ΝΑΙ
|
C
|
Κομματιασμένα διασπώνται γρηγορότερα
|
Περιττώματα πουλιών
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
Ν
|
Μπορεί να περιέχουν σπόρους
αγριόχορτων ή παθογόνους οργανισμούς. |
Χαρτιά-χαρτόνια-εφημερίδες
|
ΝΑΙ
|
C
|
Κομματιασμένα διασπώνται
γρηγορότερα. Κι αν τα βρέξετε θα τα κομματιάσετε πολύ εύκολα. Αν έχετε πολλά, προτιμήστε να τα δώσετε για ανακύκλωση. |
Περιττώματα από γάτες και σκύλους
|
ΟΧΙ
|
Συχνά περιέχουν παθογόνα. Αποφύγετέ τα.
| |
Υπολείμματα και φίλτρα του καφέ
|
ΝΑΙ
|
N
|
Οι γαιοσκώληκες που εργάζονται στο
κομπόστ τα θέλουν πολύ. |
Άρρωστα φυτά
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
N
|
Αν στο σωρό σας δεν αναπτυχθεί υψηλή θερμοκρασία μπορεί οι παθογόνοι οργανισμοί να μην σκοτωθούν, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί. Μην ρίξετε το κομπόστ που θα προκύψει στον ίδιο τύπο φυτού.
|
Τσόφλια αυγών
|
ΝΑΙ
|
N
|
Αργούν, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια για να αποσυντεθούν γρηγορότερα.
|
Υπολείμματα από ψάρια
|
ΟΧΙ
|
Προσελκύουν τρωκτικά και βρωμίζουν το σωρό.
| |
Τρίχες
|
ΝΑΙ
|
N
|
Διασκορπίστε τις για να μην γίνουν συμπαγείς μάζες.
|
Ασβέστης
|
ΟΧΙ
|
Σκοτώνει τους οργανισμούς που δρουν στον σωρό. Πλήρης αποφυγή
| |
Κοπριά (αλόγου, αγελάδας, γουρουνιών, πρόβεια, γίδινη, από πουλιά, από κουνέλια)
|
ΝΑΙ
|
N
|
Πολύ καλή πηγή αζώτου. Ανακατεμένη με υλικά πλούσια σε άνθρακα διασπάται γρηγορότερα.
|
Φυτά που ραντίστηκαν με εντομοκτόνα
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
N
|
Αν πρόκειται να ρίξετε το κομπόστ σε λαχανόκηπο τότε η απάντηση είναι όχι.
|
Πριονίδια και ροκανίδια (από ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία)
|
ΝΑΙ
|
C
|
Να μην προέρχονται από ξύλα που έχουν χημικές ουσίες: κόλλες, λούστρο, χρώμα, κλπ.
|
Πευκοβελόνες και κουκουνάρια
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
C
|
Μην βάζετε μεγάλες ποσότητες. Είναι όξινα και διασπώνται αργά.
|
Αγριόχορτα
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
N
|
Αφήστε τα να ξεραθούν και προσθέστε τα στο σωρό μετά.
|
Στάχτη από κάρβουνο
|
ΟΧΙ
|
Πιθανόν να περιέχει ουσίες που βλάπτουν τα φυτά.
| |
Στάχτη από ακατέργαστο, άβαφο ξύλο
|
ΠΡΟΣΟΧΗ
|
C
|
Μικρές ποσότητες. Μπορεί να μειώσει την ταχύτητα αποσύνθεσης γιατί είναι πολύ αλκαλική.
|
Αφήστε τα σχόλια σας…. τις απόψεις σας …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.