Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχ/των, το United Nations Regional Information Centre (UNRIC) και ο επίκ. καθ. κος Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης διοργανώνουν την εικαστική έκθεση «Μύρτις» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Με αφορμή την αναγνώριση της Μύρτιδος στους «Φίλους της χιλιετίας» του ΟΗΕ, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν και δώρισαν έργα τους, στηρίζοντας με τον δικό τους τρόπο την επιστημονική έρευνα του κ. Παπαγρηγοράκη και τη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας. Από τις δωρεές αυτές συγκροτήθηκε η συλλογή, που πλέον αριθμεί πάνω από 48 έργα, η οποία θα εκτεθεί στην πόλη των Δελφών αυτό το καλοκαίρι.
Όσο η ιστορία του μικρού αυτού κοριτσιού συγκινεί και άλλους καλλιτέχνες, ελπίζουμε η συλλογή αυτή να διευρυνθεί με νεες δωρέες που θα πρεσβεύουν το πνέυμα και τις αξίες αυτές.
Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» φιλοξενείται μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Οι καλλιτέχνες που έχουν δωρίσει έργα τους είναι: Ο. Αγγελίδου, Π. Αγγελίδης, Β. Αποστόλου, Ν. Ασπέτα – Zωγραφίνα, Κ. Βάγια, Σ. Βαμβακάρη, Γ. Γεωργακόπουλος, Α. Γρηγορά, Μ. Γρηγοριάδης, Μ. Καλοπαστά, Α. Κούστας, Μ. Μαδένης, Π. Μαναβή, K. Mαρούδα, Ι. Μαστερόπουλος, Γ. Μητράκας, Δ. Μυταράς, Κατ. Νικολάου, Χ. Ξένος, Δ. Παπαγρηγοράκης, Ε. Πλατανιώτη, Ε. Σούτογλου, Α. Σπηλιόπουλος, Κ. Σπυριούνης, Μ. Σταυρίδου, Γ. Σταύρου, Π. Τζανουλίνος, Λ. Τσίλαγα, Γ. Στέρης (Σταματελάτος), Ν. Φόρτωμας, Ι. Φραγκούλη και μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.
Τόπος έκθεσης: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών 1 Αυγούστου-30 Σεπτεμβρίου 2012
Επίσημα εγκαίνια: Παρασκευή 17 Αυγούστου, 18.30

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ/ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012
1-16 Αυγούστου: 08.30-14.30, καθημερινές ( εκτός Σαββάτου & Κυριακής)
15 Αυγούστου ΚΛΕΙΣΤΑ
17 Αυγούστου: εγκαίνια18 Αυγούστου- 31 Αυγούστου
Πρωί: 09.00-13.30
Απόγευμα: 17.30-20.00

Από τα τέλη Ιουνίου και για τρεις μήνες, η έκθεση της Μύρτιδoς φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας. Όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, έτσι κι εδώ, σημαντικός παράγοντας για την αρχιτεκτονική προσαρμογή της είναι ο χώρος στον οποίο αναπτύσσονται οι επιμέρους κατασκευές της έκθεσης.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τον συμπαγή και ογκώδη χαρακτήρα των δομών, καθώς και τη ροή των ενοτήτων, αποφασίστηκε από κοινού με τη διεύθυνση, να αναπτυχθεί η έκθεση σε ένα τμήμα του προθαλάμου του μουσείου, τον μόνο χώρο που, έστω και οριακά, θα μπορούσε να την φιλοξενήσει.
Έτσι, τοποθετήθηκε το εισαγωγικό panel ανάμεσα στην είσοδο και την έξοδο της μόνιμης έκθεσης, και μετά από αυτό οι υπόλοιπες κατασκευές, ορίζοντας έναν ανεξάρτητο χώρο ενταγμένο στη διαδρομή των επισκεπτών του μουσείου και ορατό από την κεντρική είσοδο.
Χωροταξικά, δημιουργήθηκε ένας κεντρικός όγκος με εναλλαγές σκούρων και λευκών επιφανειών, γύρω από μία κολόνα του κτηρίου, περιμετρικά του οποίου αναπτύχθηκαν οι υπόλοιπες ενότητες. Στην πρώτη πλευρά του τοποθετήθηκε το εισαγωγικό σημείωμα, στη δεύτερη η προθήκη με το κρανίο και τη διαδραστική προβολή, στην τρίτη η Μύρτις και, τέλος, στην πίσω πλευρά η οθόνη με την ομιλία του καθηγητή κου Μανώλη Παπαγρηγοράκη και η οθόνη με το γράμμα της Μύρτιδας προς τον ΟΗΕ, στη νοηματική γλώσσα. Περιμετρικά και σε αντιστοιχία με αυτές, τοποθετήθηκαν η αρχαιολογική και η ιατρική ενότητα, η ενότητα με τις μεταφράσεις του γράμματος της Μύρτιδας στον ΟΗΕ και προς το τέλος τα απτικά εκθέματα, το κοινοτάφιο και οι φάσεις της ανάπλασης.
H έκθεση της Μύρτιδας στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών στήθηκε σαν μία διαδρομή παράλληλη προς αυτήν του μουσείου που οδηγεί σε μία ανεξάρτητη εκθεσιακή ενότητα. Ο επισκέπτης τη συναντά στην είσοδο σαν μια ξεχωριστή παρουσία ή στο τέλος, σε έναν διάλογο με τον Ηνίοχο…




Αφήστε τα σχόλια σας…. τις απόψεις σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.