Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ένας εύχρηστος οδηγός των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Έναν μικρό εύχρηστο οδηγό για τη Συλλογή Ζωγραφικής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ο κατάλογος που εκδόθηκε από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.
Περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και εικονογράφηση έργων κατά καλλιτεχνικές ομάδες και κινήματα, καλύπτοντας, όπως και η έκθεση στην Πινακοθήκη, ένα ευρύ χρονικό διάστημα από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις σύγχρονες διατυπώσεις.
Η παρουσίαση των έργων έχει αφετηρία τον Ακαδημαϊσμό με εκπροσώπους τον Γιώργο Ιακωβίδη, Νικόλαο Ξυδιά, Γιώργο Ροϊλό, Σπυρίδωνα Προσαλέντη, Σπύρο Βικάτο και άλλους θιασώτες της Σχολής του Μονάχου.
Ακολουθούν τα κινήματα του Ιμπρεσιονισμού, του Φωβισμού, του Εξπρεσιονισμού, του Υπερρεαλισμού και της Αφαίρεσης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο υποδέχθηκαν οι Έλληνες καλλιτέχνες τα κινήματα της Μοντερνικότητας, όσο και οι προσωπικές λύσεις που έδωσαν στην πραγμάτωσή τους.
Παράλληλα στον κατάλογο εκπροσωπούνται με έργα τους σημαντικοί ζωγράφοι - μέλη της Ομάδας «Τέχνη» του 1917, που προσχώρησαν σε πιο ελεύθερα μορφοπλαστικά μέσα ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό( Νίκος Λύτρας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Λυκούργος Κογεβίνας, Περικλής Βυζάντιος).
Στη γόνιμη γενιά του ΄30 συμμετέχουν οι Σπύρος Παπαλουκάς, Φώτης Κόντογλου, Ορέστης Κανέλλης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιάννης Μόραλης και οι εισηγητές της ελληνικής μοντέρνας τέχνης Κωνσταντίνος Παρθένης, Γεράσιμος Στέρης.
Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με σύγχρονους καλλιτέχνες, που μακράν πλέον των ισμών και των κινημάτων μετέρχονται διαφορετικούς εκφραστικούς κώδικες θεματική και υλικά για να αποκαλύψουν τις ατομικές «μυθολογίες» τους.( Βάσω Κυριάκη, Κίκος Λανίτης, Hermann Blauth,Χρήστος Θεοφίλης Δήμος Σκουλάκης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Αλέξανδρος Αλιέας, Χάρης Μαύρος).
Τόσο στην έκθεση, όσο και στον κατάλογο υπάρχουν άγνωστα έργα καλλιτεχνών που ενισχύουν το δυναμικό και τη σημασία της Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
Βασικός μας στόχος, εξ αρχής, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους φιλότεχνους να επικοινωνήσουν με τη Συλλογή μας μέσω μιας έκδοσης μικρής και οικονομικά προσεγγίσιμης.
Την επιμέλεια είχε η Νέλλη Κυριαζή, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Αφήστε τα σχόλια σας…. τις απόψεις σας …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.