Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αγροτικά προϊόντα : Στο -2,9% η διαφορά τιμών-κόστους


Κατά 1% αυξήθηκαν το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2009 – Αυγούστου 2010 οι τιμές που απόλαυσαν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την πώληση των προϊόντων τους, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε κατά 3,9%, διαμορφώνοντας έτσι τη διαφορά μεταξύ τιμών και κόστους στο -2,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά (δείκτης εκροών) το προαναφερθέν διάστημα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε τομάτες (+54,5%), καρότα (+31,4%), αγγούρια (+22,6%) και μαλακό στάρι (+13,3%). Αντιθέτως, αισθητές μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στα ξερά κρεμμύδια (-27,9%), τα καπνά (-19,8%), τα ροδάκινα (-18,1%), στο σκληρό στάρι (-13,7%) και τις όψιμες πατάτες (-11,2%).

Στην αντίπερα όχθη, το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα (δείκτης εισροών) αυξήθηκε κατά 3,9% κατά μέσο όρο κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου κίνησης (+26,8%), των γεωργικών φαρμάκων (+16,8%), των ζωοτροφών (+6,4%) και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές δραστηριότητες (+6,4%). Στον αντίποδα μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στα λιπάσματα (από -22,7% έως – 31,6%, ανάλογα με τον τύπο) και στους σπόρους σποράς (-2,4%).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.