Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: ΕΕ: Απειλή κοινοτικού προστίμου για ζωικά υποπροϊόντα
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΕΕ: Απειλή κοινοτικού προστίμου για ζωικά υποπροϊόντα

Mε νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκή Δικαστήριο και την επιβολή κοινοτικού προστίμου απειλεί τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί παρά την πρώτη της καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξακολουθεί να μην εφαρμόζει πιστά την κοινοτική νομοθεσία για την επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι, παρά την καταδικαστική το 2009 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του κοινοτικού κανονισμού 1774/2002 όσον αφορά στη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων (υγειονομική ταφή, μη επεξεργασία, ελλείψεις στους ελέγχους, μη εγκεκριμένες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποφυγή αποτέφρωσης με καύση των προϊόντων υψηλού κινδύνου κ.α.), οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμα τα αναγκαία μέτρα, που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου.

Κατά συνέπεια, καταλήγει η επιστολή της Κομισιόν στη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν μέσα σε διάστημα δύο μηνών δεν διαπιστώσει συμμόρφωση προς τις διατάξεις του κανονισμού και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την επιβολή χρηματικού προστίμου στην Ελλάδα.

Τα ζωικά υποπροϊόντα είναι τα τμήματα του σφάγιου που δεν καταναλώνονται απευθείας από τον άνθρωπο. Η χρήση ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων σε ζωοτροφές μπορεί να προκαλέσει σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών («τρελές» αγελάδες) ή και άλλες ζωονόσους, καθώς και να οδηγήσει σε εξάπλωση χημικών επιμολυντών όπως οι διοξίνες. Μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων, μέσω του περιβάλλοντος, σε περίπτωση μη σωστής διάθεσής τους.

Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κοινοτικό κανονισμό 1774/2002 εισήγαγε αυστηρούς όρους σε όλη την τροφική αλυσίδα και την αλυσίδα ζωοτροφών, αναφορικά με την  ασφαλή συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, χειρισμό, επεξεργασία, χρήση και διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.