Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Διημερίδα: To κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Διημερίδα: To κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, UNIMA-ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνει:

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διήμερη Έμπρακτη Συνάντηση Ανταλλαγής και Γνωριμίας

   
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος
   
Δύο χώροι που παραδοσιακά συνδέονται μέσω του παιδιού, συναντιούνται με στόχο την κατάθεση εμπειρίας, την ανίχνευση της σύγχρονης πραγματικότητας, την εύρεση κοινών τόπων και την δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας.
  
Η Συνάντηση απευθύνεται κυρίως σε ενεργούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων και των σχολών βρεφονηπιοκομίας.
Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι ελεύθερη.
Οι θέσεις συμμετοχής στα εργαστήρια είναι περιορισμένες και γι’ αυτό απαιτείται δήλωση εκ των προτέρων. Στα εργαστήρια υπάρχει το συμβολικό κόστος των 10 Ευρώ.
Για την κράτηση θέσεων στα εργαστήρια, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00  στο 2103418579
Για περισσότερες πληροφορίες: Σ. Μαρκόπουλος, 6977150305

Πρόγραμμα διημέρου

 Σάββατο 19 Νοεμβρίου

10:30 Έναρξη διημερίδας
11:00-13:00 Εργαστήρια
                   Χρήστος Αυτσίδης (κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ):
                   Αναζητώντας τη φωνή της κούκλας
                   Ελένη Παναγιώτου (Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ):
                   Υφασμάτινη Μαριονέτα
13:00-14:00 Διάλειμμα + Δρώμενα (Ψευτιά με Αυτιά: Το ποτάμι που ενώνει)
14:00-16:00 Παρουσιάσεις
  • Στάθης Μαρκόπουλος: Η ποιητική της κούκλας: τέχνη και εκπαίδευση
  • Μάγδα Βίτσου: Διαλογικό Δράμα με κούκλες: μια μελέτη περίπτωσης
  • Τζωρτζίνα Κακουδάκη: Ο αναγκαίος ενδιάμεσος: η κούκλα της τάξης
  • Μαιρηβή Γεωργιάδου: Σχολικές μονάδες και επαγγελματικό κουκλοθέατρο: σκέψεις για την βελτίωση της συνεργασίας
16:00-16:45 Συζήτηση
17:00– 19:00 Εργαστήρια
  •  Αγγελική Γουναρίδη (ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ):
  •  Κατασκευής και εμψύχωση γιγαντόκουκλας
  • Στάθης Μαρκόπουλος (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!):
  • Το Αντικείμενο Υποκείμενο (Εργαστήριο για την συμμαχία
  • άψυχων και έμψυχων εκπαιδευτικών)
19:30 Δρώμενα
Εργαστήριο Μαριονέτας BARUTI

 Κυριακή 20 Νοεμβρίου
10:00
10:30 Προσέλευση - εγγραφές
11:00-13:00 Εργαστήρια
  • Τάκης Σαρρής (Θέατρο της Κούκλας):
  • Κατασκευή γαντόκουκλας από χαρτοπολτό
  • Κυριακή Δοξαρά (Θέατρο Σκάλα):
  • ΚουκλοΘέατρο για όλα τα διαφορετικά παιδιά
13:00-14:00 Διάλειμμα + Δρώμενα (Φτερά του μύθου)
  
14:00-16:00 Παρουσιάσεις
  • Αντιγόνη Παρούση: Η τέχνη του κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών
  • Τάκης Σαρρής: Κουκλοθέατρο : δημιουργία μιας άλλης πραγματικότητας
  • Αγγελική Γουναρίδη: Μια ιστορία για 5 δάχτυλα
  • Πηνελόπη Καραμπότσου:  Κούκλα: Από το ονείρεμα στη δημιουργία
16:00-16:45 Συζήτηση
17:00– 19:00 Εργαστήρια
  • Σπύρος Παπαχρήστου (Φτερά του Μύθου):
  • Φως, σκιά, χρώμα
  • Εμμανουέλα Καποκάκη (Πράσσειν Άλογα):
  • Βασικές αρχές εμψύχωσης - διαφορετικές τεχνικές κούκλας           
  
19:30 Δρώμενα
Εργαστήριο Μαριονέτας BARUTI

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΤΣΙΔΗΣ (Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ)
Αναζητώντας τη Φωνή της κούκλας
Ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί με στόχο την εξερεύνηση των φωνών που υπάρχουν μέσα μας και μπορούν να βγουν μέσω της κούκλας.

Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» από την ίδρυση του (1989) μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει 15 δικά του έργα, τα οποία παρουσιάζει σε Δήμους, Σχολεία, Συλλόγους, Σωματεία, Φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα δραστηριότητες σχετικές με το κουκλοθέατρο. Από το 1991, στο εργαστήρι του θιάσου «ΧΑΡΧΟΥΤ» διοργανώνονται ετήσιοι κύκλοι σεμιναρίων κουκλοθέατρου, οι οποίοι ολοκληρώνονται με παραστάσεις των μαθητών. Μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει τουλάχιστον 200 εκπαιδευτικοί. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο.


ΤΑΚΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Κατασκευή κεφαλής κούκλας από Χαρτοπολτό
Γλυπτική με θεατρική προοπτική. Ο χαρτοπολτός αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό, εύχρηστο, οικονομικό και οικολογικό υλικό κατασκευών για τις κούκλες και έχει κι αυτός τα μυστικά του.
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 13, κόστος 10Ε)

Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίχτης. Ο δρόμος που τον έφερε στο κουκλοθέατρο πέρασε από τον χώρο του θεάτρου. Την 34χρονη πορεία του στο κουκλοθέατρο την έκανε μαζί με την γυναίκα του Μίνα. Οτιδήποτε κατάφερε στο χώρο της κούκλας πιστεύει πως το οφείλει στο μεγάλο πείσμα του και στους καλούς συνεργάτες. Είναι δημιουργός και διευθυντής της ομάδας « Θέατρο της Κούκλας» 
(http://www.greekpuppettheatre.gr/)


ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το αντικείμενο υποκείμενο
(Εργαστήριο για την συμμαχία άψυχων και έμψυχων εκπαιδευτικών)
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20, κόστος 10Ε)
Θα πειραματιστούμε με άψυχους εκπαιδευτικούς και να ανιχνευτούν οι ιδιαίτερες ιδιότητες/ δυνατότητες του αντικειμένου σαν δρων υποκείμενο σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μερικά επιμέρους ερωτήματα: - Τι είναι το «εκπαιδευτικό αντικείμενο»; - Τι γνώμη έχουν οι κούκλες για τον κόσμο;  - Πως στήνεις μια ιστορία με ενδιαφέρον; - Ποια είναι η ποιητική γλώσσα της κούκλας και πως μας είναι χρήσιμη; - Πως υλοποιείς τις λέξεις; - Τι ενδιαφέρει τα παιδιά περισσότερο; - Μπορεί ένας δάσκαλος να εξαφανιστεί δια μαγείας;

Ο Στάθης Μαρκόπουλος είναι κουκλοπαίκτης. Μαθήτευσε στον Ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά  την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!»,  καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους,  διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις για το κουκλοθέατρο. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA-ΕΛΛΑΣ.
(http://www.ayusaya.com/ ).




ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ
Βασικές αρχές εμψύχωση - διαφορετικές τεχνικές κούκλας
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20, κόστος 10Ε)
Βασικές αρχές κίνησης της κούκλας – εμψύχωση κούκλας  ώστε να φαίνεται ζωντανή: τρόπος που κοιτάζει, κινείται, σκέφτεται, εκφράζει συναισθήματα.
Κάθε κούκλα: γαντόκουκλα, δακτυλόκουκλα, μαρότα, μαριονέτα, αντικείμενο, κούκλα άμεσης κίνησης ζωντανεύει με τους ίδιους κανόνες. Θα δοθούν αυτοί  κανόνες και θα γίνει εφαρμογή σε διαφορετικούς τύπους κούκλας. Επίσης θα σχολιαστεί η σχέση κουκλοπαίχτη-κούκλας.
H ομάδα του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Meziθres, Γαλλία) με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.
Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει 14 θεατρικές παραγωγές σε αθηναϊκά θέατρα (συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Θεάτρου), Φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή (με τιμητικά βραβεία), Δήμους και Σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
(http://www.prasinaloga.gr/)


ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ
Εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης Γιγαντόκουκλας
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20, κόστος 10Ε)
Το εργαστήριο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνεργαστούν και να κατασκευάσουν σε μικρές ομάδες, κούκλες  ανθρώπινων διαστάσεων. Στόχος του εργαστήριου είναι, μέσω μιας  απλής κατασκευής μια ομάδα ανθρώπων να δουλέψει μαζί και να συντονιστεί έτσι ώστε να δώσει ζωή` στην κούκλα.

Η ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ αποτελείται από τους: Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και Κωσταντή Μιζάρα (ηθοποιό), μέλη του ελληνικού κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA – ΕΛΛΑΣ.
Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του 2005. Στόχος της συνεργασίας, έκτοτε, είναι η δημιουργία και η εκτέλεση παραστάσεων στις οποίες το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται με σκοπό την απόλυτη επικοινωνία κοινού και κουκλοπαιχτών.
Από τότε που ξεκίνησε έχει παρουσιάσει παραστάσεις της στους χώρους πολλών και διάφορων νηπιαγωγείων, συλλόγων, κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης, θέατρα, φεστιβάλ, σε κινήσεις πολιτών και σε όποιο χώρο ήθελε κουκλοθέατρο...
(http://omadaftouxelefteria.blogspot.com/)



ΑΝΤΑΜΑ ΠΑΝΤΑΧΟΥ
Τεχνικές γνώσεις πάνω στην τέχνη του κουκλοθέατρου και ειδικότερα στην μαριονέτα.
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20, κόστος 10Ε)
Το  εργαστήριο περιλαμβάνει
επίδειξη και περιγραφή σύνθετης μαριονέτας.
κατασκευή και εμψύχωση  πάνινης μαριονέτας
Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες. Από το 1996 δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη,Τουρκία και Ν.Αφρική.  Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε Δήμους και διεθνή φεστιβάλ , με την Α’ βάθμια εκπαίδευση και την Ν.Ε.Λ.Ε.
Ασχολείται αποκλειστικά με την λεπτομέρεια στον χειρισμό της μαριονέτας και χρησιμοποιεί την παντομίμα ως μέσο για την αφήγηση και την επικοινωνία κουκλοπαίκτη-κούκλας-κοινού.
(http://www.antamapantahou.gr/)



ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΟΞΑΡΑ
ΚουκλοΘέατρο για όλα τα διαφορετικά παιδιά.
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20, κόστος 10Ε)
Η κούκλα ως πολύτιμος σύμμαχός μας στην σχολική τάξη και την παιδική παράσταση.  Μια διαδραστική επιμόρφωση για να προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια το κάθε ξεχωριστό παιδί .
Κυριακή Δοξαρά και Βασίλης Ροδίτης: Ιδρύσαμε το Θέατρο Σκάλα το 2004 κι από τότε έχουμε ανεβάσει :Το “Ονειρόδραμα” του Α. Στρίντμπεργκ. “Την Πριγκίπισσα των Σελίδων και τον Πρίγκιπα των Χρωματών” του Β. Ροδίτη ,“Το Γράμμα” της Κ. Δοξαρά και “Το Μαγεμένο Πράσινο” της Κ. Δοξαρά  Έχουμε παίξει σε  παγκόσμια φεστιβάλ  στην  Αγγλία,  την Αυστρία και την Τσεχία. Στην Ελλάδα έχουν παιχτεί  παραστάσεις μας  στο Θέατρο Πολιτεία, στο Από Μηχανής Θέατρο, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη  καθώς και σε δήμους, , φεστιβάλ και σχολεία. Έχουμε εργαστεί ως γλύπτες στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004. Έχουμε γράψει και εικονογραφήσει παραμύθια και παιδικά βιβλία για το Θέατρο Σκάλα και για τις εκδόσεις Πατάκη, Σμυρνιωτάκη, Δαμιανού. Παράλληλα σκηνοθετούμε παραστάσεις άλλων θιάσων. Επιμορφώνουμε σε οργανωμένα σεμινάρια κουκλοθεάτρου  (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Θέατρο των Αλλαγών, ΧΕΝ) ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς.




ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Φως, σκιά, χρώμα
(μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15, κόστος 10Ε)

Ένα εργαστήρι (σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο) για να γνωρίσουμε τη σκιά και τη δημιουργία της.   Πως φτιάχνεται η σκιά και πως τη φτιάχνουμε εμείς; Πως μπορούμε με απλά υλικά και μεθόδους να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό και πρωτότυπο θέατρο σκιών; Ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι γνώσης του θεάτρου σκιών που με ζελατίνες, χαρτόνια, ψαλίδια, διπλόκαρφα και ένα επιδιασκόπιο θα προσπαθήσουμε να ζήσουμε στο φως και τη σκιά, στο κάτι και στο τίποτα, στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση.
Η ομάδα κουκλοθεάτρου "τα φτερά του μύθου" δημιουργήθηκε από τον Σπύρο Παπαχρήστου το 1997 με μόνιμη στέγη το εργαστήριο της στα Σπάτα. Από το1998 συνεργάζεται με τη Δήμητρα Κωνσταντινίδου και μαζί έχουν ανεβάσει έξι παραστάσεις. Στόχος της ομάδας είναι η διερεύνηση παλιών και νέων τεχνικών κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας με σκοπό τη συνομιλία της ομάδας με το παιδικό κοινό μέσα από παραστάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ:


  
ΤΑΚΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Κουκλοθέατρο : δημιουργία μιας άλλης πραγματικότητας
Παρουσίαση της τέχνης της κούκλας από την σκοπιά του κουκλοπαίκτη-άνθρωπου-δημιουργού.
Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίχτης. Ο δρόμος που τον έφερε στο κουκλοθέατρο πέρασε από τον χώρο του θεάτρου. Την 34χρονη πορεία του στο κουκλοθέατρο την έκανε μαζί με την γυναίκα του Μίνα. Οτιδήποτε κατάφερε στο χώρο της κούκλας πιστεύει πως το οφείλει στο μεγάλο πείσμα του και στους καλούς συνεργάτες. Είναι δημιουργός και διευθυντής της ομάδας « Θέατρο της Κούκλας»



AΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΗ
Η τέχνη του κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών
Στην εισήγησή μου θα αναφερθώ στην εκπαιδευτική πρόταση που υποστηρίζει την οργάνωση των μαθημάτων στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία (ΤΕΑΠΗ). Θα σταθώ και θα αναλύσω το πώς χρησιμοποιείται η καλλιτεχνική έρευνα ως διδακτική-μαθησιακή πράξη. Συγκεκριμένα, πέρα από τον προσδιορισμό του καλλιτεχνικού πλαισίου (επιλογή τεχνικής )  και την οριοθέτηση των στόχων (καλλιτεχνική παραγωγή με παιδαγωγικές διαστάσεις), δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο. Οι φοιτήτριες, δηλαδή, ξεκινούν βασιζόμενες στις προϋπάρχουσες γνώσεις, ιδέες και δυνατότητές τους. Προχωρούν μαθητεύοντας στις θεατρικές τεχνικές. Κατευθυνόμενες από τη δυναμική των ομάδων που συγκροτούν, ερευνούν τις προσωπικές / συνεργατικές διαδρομές τους και τις καινούργιες εμπειρίες στις οποίες εκτίθενται.

Η Αντιγόνη Παρούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού
Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε
μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία
της μαριονέτας και διδακτορική διατριβή στο Θέατρο της Κούκλας στη Θεατρική
Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο· δούλεψε για
δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών, και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Συνεργάστηκε με τον Μ. Meschke στην οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί».

  
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ
Μια ιστορία για 5 δάχτυλα.
Στην εισήγηση μας θα αναφερθούμε σε αυτοσχέδιους και αυτοσχεδιαστικούς τρόπους που μας βοηθούν να βρίσκουμε εναλλακτικές για ζητήματα που προκύπτουν στην τάξη.
Η ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ αποτελείται από τους: Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και Κωσταντή Μιζάρα (ηθοποιό), μέλη του ελληνικού κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA – ΕΛΛΑΣ. Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του 2005. Στόχος της συνεργασίας, έκτοτε, είναι η δημιουργία και η εκτέλεση παραστάσεων στις οποίες το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται με σκοπό την απόλυτη επικοινωνία κοινού και κουκλοπαιχτών. Από τότε που ξεκίνησε έχει παρουσιάσει παραστάσεις της στους χώρους πολλών και διάφορων νηπιαγωγείων, συλλόγων, κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης, θέατρα, φεστιβάλ, σε κινήσεις πολιτών και σε όποιο χώρο ήθελε κουκλοθέατρο...
(http://omadaftouxelefteria.blogspot.com/)


 
  
ΜΑΓΔΑ ΒΙΤΣΟΥ
Διαλογικό Δράμα με κούκλες: μια μελέτη περίπτωσης
Πρόκειται για την παρουσίαση ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε σε τμήμα Νηπίων Μητρικής Γλώσσας  στη Στοκχόλμη με στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθειας των μαθητών. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής υπέδειξαν ότι οι κούκλες αποτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο ενισχύει τη φαντασία, τη δραματική και προφορική έκφραση των νηπίων. Η εμπλοκή των κούκλων δημιουργεί ένα κοινό έδαφος αισθήσεων, θεματικών και κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην τάξη, προωθεί την προφορική ανάπτυξη και δημιουργικότητα. Παράλληλα,  δημιουργείται ένα νέο διαλογικό μοντέλο αλληλεπίδρασης μαθητή και δασκάλου. Στη νέα επικοινωνιακή συνθήκη το παιδί και ο δάσκαλος είναι συνεργάτες στη δημιουργία ενός κοινού φανταστικού κόσμου.
Η Μάγδα Βίτσου αποφοίτησε το 1996 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην Πρώτη Σχολική Ηλικία». Εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Επίσημο  και “κρυφό” Αναλυτικό Πρόγραμμα στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: Ένα εθνογραφικό παράδειγμα.» με επιβλέποντες καθηγητές τους κ. Κακανά Δ. και Μάγο Κ.. Στο πλαίσιο των σπουδών παρακολούθησε την κατεύθυνση «Σχεδιασμός και αξιολόγηση παιδαγωγικού παιχνιδιού» και «Διεπιστημονική Προσέγγιση και Διδακτική Αξιοποίηση παιδαγωγικού παιχνιδιού». Από το 2010 εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα: «Το κουκλοθέατρο ως επικοινωνιακό εργαλείο στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Πελοποννήσου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται σε ζητήματα γλώσσας, εκπαίδευσης, κουκλοθέατρου και κοινωνικού βίου μειονοτικών ομάδων.

ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η ποιητική της κούκλας: τέχνη και εκπαίδευση
Η τέχνη της κούκλας και οι διαστάσεις-ποιότητες που την καθιστούν εργαλείο επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Πρακτικά προβλήματα εφαρμογής, προκαταλήψεις και προοπτικές στην Ελλάδα.

Ο Στάθης Μαρκόπουλος είναι κουκλοπαίκτης. Μαθήτευσε στον Ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά  την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!»,  καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους,  διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις για το κουκλοθέατρο. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA-ΕΛΛΑΣ.
(http://www.ayusaya.com/ )

  
ΜΑΙΡΗΒΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Σχολικές μονάδες και επαγγελματικό κουκλοθεάτρου: σκέψεις για την βελτίωση της συνεργασίας.
Παρουσίαση με βάση την εμπειρία του Εργαστηρίου Μαιρηβή και την παρακολούθηση σε αυτό παραστάσεων από σχολεία. Πως αντιμετωπίζεται η επίσκεψη από τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους κουκλοπαίκτες, τι σχέσεις αναπτύσσονται, τι προβλήματα υπάρχουν, πως θα μπορούσε η συνεργασία να μεγιστοποιήσει τη δυναμική της.

Το Εργαστήρι Μαιρηβή ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία υποστήριξης εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, με αντικείμενο την τέχνη του κουκλοθέατρου.


ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ο αναγκαίος ενδιάμεσος: η κούκλα της τάξης
Μια σειρά από παρατηρήσεις και μεθόδους για τον τρόπο που μπορούμε να επινοήσουμε, ενεργοποιήσουμε και ζωντανέψουμε μια κούκλα ως βοηθό του δασκάλου στην τάξη για την διαχείριση γνωστικών και παιδαγωγικών ζητημάτων.
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σΣκηνοθέτης, ηθοποιός, θεατρολόγος. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε 22 επαγγελματικές παραστάσεις θεάτρου, θεάτρου devised και χορού. Ως δραματουργός έχει συνεργαστεί με πλήθος ομάδων σε πάνω από 30 παραγωγές με έμφαση στη δραματουργία του χορού (μόνιμος συνεργάτης της ομάδας χορού Αερίτες) και την δραματουργία- διασκευή κλασικών θεατρικών κειμένων για τη σκηνή. Ως σκηνοθέτης έχει δώσει έμφαση σε παραστάσεις που αφορούν κυρίως το νεανικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Vivid film/μετά τον αφρό (2009-10 Υοuth Theatre Festival και περιοδεία), Τζακ Θορν Ρισπέκτ (2010-11Θέατρο Χώρα) και Αριστοφάνη Όρνιθες (2011- Θέατρο του Νέου Κόσμου). Διδάσκει δραματουργία, ιστορία θεάτρου σε δραματικές σχολές (Ωδείο Αθηνών, Πράξη 7, Δραματική σχολή Πρώτη Πράξη κτλ). Συγγραφέας δύο εκπαιδευτικών βιβλίων για το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο (Θέατρο- Θεατρική Αγωγή, εκδ. Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων- ΥΠΠΕΠΘ, 2007  Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης, Η Διδασκαλία της ιστορίας μέσα από το Θέατρο, εκδ. Κέδρος 2011. Διδάσκει δραματουργία κουκλοθεάτρου στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών  και έχει διδάξει κουκλοθέατρο  στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Βόλου.

  
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΡΑΜΠΟΤΣΟΥ
Κούκλα: Από το ονείρεμα στη δημιουργία
Μια προσέγγιση από την πλευρά του σπουδαστή προσχολικής αγωγής

Η Πηνελόπη Καραμπότσου από το 2005 έως σήμερα, διδάσκει το μάθημα του Κουκλοθεάτρου στον «Τομέα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση παιδικών δραστηριοτήτων, Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια κουκλοθεάτρου (Μαιρηβή, Θέατρο σκιών Αθανασίου, Θέατρο της Κούκλας, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!). Το 2004 δημιούργησε το σχήμα «Επί σκηνής» με το οποίο έδωσε παραστάσεις κουκλοθεάτρου σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς ως το 2009.



ΔΡΩΜΕΝΑ:

ΨΕΥΤΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΑ
Το Ποτάμι που Ενώνει
Κουκλοθεατρική παράσταση με κίνηση ασπρόμαυρων γαντιών που μεταμορφώνονται σε κούκλες υπό τους ρυθμούς και ήχους κρουστών μουσικών οργάνων.
Δυο μεριές γης και ένα ποτάμι ανάμεσά τους! Δυο παιδιά διαφορετικών φυλών, σχέσεις αγεφύρωτες για πολλούς! Μια μπάλα, το πρώτο παιχνίδι κάθε παιδιού, γίνεται η γέφυρα για να έρθουν κοντά άνθρωποι, ζώα και πουλιά.
Κι ένα χάρτινο καράβι μας θυμίζει πως όλοι μπορούν να ταξιδεύουν μέσα του αρμονικά.

Ο κουκλοθίασος « Ψευτιά με Αυτιά » ιδρύθηκε το 2010 από την Ελένη Δημητρουλάκη (γραφίστρια, ηθοποιό, κουκλοπαίχτρια) και την Αγγελική Φωστίνη (εκπαιδευτικό, ηθοποιό, κουκλοπαίχτρια). Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του θιάσου, οι ΨμΑ έχουν συνεργαστεί με δήμους, κοινότητες, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και Κύπρο κι έχουν δώσει παραπάνω από 60 παραστάσεις των έργων τους.
Τον Σεπτέμβριο 2010 οι ΨμΑ συμμετείχαν στην 2η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαιχτών στα πλαίσια του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς, με το έργο τους «Το ποτάμι που ενώνει»,  που πήρε το βραβείο καλύτερης παιδικής κουκλοθεατρικής παράστασης (Βραβείο Διεθνούς Επιτροπής του Φεστιβάλ).

  
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ BARUTI
Η ζωή από μία κλωστή
Η ομάδα ξεκίνησε το 1987 ως διερευνητικό εργαστήρι με αντικείμενο την κατασκευή και εμψύχωση της κούκλας. Στην έως τώρα πορεία της αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες, εξελίσσοντας μια ιδιαίτερη τεχνική: μαριονέτες που μιμούνται με χάρη και φυσικότητα την ανθρώπινη κίνηση σε μια ατμόσφαιρα παραμυθιού. Η εικόνα που γεννιέται, σε συνδυασμό με τη μουσική, διεγείρει στην ψυχή πρωτόγνωρες αισθήσεις και συναισθήματα. Το άψυχο ζωντανεύει και εκπλήσσει το θεατή, μεταφέροντάς τον σε ένα κόσμο μαγικό, όπου τίποτα δεν είναι αδύνατο.



ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Όσο πιο γρήγορα (10’ απόσπασμα)
Παράσταση Κουκλοθεάτρου βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία
«Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.
Δύο μικρά αδερφάκια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα με ένα πρόβλημα, όταν κατά λάθος το αγόρι, χάνει τα παπούτσια της αδερφής του. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν επιτρέπει την αγορά νέων παπουτσιών κι αυτό τα παιδιά το γνωρίζουν. Αποφασίζουν να διαχειριστούν μόνα τη δυσκολία και να μοιραστούν τα παπούτσια του αγοριού προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους.
Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που κατορθώνουν μέσα από την συνεργασία και την αγάπη τους να κερδίσουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα της ζωής τους.

- Στα Δρώμενα θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της διημερίδας
10:00 Προσέλευση - εγγραφές
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.