Σελίδες

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

«Paddy Art»

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν στον Κοίχι Χανάντα, έναν υπάλληλο του τοπικού δήμου, ανατέθηκε μια ασυνήθιστη αποστολή από τους ανωτέρους του: να βρει έναν τρόπο για να προσελκύσει τουρίστες στο Ινακαντάτε, μια μικρή αγροτική κοινότητα στη βόρεια Ιαπωνία, η οποία διέθετε πολλούς ορυζώνες αλλά τίποτε περισσότερο.
 Ο υπάλληλος προσπαθούσε επί μήνες να βρει μια λύση. Μια μέρα, βρέθηκε να παρατηρεί μια ομάδα μαθητών που φύτευαν ρύζι σε έναν ορυζώνα. Τα παιδιά φύτευαν εναλλάξ δυο ποικιλίες ρυζιών, μια με πορφυρούς μίσχους και μια με πράσινους. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα: γιατί να μην φυτευτούν διάφορες ποικιλίες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν φράσεις ή εικόνες; Εκείνο που δεν σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή ο Χανάντα ήταν ότι η ιδέα του θα συνοδευόταν από τεράστια επιτυχία.
Η ιδέα εκείνη ονομάζεται σήμερα Paddy Art, «Τέχνη των Ορυζώνων». Από το 1993 και κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του Ινακαντάτε δημιουργούν τεράστια έργα «ζωγραφικής», χρησιμοποιώντας τους ορυζώνες σαν τελάρα και τα φυτά σαν πινέλα. Οι διαστάσεις και οι ποικιλία των παραστάσεων τραβούν όλο και περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και προσελκύουν πλήθη τουριστών. Μόνο τον περασμένο χρόνο αυτή η μικρή κοινότητα των 8.450 κατοίκων προσέλκυσε 170 χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά σε ουρές εκατοντάδες μέτρων για να απολαύσουν τα τοπικά αριστουργήματα. Η Τέχνη των Ορυζώνων δύσκολα θα μπορούσε να βγει από τα ιαπωνικά σύνορα. Όπως σημειώνουν οι New York Times, μόνο σε μια χώρα που συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία, την επιμελή σχολαστικότητα και μια βαθιά σχέση με το ρύζι, την εθνική τους τροφή, θα μπορούσαν να γεννηθούν τέτοιου είδους έργα.
Η εμβληματική εικόνα αυτής της χρονιάς είναι ένας σαμουράι του ιαπωνικού μεσαίωνα που μάχεται με έναν πολεμιστή μοναχό. Για τη δημιουργία αυτού του έργου, οι κάτοικοι του χωριού δημιούργησαν ένα πρότυπο στον υπολογιστή. Με βάση αυτό το πρότυπο, τοποθέτησαν στον ορυζώνα που θα φιλοξενούσε το σχέδιο περισσότερα από 8.000 πασαλάκια, ενώ με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής έφτιαξαν τρία νέα χρώματα μίσχων: σκούρο κόκκινο, κίτρινο και λευκό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.