Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: "Δημόσιες Τοιχογραφίες-Ανάπλαση Ψυρρή"
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

"Δημόσιες Τοιχογραφίες-Ανάπλαση Ψυρρή"

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος "Δημόσιες Τοιχογραφίες - Ανάπλαση Ψυρρή", που εφαρμόστηκε με επιτυχία από το Δήμο Αθηναίων, την ΑΕΔΑ & την "Πρόσοψη" σε συνεργασία με την ομάδα Carpe Diem, παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την χορηγία των Μεγάλων Χορηγών ΟΤΕ και Cosmote, με την χορηγία της Βιβεχρώμ και την υποστήριξη της Dynamart, Rollex και Ανδρέου.
Το πρόγραμμα εντάχθηκε στη συνολική πιλοτική βιοκλιματική παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες του κέντρου, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, αλλά και την υποστήριξη του υπερτοπικού χαρακτήρα που προσδιορίζει την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτό, επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων είναι η αλλαγή του μονόχρωμου και αδιάφορου "σκηνικού" του δομημένου αστικού περιβάλλοντος, μεταφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ψυρρή εικόνες και χρώματα, ώστε να διαμορφώσουν μία διαφορετική πλέον καθημερινότητα.

Ειδικότερα, η εικαστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε τρία κτίρια της περιοχής του Ψυρρή με τη δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών και την βιοκλιματική χρωματική ανάπλαση της πρόσοψής τους. Συμμετείχαν ως καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι και δημιουργοί των έργων οι καλλιτέχνες-τοιχογράφοι Βαγγέλης Χούρσογλου στο κτίριο επί της οδού Μιαούλη 4, ο Same84 στο κτίριο στην πλατεία Ηρώων και ο Taxis στο κτίριο επί της Αγαθάρχου 9.

Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση των υπό τοιχογράφηση κτιρίων στο σύνολό τους, η άμεση και έμμεση συμμετοχή ιδιοκτητών και κατοίκων και η ανοικτή στο κοινό διαδικασία υλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπλασης προσόψεων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων "Πρόσοψη", το οποίο εφαρμόζεται εδώ και 7 χρόνια και στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 5.000 κτίρια στην Αθήνα.

"Η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ομάδα Carpe-Diem. Κι αυτό, διότι όταν κάποιος βλέπει ένα έργο, κάτι όμορφο, καλλιεργείται η αισθητική του και πλησιάζει, χωρίς να το αντιληφθεί, στην Τέχνη, επειδή πλέον βρίσκεται στην καθημερινότητά του".

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ομάδας Carpe Diem Κυριάκος Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του πιλοτικού προγράμματος και στη συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων.

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια προσπάθεια ετών της ομάδας μας για συνεργασία με την "Πρόσοψη" το οποίο υλοποιήθηκε τώρα. Και είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος μας καλεί να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην εμπειρία μας και με οργανωμένο τρόπο. Η συνέχιση του προγράμματος με τον τίτλο "Ζωγραφίζοντας Προσόψεις" σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την "Πρόσοψη" είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή.

Πιστεύω ότι καταφέραμε να δώσουμε στην πόλη τρία όμορφα κτίρια με τοιχογραφίες που είναι και συμβολικές, δίνουν δηλαδή στον πολίτη την αφορμή να σκεφτεί και πέρα από την εικόνα. Το παρόν πιλοτικό πρόγραμμα μας έδωσε και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε χρώματα οικολογικά. Οι τοιχογραφίες ήταν μια ζωντανή διαδικασία, με συζητήσεις με τους περαστικούς, φίλους και κατοίκους της εκάστοτε περιοχής. Οι θεματικές έγιναν από τους καλλιτέχνες αλλά μπήκαν σε μια διαδικασία διαλόγου με τους ιδιοκτήτες σαν ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμά μας στην συμμετοχή των κατοίκων".

Όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης, πριν ακόμη ανακοινωθεί η έναρξη της συνέχισης του προγράμματος σε όλη την Αθήνα με τον τίτλο "Ζωγραφίζοντας Προσόψεις", 15 ιδιοκτήτες κτιρίων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους και υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής.

Σύμφωνα με την κα Ζέττα Αντωνοπούλου από τη Διεύθυνση Μελετών του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών και ανάπλασης προσόψεων κτιρίων "Ζωγραφίζοντας Προσόψεις" αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό, προκειμένου και άλλες περιοχές της Αθήνας να αποκτήσουν κτίρια, που θα δώσουν την αφορμή στους νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, στους κατοίκους να συμμετάσχουν σε μια όμορφη διαδικασία δίνοντας χρώμα και λόγο στην καθημερινότητα των Αθηναίων.

"Είναι η πρώτη φορά που στο πλαίσιο μιας συνολικής ανάπλασης μιας περιοχής, όπως στου Ψυρρή, υλοποιήθηκαν τέτοιου είδους αισθητικές παρεμβάσεις. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι σε αυτή την πόλη αγνοούμε όσα μας περιβάλλουν, και χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας προκαλούν ασφυξία".


Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Διευθυντής Marketing της Βιβεχρώμ χορηγού του προγράμματος, Παναγιώτης Μιχάλης. Όπως τόνισε τα χρώματα που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες της Carpe Diem, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες, καθώς βασίζονται στο νερό, και έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες.

Πρόγραμμα "ΠΡΟΣΟΨΗ"

Το πρόγραμμα για την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων "Πρόσοψη", υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), και αφορά στη δυνατότητα επιδότησης των ιδιοκτητών ακινήτων για την αποκατάσταση και συντήρηση των όψεων, και ευρύτερα την ανάπλαση κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος με κεντρική κεραία. Η επισκευή-ανάπλαση αφορά μόνο στην όψη του κτιρίου και τα δομικά στοιχεία αυτής.

Δικαιούνται συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων και η επιδότηση αφορά σε ιδιωτικά κτίρια οποιασδήποτε χρήσεως.


Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.prosopsi.gr/


Πρόγραμμα "ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ"

Το "Ζωγραφίζοντας Προσόψεις" είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της ομάδας Carpe Diem και αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας με την "Πρόσοψη" της ΑΕΔΑ, που εντάσσει στις παρεμβάσεις της τις δημόσιες τοιχογραφίες από επώνυμους καλλιτέχνες και τοιχογράφους, με την ενεργό συμμετοχή των ιδιοκτητών και κατοίκων της Αθήνας. Αποτελεί συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος "Δημόσιες Τοιχογραφίες - Ανάπλαση Ψυρρή", χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και με αποκλειστική στήριξη χορηγών.


Πληροφορίες

"Πρόσοψη"
•τηλ. 210 5203120, 210 5203120
•email prosopsi@aeda.gr

"Ομάδα Carpe Diem"
•ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.carpe-diemact.gr/
•email carpediemact@gmail.com



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.