Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: «ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

Στους αρχαίους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ιταλίας, ταξιδεύει τους επισκέπτες η έκθεση «Το δώρο του Διονύσου. Η Μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα», στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από την κεντρική Ιταλία και τη βόρεια Ελλάδα και σχετίζονται με το Διόνυσο, έναν από τους πιο αγαπητούς θεούς του ελληνικού πάνθεον και το κρασί το «θείο» αυτό δώρο και συνάμα σημαντικό οικονομικό αγαθό της Μεσογείου.
Στόχος είναι, μέσα από τον «διάλογο» που αναπτύσσεται ανάμεσα στα αντικείμενα, να παρουσιαστούν οι πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου, ενώ παράλληλα δίνεται η αφορμή να παρουσιαστεί η μακραίωνη ιστορία του κρασιού στον μεσογειακό χώρο και ο κυρίαρχος ρόλος του στην οικονομία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Molise, την Περιφέρεια του Molise και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιολογικά τεκμήρια της λατρείας του Διονύσου στην κεντρική Ιταλία και αντίστοιχα ευρήματα από τη βόρεια Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία και ανήκουν στις συλλογές του Α.Μ.Θ. και της ΙΣΤʹ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση «Το δώρο του Διονύσου. Η Μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα», θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Λεζάντες φωτογραφιών:
1.-Πήλινος πολύχρωμος στάμνος με καθιστό Πάνα στο πώμα
Larino, τάφος 23, 4ος αιώνας π.Χ.
2.-Μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου.
Θεσσαλονίκη, 2ος αι. μ.Χ.

3.-Χάλκινος καλυκωτός κρατήρας. Διακοσμείται με αργυρό επίχρυσο στεφάνι αμπέλου στο λαιμό.
Επαναπατρισθέν από τη συλλογή Shelby White - Leon Levy, περίπου 370 π.Χ.



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.