Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Μαρτίου 2011
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις τα ραδιοϊσότοπα (Ιώδιο) στην Ελλάδα

Με δεδομένη την εξέλιξη του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει ενεργοποιήσει πλήρως το μηχανισμό για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Τα ίχνη ραδιενέργειας που έχουν ανιχνευθεί στον αέρα είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να μεταφερθούν γενικότερα στο οικοσύστημα. Κατά συνέπεια, η ΕΕΑΕ και το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων πραγματοποιούν δειγματοληψίες (π.χ. νερό της βροχής, χόρτα, γάλα, πόσιμο νερό), προκειμένου να διενεργηθούν λεπτομερείς εργαστηριακές αναλύσεις. Ανάλογες ενέργειες πραγματοποιούνται ήδη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Τα μέχρι στιγμής ευρήματα, όπως εξάλλου αναμενόταν, δείχνουν εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ραδιοϊσοτόπων (Ιώδιο). Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Θεατρικό Παιχνίδι: «Ταξίδι στον Πλανήτη Γη»

 Κυριακή 3 Απριλίου, 12:00 – 14:00, για παιδιά 6 έως 13 ετών
Τα στοιχεία της φύσης παίζουν με τις κλιματικές αλλαγές: Μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού, οπτικοακουστικά μέσα και παιχνίδια ανακαλύπτουμε τι συμβαίνει στη γη και δημιουργούμε ένα πλανήτη όπως τον ονειρευόμαστε. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να διευρύνουν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον, να βιώσουν και να κατανοήσουν τα στοιχεία της φύσης και πόσο σημαντικά είναι στην ζωή μας, να καταλάβουν πώς επηρεάζουμε τη φύση με τον τρόπο που ζούμε και πώς η φύση επηρεάζει τη δική μας ζωή.

VINILION: LIBER ANIMUS LIVE! SPECIAL GUEST:ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 και Ώρα 22:30

Με καθαρό ηλεκτροστατικό ήχο και με ροκ διάθεση
οι Liber Animus θα παρουσιάσουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά
και δυνατές διασκευές το Σαββατο 2 Απριλιου στο Vinilion!

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Liber Animus λέγεται «Μη τους κάνεις χάρη» και κυκλοφορεί από τη Legend. Ο ιδιαίτερος ήχος του κόρνου και η ηλεκτρική κιθάρα καινοτομούν στην «Ελεύθερη ψυχή».
Μια «Liber Animus» η οποία στιχουργικά εκφράζει την ανάγκη της αυτοδιάθεσης. Ο στίχος των Liber Animus αγανακτεί, προβληματίζει, ερωτεύεται, στο σήμερα που είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι!
LIBER ANIMUS
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ ΦΩΝΗ ΜΠΑΣΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ ΤΥΜΠΑΝΑ
ΤΑΣΣΟΣ ΘΑΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΤΡΟΜΠΟΝΙ

Προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης Δήμου Αθηναίων

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων λαϊκής επιμόρφωσης πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα ποικίλλου ενδιαφέροντος, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους δημότες.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν τα παρακάτω μαθήματα:
 • Kοντά στο Μαγικό Κόσμο του Σινεμά
 • Ντοκυμαντέρ
 • Κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη
 • Ζωγραφική για παιδιά
 • Σκάκι για παιδιά

Focus στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Μέση Ανατολή – όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»

12 φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από 9 χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).
Στην Έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, λόγω των λαϊκών εξεγέρσεων και των ακόλουθων αλλαγών που μοιραία εμφανίστηκαν ήδη στην πολιτική και στους προσανατολισμούς τους.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 – 2013.
 Μεταξύ των Δράσεων του προγράμματος προβλέπεται η συνέχιση υλοποίησης των Δράσεων «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας (μετακινήσεις κυψελών)».
 Δυνατότητα συμμετοχής στη Δράση «Αντικατάσταση Κυψελών» έχουν Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι φέρουν μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον δηλώνουν τις κατεχόμενες κυψέλες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αυξάνονται τα όρια κατανάλωσης στο κοινωνικό τιμολόγιο

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ένα τιμολόγιο το οποίο προστατεύει ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεσπίζει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ένταξης στο ΚΟΤ.

Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης, δηλαδή:
από 1000kWh για ανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης αυξάνεται σε 1400kWh.
από 1200kWh για τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης αυξάνεται σε 1600kWh.
Επιπλέον, για τα άτομα με αναπηρία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των τριτέκνων.

Εβλιγιά Τσελεμπί. Το Βιβλίο των Ταξιδιών

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Europe και έχει στόχο το διάλογο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.
Ένας ταξιδευτής του 17ου αιώνα, ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, εμπνεύστηκε από ένα όνειρο για να ξεκινήσει ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Ελλάδα θα εφαρμόζει καθολικούς ελέγχους σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από Ιαπωνία

Σύμωνα με το Δελτίο τύπου του  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , το ΥΠ.Α.Τ . θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί ελέγχους για μόλυνση από ραδιενέργεια, σε κάθε παρτίδα γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από την Ιαπωνία, παρόλο που ο κανονισμός, που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέπει ποσοστό ελέγχων 10% έως 20%, ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιφέρειας από όπου προέρχεται το προϊόν. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταψήφισε τον κανονισμό αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη, υποχρεωτικά, να εφαρμόζουν καθολικούς ελέγχους.
 Όπως επανέλαβε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τους καθολικούς ελέγχους που εφαρμόζουμε ενώ θα συνεχίσουμε τη συστηματική ενημέρωση του κοινού μέχρις ότου ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση

Παρουσίαση του Συνδέσμου Θεραπευτική Ιππασίας Ελλάδος (ΣΘΙΕ)


Την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 7 το απόγευμα. Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη (στάση Καλλιφρονά) θα γίνει η παρουσίαση του Συνδέσμου Θεραπευτική Ιππασίας Ελλάδος ΣΘΙΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Πολιτισμού "διέλευσις".
Θέματα της παρουσίασης είναι:
 • Παρουσίαση του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
 • Θεραπευτική Ιππασία σε άτομα με Κινητικά προβλήματα
 • Yoga και θεραπευτική Ιππασία
 • Αθλητική Θεραπευτική Ιππασία
 • Ψυχολογία και θεραπευτική Ιππασία

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αναμόρφωση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ, με γνώμονα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους ως μοχλού ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της χώρας.
 Προσεγγίζοντας με ευαισθησία τα αιτήματα των ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως αυτά εκφράστηκαν κατά τις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο δημοσιοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, προωθήθηκαν παρεμβάσεις στην τρέχουσα προκήρυξη, αποδεικνύοντας ότι μέσα από μια διαρκή, άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με όλους τους φορείς των αγροτών, αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα αιτήματα και οι προβληματισμοί τους.  
 Ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, υπέγραψε τις παρακάτω σχετικές Αποφάσεις:

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Φιλίππου Αθανάσιου η οποία έχει αναρτηθεί στο website του Δήμου (http://www.petroupoli.gr/)  , στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, και  σε συνεργασία με το Ι.Α.Κ (πρώην ΠΙΚΠΑ), Πετρούπολης, θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, Προληπτικός Οδοντιατρικός Έλεγχος, στους μαθητές των νηπιαγωγείων του Δήμου
 

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου: στην οδό Νέστορος 101 (έναντι Δημαρχείου Ιλίου)
 Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από Παρασκευή 1-4 έως Τετάρτη 6-4-11 /..9 π.μ. - 9 μ.μ. καθημερινά
 • Παρασκευή 1-4-11, ώρα 6.00 μ.μ. 
“Παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια” Ανοίγουμε την έκθεση βιβλίου με πολύ παιχνίδι  με την καλλιτεχνική ομάδα “Ζαχαρένια Ανέμη”
 • Σάββατο 2-4-11, ώρα 6.00 μ.μ.

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Παράταση αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Μετά από σχετικό αίτημα των συνεργαζόμενων τραπεζών και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το  Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής χορηγεί παράταση των αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα έως 16 Μαΐου 2011.
Οι αιτήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις Τράπεζες.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (http://exoikonomisi.ypeka.gr/), τη γραμμή αρωγής (210-979400) και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

Στα Ίχνη των Δεινοσαύρων...Παιδικό Εργαστήρι

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας καλεί για 3η συνεχή χρονιά όλους τους μικρούς παλαιοντολόγους  να ταξιδέψουν με τη μηχανή του χρόνου εκατομμύρια χρόνια πίσω, στον Μεσοζωικό Αιώνα, ακολουθώντας

…ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ…
 Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού (5 έως 8 ετών): 
Ημερομηνία εργαστηρίου για τη σχολική χρονιά 2010 - 2011:
Κυριακή 10 Απριλίου 2011Ώρες έναρξης: 10.30πμ, 12.30πμ
Διάρκεια εργαστηρίων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Επιστημονική ομάδα της Greenpeace αξιολογεί επιτόπου την επιδεινούμενη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα

Πηγή Greenpeace
Δυσκολεύει το έργο τερματισμού της διαρροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό
 Η ανακάλυψη του εξαιρετικά ραδιενεργού νερού στα υπόγεια των μονάδων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δυστυχώς, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαινόταν αρχικά, ενώ η διαρροή ραδιενέργειας θα συνεχιστεί.
Ως ελλιπείς και συχνά παραπλανητικές χαρακτηρίζονται οι πληροφορίες που παρέχονται τόσο από την Ιαπωνική κυβέρνηση, όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.
Για τους λόγους αυτούς, η εξειδικευμένη ομάδα της Greenpeace σε θέματα ραδιενέργειας, ξεκίνησε, χθες, έρευνα για το πραγματικό μέγεθος της διαρροής ραδιενέργειας, στις περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά του σταθμού της Φουκουσίμα.

Ο Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει τις σημαντικότερες στιγμές της πολύχρονης θεατρικής διαδρομής του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (από το 1929 έως το 1982), ενός από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30, καθώς και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής σκηνικής αισθητικής.
Η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένες πλαστικές και ζωγραφικές μακέτες, κοστούμια, φωτογραφικό υλικό, κείμενα υποδοχής, κείμενα του καλλιτέχνη, αφίσες και θεατρικά προγράμματα,

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ

Η διαδικασία εντοπισμού των βοοειδών είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει σύντομα στην ηλεκτρονική εποχή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των τροφίμων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στο «Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι» (Salon de l’Agriculture) στο Παρίσι, ότι επεξεργάζεται μία εισήγηση για την ηλεκτρονική αναγνώριση των βοοειδών, αναβαθμίζοντας έτσι το υπάρχον σύστημα σήμανσης με πλαστικά ταμπελάκια.
Πηγή

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

“Αφηγούμαι ένα παραμύθι, ζωγραφίζω μια ιστορία"

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:
“Αφηγούμαι ένα παραμύθι, ζωγραφίζω μια ιστορία"
Η συγγραφέας κ. Φώτου Δήμητρα θα παρουσιάσει τα τελευταία της βιβλία,
 • “Τα βατραχάκια του Άθω”,
 • “Η αλεπού γυμνάζεται” και
 • “Το σκυλάκι της Φαίδρας ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες”
Τα παιδιά θα ακούσουν αποσπάσματα από τα παραμύθια, θα ζωγραφίσουν  και θα γράψουν τη δική τους ιστορία...
Συμμετέχουν: Ιωάννα Μάστορα, συγγραφέας, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ιωάννα Μήλια, ποιήτρια και Μαρία Πανταζή, εικονογράφος
Σάββατο 2 Απριλίου 2011, ώρα 6.00 μ.μ. Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Ιλίου, Νέστορος 101, Ίλιον

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου
τηλ: 210-2637395 210-2613899,
Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον, ΤΚ 13122
ΦΑΞ 210-2626007 e-mail: politistiko@ilion.gr URL: http://www.ilion.gr/

Ag 925. Θάλεια - Μαρία Γεωργούλη

Η παρουσίαση των έργων της Θάλειας-Μαρίας Γεωργούλη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων με τίτλο Αναζητήσεις στην Ύλη που οργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο χώρο του, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς.
Ο τίτλος της έκθεσης Ag 925 υπογραμμίζει ακριβώς την προσήλωση και αποκλειστική ενασχόληση της δημιουργού με το ασήμι. Απαλλαγμένη από τη δέσμευση του ακριβού υλικού, φιλοτεχνεί σκεύη καθημερινά, εισάγοντας τη διακριτική και καλαίσθητη πολυτέλεια στην καθημερινότητά μας. Οι μεταμορφώσεις της ύλης καταλήγουν σε έργα πρωτότυπα, συλλεκτικής σημασίας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ

Πάρε μέρος στο πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης .
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγάλεω και ο Σύλλογος Εργαζομένων οργανώνουν την Κυριακή 3 και την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 την πρώτη εθελοντική τακτική αιμοδοσία για το 2011.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Αιγάλεω (Ι.Οδός 364 και Κάλβου) από 8.30π.μ. – 13.00.
Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Αιγάλεω λειτουργεί τράπεζα αίματος με στόχο να καλύπτει με αίμα όταν υπάρξει ανάγκη. Όμως οι αιμοδοτικές ανάγκες της πόλης είναι μεγαλύτερες από αυτές που καλύπτουν οι υπάρχοντες εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σε αίμα.

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου


21 Μαρτίου 2011
Ο ύπνος είναι μία σημαντική φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου. Δυστυχώς, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1 στους 3 ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου.
Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά.
Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.

ΑΘΗΝΑ x4: Αρχιτεκτονικές προτάσεις για την πόλη

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι 120 Προτάσεις που κατατέθηκαν στο Διαγωνισμό ΑΘΗΝΑ Χ4, ο οποίος αφορούσε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών και προκηρύχθηκε από την η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.), στο πλαίσιο του Προγράμματος Αθήνα–Αττική 2014 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το «Οικοδομικό Τετράγωνο». Αντικείμενό του ήταν η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του λεκανοπεδίου Αττικής με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση Πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

«Με πρωταγωνιστή ένα μαγνήτη»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου για παιδιά ηλικίας 7- 12 χρόνων

Έναρξη: 27/03/2011
Λήξη: 27/03/2011
 «Με πρωταγωνιστή ένα μαγνήτη»- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 χρόνων
Τι είναι ο μαγνήτης; Με ποιο τρόπο μπορούν να κινηθούν οι φιγούρες ενός μαγνητικού θεάτρου; Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις ιδιότητες του μαγνήτη και δημιουργούν τη δική τους μαγνητική θεατρική σκηνή και τους ηθοποιούς.
Η ώρα διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 12:00 - 13:30.
H οικονομική συμμετοχή είναι 10 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

12o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

Αθήνα: Πέμπτη 31 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2011
ATTIKON CINEMAX CLASS - APOLLON CINEMAX CLASS -
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 7 έως Τρίτη 12 Απριλίου 2011
ΟΛΥΜΠΙΟΝ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.
Μέσα στα 11 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου, (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ «ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ»

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού,  σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών «Δ.Ρ.Α.Σ.Η.» και τα ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων και Καματερού, διοργάνωσαν δωρεάν παζάρι μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης. Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης, Σωτήρη Καμαρινόπουλου και της Ομάδας Εθελοντών ΔΡΑΣΗ, το παζάρι πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2011 στο Κινηματοθέατρο ΜΕΛΙΝΑ στο Καματερό και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς ζήτησης.

«Το ξύλο στη φύση και τη χρήση»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου για παιδιά ηλικίας 3- 6 χρόνων

Έναρξη: 26/03/2011
Λήξη: 27/03/2011
«Το ξύλο στη φύση και τη χρήση»- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 χρόνων
Πόσους διαφορετικούς ήχους μπορεί να παράγει ένα ξύλο και ένα μέταλλο, δυο ξύλα ίδιου μεγέθους, διαφορετικού μεγέθους; Τα παιδιά το ανακαλύπτουν παίζοντας με διάφορα είδη ξύλων. Ακολουθεί σύνθεση με την τεχνική του κολάζ.
Οι ώρες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι: 11.00 - 11.45, 12.00 - 12.45, 13.00 - 13.45, 14.00 - 14.45.
H οικονομική συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνει την επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της  ΡΑΕ (ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9/2011) προτείνεται η  τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης καθορισμού του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (αρ.πρωτ.ΑΠ Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027, 06.08.2010), στο πλαίσιο της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ελαστικότητα:
 • α) ως προς τα ανώτατα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων που προβλέπονται στην ισχύουσα υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του ΚΟΤ, καθώς και
 • β) ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια ειδικά για την κατηγορία Δ΄ (άτομα με αναπηρία) σε συνάρτηση με τα αφορολόγητα όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τις σχετικές κείμενες διατάξεις.
Ειδικότερα, για τον καθορισμό εκ νέου των παρακάτω προϋποθέσεων για την ένταξη στο ΚΟΤ, κρίνεται εύλογη:

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επειδή, πολλοί εθελοντές μας ρωτούν, την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ο Σύνδεσμος δεν θα λειτουργήσει. Το Σάββατο 26 Μαρτίου, ο ΣΘΙΕ λειτουργεί κανονικά και χρειαζόμαστε εθελοντές! 8.30 με 1 το μεσημέρι.
Καλό τριήμερο σε όσους φύγουν για διακοπές!!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

photo by Lizzy
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης.
Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ερημοποίηση της γης, τις απειλές στη βιοποικιλότητα και την εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Εργαστήρια μυθοπλασίας Από το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Ελάτε να ταξιδέψουμε στον κόσμο των παραμυθιών του Μουσείου Συναισθημάτων! Ενήλικες και παιδιά (5-12 ετών) μαζί, θα γίνουμε μυθοπλάστες και θα φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι. θα διαλέξουμε τους ήρωες, τις μάγισσες, τα ξωτικά, τα μαγικά φίλτρα, τους μαγικούς καθρέφτες και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε!!!
Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Πληροφορίες
Διεύθυνση :
 Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, 117 41 Φιλοπάππου, Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 9218329
Fax : 210 9218323 
Email: info@mce.gr   , Url: http://mce.gr/

«Ανακύκλωση στα σχολεία - Αλλάζοντας Συμπεριφορές»


Photowww.herrco.gr/
 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕΑΑ φέρνει τους μαθητές κοντά στην oρθή χρήση του μπλε κάδου ανακύκλωσης

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και στο ρόλο της στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) συνεχίζει και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακύκλωση στα σχολεία - Αλλάζοντας Συμπεριφορές», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Δεδομένου ότι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς - στην ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕΑΑ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως βασικό σκοπό την ενημέρωση για την ανακύκλωση και τα οφέλη της, την ανάδειξή της ως την πιο αποτελεσματική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και την επισήμανση σωστών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

«Άγρια Ζωή, Κομμάτι της Ζωής μας»


Ο Δήμαρχος , το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου και η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στην εκδήλωση
«Άγρια Ζωή, Κομμάτι της Ζωής μας»
Κυριακή 27/3...Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 11.00 π.μ.
1) Θα παρουσιαστεί από εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το ντοκιμαντέρ:
«Άγρια Ζωή, Κομμάτι της Ζωής μας»
Διάρκεια: 15’

2ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση με θέμα: «Εξοπλισμός εξωτερικού χώρου για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης»

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2011 διοργανώνεται στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Στο Συμπόσιο θα συμμετέχουν γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα κατασκευάσουν γλυπτά από διάφορα υλικά (όπως ξύλο, πέτρα, μέταλλο κ.α.), που θα παραμείνουν στο χώρο του Πάρκου, μετά το πέρας του Συμποσίου.
Κατά την διάρκεια του Συμποσίου, ο κόσμος που θα το παρακολουθήσει ή θα επισκεφτεί το Πάρκο, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την εξέλιξη της δουλειάς των καλλιτεχνών αλλά ακόμα και να συμμετάσχει σε εργαστήρια, που θα διεξαχθούν παράλληλα με την κυρίως δράση κατασκευής των γλυπτών.

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

To Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ώρα της Γης 2011.

Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα στις 26 Μαρτίου, στις 20:30 και ενώνουμε τη φωνή μας με εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες ανά τον πλανήτη, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε 60 λεπτά αλλά θα διατρέχει την καθημερινότητά μας και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη προστασία του πλανήτη

Ανοικτά τα Μουσεία, οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία του Κράτους, την 25η Μαρτίου

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μνημεία και τα Μουσεία του Κράτους θα παραμείνουν ανοικτά κατά την επίσημη αργία της 25ης Μαρτίου 2011 με ωράριο λειτουργίας 08.30-15.00 (μονή βάρδια) και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011.

BOOKCROSSING από την ομάδα atenistas στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στο βιβλίο και στις βιβλιοθήκες, στηρίζει την ομάδα atenistas στη δράση που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 26 Μαρτίου 12.00 - 16.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, θεωρώντας τους ως μία από τις σημαντικότερες ομάδες πολιτών, αλλά και μία ζωντανή κοινότητα που έμπρακτα αποδεικνύει την πίστη της για μία καλύτερη Αθήνα.
Αυτό το Σάββατο λοιπόν οι atenistas ανταλλάσσουν και συλλέγουν βιβλία, παρακολουθούν ομιλίες 2 αθηναιογράφων και πάνω απ' όλα καλούν τους αθηναίους πολίτες να γνωρίσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη δράση digi-retail του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 14:00, η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-retail», με υψηλή συμμετοχή επιχειρήσεων από ολόκληρη την Ελλάδα.
H δράση σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υλοποιείται από την εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ».

Χελιδονίσματα 2011 στη Θήβα!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011, ώρες: 11.00 - 13.00
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Θήβας σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Χελιδονίσματα 2011 στη Θήβα" για να υποδεχτούμε την Άνοιξη και τους προάγγελους της τα χελιδόνια με τον πιο δημιουργικό τρόπο: φτιάχνοντάς τους μια φωλιά!
Τα υλικά απλά, αλλά ταυτόχρονα και δυσεύρετα! Πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στην Αθήνα, και πολύς ενθουσιασμός! Τα παιδιά θα κατασκευάσουν φωλιές και θα τις τοποθετήσουν σπίτι τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες! Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα για τα παιδιά, να κατασκευάσουν ταϊστρες, ποτίστρες και μουσικά όργανα!

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου (UNIMA Ελλάς) Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2011

Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου (UNIMA Ελλάς) πραγματοποίηση τις  εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2011.
Φέτος η UNIMA Ελλάς συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και γιόρτασε με δράσεις και εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν: εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και για μεγάλους.
Ένα μέρος των Δράσεων και Εκδηλώσεων θα πραγματοποιήθηκαν: στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας (Μάνος Λοΐζος. Θηβών 245, Νίκαια),

Μεγάλη έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα .

Μεγάλη έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα .Το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για τα 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα, με πιο σημαντική την Έκθεση: Μία Θάλασσα από Νόμους, που θα φιλοξενήσει το Ινστιτούτο στις 24 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου.
Επίσης, πέρα από τον κύκλο διαλέξεων με την παρουσία σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, που άρχισαν στις 14 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Απριλίου, θα αναρτηθεί ειδική πλάκα στην Ακρόπολη που θα αναφέρει τη σημαντική ρήση του βασιλιά Πέτρου Δ’ της Αραγωνίας εγκωμιάζοντας «Το  πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου..».

Ημερίδα με τίτλο: «Νερό το πραγματικό χρυσάφι»

Την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011, στις 6.00 μ.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος ημερίδα με θέμα «Νερό το πραγματικό χρυσάφι».
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

(ΕΛΣΤΑΤ) ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 2011 10-24 Μαΐου 2011

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ως Απογραφείς, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρούσας πρόσκλησης.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην διεύθυνση
και, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011.Οι Απογραφείς δύνανται να είναι ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών (πλην της ΕΛΣΤΑΤ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου & Ιδιωτικού Δικαίου και υπάλληλοι Οργανισμών.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης –21 Μαρτίου 2011

- Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη -
Τότε όμως η Ποίηση;
Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία;
Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.
[...]
...η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.


Απόσπασμα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη
στην απονομή του βραβείου Νόμπελ (1979).


  

Στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, προγραμματίζοντας τις εξής εκδηλώσεις:

"Αγγελιοφόρος" στον Ερμή

   Ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, o "Messenger" (Αγγελιοφόρος), τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή, τον πιο κοντινό στον Ήλιο. Είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πετυχαίνει κάτι τέτοιο στον Ερμή. Είναι πέμπτος πλανήτης, εκτός από τη Γη και τη Σελήνη, που η NASA έχει θέσει ένα σκάφος-δορυφόρο σε τροχιά γύρω του.

Το 2014, έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου


Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, κηρύχτηκε το έτος 2014 ως έτος «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.
Το έτος 2014 θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του, από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΤ και άλλους φορείς. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επταμελής Οργανωτική Επιτροπή η οποία θα καταρτίσει το τελικό πρόγραμμα, στην οποία συμμετέχουν:
 • Η κ. Λίνα Μενδώνη, ΓΓ του ΥΠΠΟΤ ως Πρόεδρος
 • η κ. Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου,
 • ο κ. Άγγελος Δεληβορριάς, δ/ντής του Μουσείου Μπενάκη,
 • ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης,
 • Η κ. Ευγενία Χαλκιά, δ/ντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου,
 • ο κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός δ/ντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
 • ο κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, επίτιμο μέλος Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ


photo από http://www.hfc-sofia.com/
 Έκθεση βραβευμένων ελληνικών βιβλίων (2006-2009) παρουσιάζει η Εστία του ΕΙΠ της Βουλγαρίας από κοινού με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας (Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου).
Θα εκτεθούν τα κρατικά βραβεία ποίησης, διηγήματος, μυθιστορήματος, δοκιμίου-κριτικής, χρονικού-μαρτυρίας, αλλά και τα κρατικά βραβεία παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, τα βραβεία εικονογράφησης παιδικού βιβλίου και βιβλίου γνώσεων για παιδιά. Ακόμη παρουσιάζονται τα βραβεία αναγνωστών που προκύπτουν από τις λέσχες αναγνωστών τις οποίες έχει συγκροτήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω στην ώρα της γης

Παρών δηλώνει ο δήμος Αιγάλεω στην παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη.
Ο Δήμαρχος της πόλης Χρήστος Καρδαράς σε μήνυμά του καλεί τους δημότες το Σάββατο 26 Μαρτίου και ώρα 20.00 να σβήσουν τα φώτα της γης για μία ώρα, την ώρα της γης.


«Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη» Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Fractals θα γεμίσουν το θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα και μόνο απόγευμα – αυτό της Τρίτης 22 Μαρτίου 2011.
Πρόκειται για την εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη», που δημιούργησε ο Jonathan Wolfe σε συνεργασία με το Fractals Foundation.
Τα Fractals δίνουν την εξαιρετική ευκαιρία στην επιστήμη να συνομιλήσει με την τέχνη! Υπάρχουν στην Φύση και την Επιστήμη π.χ. τα Μαθηματικά. 
Τα χρώματα και τα σχέδια των fractals που συνθέτουν την παράσταση δημιουργούν ένα ιδιαίτερο θέαμα, ενώ  οι εικόνες, τα σχέδια και η πανσπερμία χρωμάτων τους έτσι όπως παρουσιάζονται πάνω στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου κινητοποιούν τις αισθήσεις και υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

photos from http://www.kazantzakis-museum.gr/
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη. Πρόθεση του ιδρυτή του ήταν η δημιουργία ενός χώρου ικανού να στεγάσει τα αξιόλογα, όσο και πολυάριθμα εκθέματα που αναφέρονται στον συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη.
Σημεία αναφοράς για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ο Ανεμογιάννης αναφέρει τα αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης για τον Γκαίτε, τον Β. Ουγκώ, τον Βολταίρο, τον Άντερσεν, μουσεία τα οποία προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του συγγραφέα.
Ο χώρος που ήταν διαθέσιμος μέχρι τότε, για όποιους ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν τον Νίκο Καζαντζάκη, ήταν η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην κατοικία Καλοκαιρινού. Η αίθουσα αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από επιθυμία του ίδιου του συγγραφέα, όπως εμφανίζεται στη διαθήκη που συνέταξε το 1956.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση – ενημέρωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου: «Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα»

 • Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας; 
 • Ποια είναι τα κλινικά και ανοσολογικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν;
 • Ποια είναι τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα;
 • Ποια  είναι τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα και κατευθύνσεις; Ακόμη ποιες είναι οι εξελίξεις στην έγκαιρη αντιμετώπισή της ;
Αυτά αλλά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ερωτήματα θα δώσουν το έναυσμα για περεταίρω ανάπτυξη και διάλογο, στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα», που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία  και το Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011

O Δήμος Ιλίου συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”, μία παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 8.30 μ.μ. ο Δήμος μας θα συσκοτίσει για μία ώρα κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης (πλατείες, παιδικές χαρές κτλ.) και παροτρύνει και όλα τα νοικοκυριά του Ιλίου να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, συμμετάσχοντας ενεργά σε αυτή τη συμβολική ενέργεια που έχει διπλό στόχο.

Αϊ Στράτης: το πρώτο πράσινο νησί

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες σχετικά με το έργο «Υποστήριξη των Πολιτικών και κάλυψη μελλοντικών αναγκών- Πράσινο Νησί» και εκδόθηκε η πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου.
Προκειμένου να γίνει ο Αϊ- Στράτης το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά, ηλιακά πάρκα και βιομάζα, έπρεπε να σχεδιαστεί η υλοποίηση του έργου σε πιο ορθολογική βάση, μειώνοντας τις τεχνικές και οικονομικές επισφάλειες, διατηρώντας ωστόσο τον καινοτομικό του χαρακτήρα.
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων που θα είναι η χρηματοδοτούσα Αρχή, ήταν η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων που αφορούσαν τους Φορείς Υλοποίησης & Διαχείρισης του έργου και τη διαδικασία χρηματοδότησής τους.
Τα συγκεκριμένα εμπόδια αποτέλεσαν και το βασικό λόγο για τον οποίο δεν είχε προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8.903.498,57 ευρώ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Κινδυνεύει το πάρκο "Τρίτση"

   Ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση», «παλεύει» με την εγκατάλειψη, τις καταπατήσεις, τις οικονομικές ατασθαλίες και την εμπορική χρήση. Τα κτίσματα και η χρήση του πάρκου αποτελούν συχνά θέματα συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων, του φορέα διαχείρισης και των όμορων δήμων. Στο μόνο που συμφωνούν είναι η ανάγκη για καθαρισμό και συντήρηση, καθώς το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, με τις κτιριακές του εγκαταστάσεις να ρημάζουν.
    Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι το μεγαλύτερο πάρκο του λεκανοπεδίου της Αττικής με έκταση 1.143 στρέμματα, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

«Μια άλλη πόλη είναι εφικτή»: Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας


Photohttp://www.ypeka.gr/
 Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον, με σεβασμό στον κάτοικο και επισκέπτη της πόλης, τόνισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της ημερίδας «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο, στο Μουσείο Μπενάκη.

«Τα προβλήματα του κέντρου έχουν συσσωρευτικά προκαλέσει την κρίσιμη πλέον αλλοίωση της φυσιογνωμίας του. Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε συστηματικά και με προσοχή το πολύπλοκο αυτό θέμα.
Αναζητήσαμε τη συνεργασία ειδικών, με γνώσεις και εμπειρία στην διερεύνηση και αναγνώριση των -συχνά μη ορατών- χαρακτηριστικών των περιοχών που πάσχουν από έντονη αποσάθρωση. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να αποκαλύψει αυτές τις πολύ σοβαρές και σε βάθος διαπιστώσεις» υπογράμμισε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου στην Ώρα της Γης

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Περιστερίου συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ
 

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ

Πάρε μέρος στο πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης .
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγάλεω και ο Σύλλογος Εργαζομένων οργανώνουν την Κυριακή 3 και την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 την πρώτη εθελοντική τακτική αιμοδοσία για το 2011.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Αιγάλεω (Ι.Οδός 364 και Κάλβου) από 8.30π.μ. – 13.00.

Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Αιγάλεω λειτουργεί τράπεζα αίματος με στόχο να καλύπτει με αίμα όταν υπάρξει ανάγκη. Όμως οι αιμοδοτικές ανάγκες της πόλης είναι μεγαλύτερες από αυτές που καλύπτουν οι υπάρχοντες εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σε αίμα.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2011.

Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου (UNIMA Ελλάς)σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2011.
19 και 20 Μαρτίου 2011
..δύο μέρες γεμάτες κούκλες...
Φέτος η UNIMA Ελλάς συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με δράσεις και εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν: εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και για μεγάλους.
Δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
 • στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας (Μάνος Λοΐζος. Θηβών 245, Νίκαια),
 • στο Ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος)
 • και στα Κέντρο Κουκλοθεάτρου (Βασιλέως Γεωργίου 24, Αγ. Ανάργυροι).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ECOMOBILITY 2010-11

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 σε εκδήλωση , που θα διοργανώσουν Ο Εθελοντικός Oργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον  ECOCITY  και η Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY  2010-2011 θα γίνει η απονομή των βραβείων στις καλύτερες Ομάδες τω ν Μαθητών των Γυμνασίων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων
Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε Παπάγου , Αθήνα
(Η μετακίνηση είναι ποιο εύκολη με το ΜΕΤΡΟ – Στάση Εθνική Άμυνα)

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Αναδρομική Έκθεση εικαστικών του Σταύρου Παπασάββα από τοo Ίδρυμα Ευγενίδου

phto ΙΔρ. Ευγενίδου
Tην αναδρομική έκθεση εικαστικών του - “Stavros” (κ. Σταύρου Παπασάββα), ενός σημαντικότατου Έλληνα καλλιτέχνη, έχει την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Ευγενίδου τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.
Η έκθεση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, περιλαμβάνει γλυπτά δουλεμένα σε χαλκό ή ψημένο πηλό, κεραμικά,  υδατογραφίες, σχέδια σε χαρτί και μουσαμά με μολύβι ή κάρβουνο, αλλά και έργα δουλεμένα με μεικτές τεχνικές από όλες τις δημιουργικές φάσεις του καλλιτέχνη.
Τα έργα, γεμάτα ένταση και συναίσθημα, αποπνέουν ταυτόχρονα το άρωμα της χώρας στην οποία δουλεύτηκαν, αφού ο Stavros είχε την τύχη να δημιουργήσει σε πολλές χώρες, όπως την Ελβετία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ενώ για περισσότερα από 30 χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Γαλλία. Πολιτογραφημένος ο ίδιος Γάλλος υπήκοος μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στις Κάννες, τη Νίκαια και το Παρίσι.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕYΑΙΣΘΗΣΙΑΣ OIKOΠΟΛΙΣ 2011

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας Θεσμός που καθιερώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY, ο οποίος επιδιώκει να συμβάλλει στη προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Οργανισμών της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.
Η καθιέρωση των Βραβείων ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη προϊστορία των έξι ετών που επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς στο Περιβάλλον, μέσα από εργασίες, επιστημονικές έρευνες, προγράμματα δράσης και ενέργειες επικοινωνίας.